Η Άνα Φόρεστ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου, που κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του και να θεραπευτεί από τα σωματικά και ψυχολογικά του τραύματα. Είναι παγκοσμίως γνωστή τόσο για το πρωτοποριακό σύστημα Forrest Yoga όσο και για το ιδιαίτερο χάρισμα, τη διαίσθηση και την πολύ ανεπτυγμένη κατανόησή της για το ανθρώπινο σώμα και τον ψυχισμό.

 

Γεννήθηκε με αναπηρία αφού το ένα της πόδι ήταν κοντύτερο από το άλλο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατήσει. Από μικρή ηλικία βίωσε τη σωματική κακοποίηση κι αργότερα έπασχε από βουλιμία και επιληπτικές κρίσεις. Όλες αυτές οι δυσκολίες την οδήγησαν να αναζητήσει τρόπους αυτοθεραπείας. Μέσα από την εμπειρία της στη yoga, την ψυχοθεραπεία και με επίπονη, συνεχή εργασία κατάφερε να δυναμώσει σωματικά και ψυχικά. Στην ηλικία των 18 έγινε πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα και από τότε, εδώ και 40 χρόνια, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων.

 

Ο Δυτικός άνθρωπος έχει συσσωρευμένη ένταση στον αυχένα, κάθεται πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, κάνει δουλειές γραφείου, έχει άγχος, παθαίνει κρίσεις πανικού. Η Forrest Yoga εστιάζει στις ανάγκες του, βοηθώντας τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική θεραπεία.

 

Η Άνα Φόρεστ φημίζεται κυρίως για την ξεχωριστή της διδασκαλία. Σε κάθε workshop καταφέρνει και δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για τον μαθητή ώστε να νιώσει όλο τον εσωτερικό του κόσμο, να εξερευνήσει τον αυθεντικό εαυτό του και να απεγκλωβιστεί από τα μπλοκαρίσματα.

 

Ο Χοσέ Καλάρκο, αναγνωρισμένος θεραπευτής, μουσικός παραγωγός και ενορχηστρωτής καινοτόμων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Αυστραλία και σε όλον το κόσμο εισήγαγε ένα νέο πολυεπίπεδο σύστημα της Forrest Yoga. Οι δύο τους γνωρίστηκαν πριν χρόνια, ερωτεύτηκαν και ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και διδάσκοντας το σύστημα της Forrest Yoga. Oι γνώσεις του Χοσέ πάνω στις εναλλακτικές θεραπείες, στη μουσική και στις τέχνες ενσωματώνονται στα μαθήματα, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στον κόσμο της γιόγκα.

 

Η Άνα Φόρεστ και ο Χοσέ Καλάρκο.
Η Άνα Φόρεστ και ο Χοσέ Καλάρκο.

 

Η Forrest Yoga ξεκίνησε να διδάσκεται στην Ελλάδα το 2008 από την Μπέσσυ Τρίγκα και έκτοτε έχει αποκτήσει τεράστιο κοινό με πιστούς ακόλουθους σε όλη την Αθήνα. Ήρθα σε επαφή με την Άνα και τον Χοσέ και μίλησα μαζί τους λίγες μέρες πριν φτάσουν στη χώρα μας. Η ενέργεια, η δοτικότητα, η αγάπη και το πάθος γι' αυτό που κάνουν μεταδίδεται αβίαστα ακόμα και έξω από το ματ.

  

— Πώς εφαρμόζεται η Forrest Yoga στον Δυτικό κόσμο;

Αρχικά σχεδίασα τη Forrest Yoga έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του Δυτικού ανθρώπου στο εδώ και τώρα. Είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε αυτό τον αιώνα και όχι πριν από 5.000 χρόνια. Οι βασικές κινήσεις της Forrest Yoga είναι ενεργοποιημένα δάχτυλα χεριών και ποδιών, χαλαρός αυχένας, άνοιγμα λεκάνης, ενεργή αναπνοή. Επίσης εξασκούμε τους κοιλιακούς.

 

Ο Δυτικός άνθρωπος έχει συσσωρευμένη ένταση στον αυχένα, κάθεται πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, κάνει δουλειές γραφείου, έχει άγχος, παθαίνει κρίσεις πανικού. Η Forrest Yoga εστιάζει στις ανάγκες του, βοηθώντας τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική θεραπεία.

 

— Πώς βοηθάει τον Δυτικό άνθρωπο;

Παρατηρώ ότι οι περισσότεροι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε εθισμούς, σε καταθλίψεις, αισθάνονται άδειοι και κενοί. Σχεδίασα το σύστημα αυτό πρώτον ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους να ενωθούν με το εσωτερικό τους πνεύμα και δεύτερον με στόχο να θεραπεύονται από πόνους της μέσης, του αυχένα, της καρδιάς, από τάσεις αυτοκτονίας, κρίσεις πανικού ή εθισμούς.

 

Η ακολουθία των στάσεων (sequencing στην ορολογία της γιόγκα) σε συνδυασμό με τη μουσική και τον διαλογισμό είναι δομημένη με απόλυτη συνείδηση. Ο ασκούμενος θέτει την πρόθεση (intent), τον στόχο, το σημείο εστίασης που θέλει να δουλέψει περισσότερο. Η Forrest Yoga λειτουργεί σαν πνευματική συγκέντρωση και ως ευκαιρία να προσηλωθεί στο τώρα. Δεν είναι μάθημα γυμναστικής. Μπορεί να έχει τις στάσεις αλλά ξεφεύγει από τη σωματικότητα. Είναι γιορτή. Ευκαιρία να ενωθούμε όλοι μαζί.

 

Μέσα από τη γιόγκα ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο, έχω οικονομική ελευθερία, είμαι με τον άνθρωπο που αγαπώ, έρχομαι σε επαφή με δεκάδες κουλτούρες.
Μέσα από τη γιόγκα ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο, έχω οικονομική ελευθερία, είμαι με τον άνθρωπο που αγαπώ, έρχομαι σε επαφή με δεκάδες κουλτούρες.
 

 

— Πώς λειτουργεί η μουσική σε ένα μάθημα Forrest Yoga. Μπορεί να είναι θεραπευτική;

Χοσέ: Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί τη μουσική ως θεραπεία εδώ και 40.000 χρόνια. Το παιχνίδι και η συμμετοχή στη μουσική είναι δραστηριότητες που μπορούν να φωτίσουν τις τρεις περιοχές του εγκεφάλου: κινητήριο, ακουστικό και οπτικό φλοιό. Σε «πηγαίνει» σε μέρη που η άσκηση από μόνη της δεν μπορεί.

 

Πειράματα έχουν δείξει πως η μουσική μπορεί να ανασυγκροτήσει το σώμα και να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών. Υπάρχει στρατηγική πίσω από τον τον τρόπο που χρησιμοποιώ τη μουσική σε ένα μάθημα Forrest Yoga. Είναι μελετημένη και ειδικά σχεδιασμένη για το κάθε workshop ξεχωριστά.

 

— Πότε αποφάσισες να ακολουθήσεις το μονοπάτι της γιόγκα;

Άνα: Στο παρελθόν είχα εθισμούς και τάσεις αυτοκτονίας. Βρισκόμουν σε ένα πολύ αυτοκαταστροφικό μονοπάτι. Μια φίλη μου από το σχολείο με προκάλεσε να παρακολουθήσω ένα μάθημα. Έτσι ξεκίνησε η ζωή μου με τη γιόγκα. Ήταν σαν ένα μήνυμα από το «χαμένο» μου πνεύμα που με πίεζε να θεραπεύσω τον εαυτό μου.

 

Υπάρχει στρατηγική πίσω από τον τον τρόπο που χρησιμοποιώ την μουσική σε ένα μάθημα Forrest Yoga. Είναι μελετημένη και ειδικά σχεδιασμένη για το κάθε workshop ξεχωριστά.
Υπάρχει στρατηγική πίσω από τον τον τρόπο που χρησιμοποιώ την μουσική σε ένα μάθημα Forrest Yoga. Είναι μελετημένη και ειδικά σχεδιασμένη για το κάθε workshop ξεχωριστά.

 

— Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχεις κερδίσει μετά από τόσα χρόνια πρακτικής γιόγκα ποιο είναι;

Χοσέ: Ειρήνη. Όλα τα όνειρά μου έχουν πραγματοποιηθεί. Μέσα από τη γιόγκα ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο, έχω οικονομική ελευθερία, είμαι με τον άνθρωπο που αγαπώ, έρχομαι σε επαφή με δεκάδες κουλτούρες. Το κυριότερο είναι πως χρησιμοποιώ τις εμπειρίες αυτές με σκοπό να βοηθάω τους ανθρώπους.

  

Άνα: Αγαπάμε να κάνουμε τη διαφορά. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμή μας. Προσωπικά κατάφερα μετά από όλα αυτά που βίωσα να φέρω σε πλήρη ένωση το πνεύμα και το σώμα μου. Οι υποδοχείς μου είναι ενεργοποιημένοι και δέχονται το κάθε ερέθισμα. Έμαθα να διαλογίζομαι, να προσεύχομαι, να ενώνομαι με τους ανθρώπους και με τον αγαπημένο μου σύντροφο, τον Χοσέ.

 

Αυτό κάνουμε σε κάθε πόλη που επισκεπτόμαστε. Διδάσκουμε τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους, να φροντίζουν τους άλλους και τον πλανήτη. Γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στη φύση και τα ζώα. Οφείλουμε να σταματήσουμε τη ζημιά που προκαλούμε στον πλανήτη και ο ένας στον άλλον. Γεμίζουμε τους ανθρώπους με την ελπίδα και το κουράγιο πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Να γίνουν η διαφορά. Επίσης διδάσκουμε τη φιλοσοφία του βιγκανισμού.

 

Χοσέ: 50% της καταστροφής του πλανήτη οφείλεται στη διατροφή μας. Καταναλώνουμε τροφές που βλάπτουν τη φύση και την υγεία μας. Η Forrest Yoga έχει τη βάση της στη χορτοφαγική διατροφή.

 

Άνα: Θέλουμε οι άνθρωποι να καταλάβουν πως οι πράξεις τους επηρεάζουν ολόκληρη την αλυσίδα της ζωής. Θέλουμε να νιώσουν ικανοί ώστε να κάνουν τη διαφορά και να γίνουν κάτι για το οποίο θα αισθάνονται περήφανοι.

 

Όλα όσα θες στη ζωή βρίσκονται από την απέναντι πλευρά του φόβου.
Όλα όσα θες στη ζωή βρίσκονται από την απέναντι πλευρά του φόβου.

 

— Άνα, είχες επισκεφτεί την  Ελλάδα στο παρελθόν. Πώς ήταν η εμπειρία σου εδώ;

Λατρεύω την Ελλάδα. Η Μπέσσυ Τρίγκα, πρώην μαθήτρια μου και η πρώτη δασκάλα που έφερε τη Forrest Yoga στην Ελλάδα, με ξενάγησε στους ναούς, τα μουσεία, τα μαγαζιά. Είναι τόσο όμορφη και ιδιαίτερη χώρα. Λες και ο ήλιος με τη Γη να έκαναν έρωτα σε εκείνο το μέρος του πλανήτη.

 

Επισκέφτηκα και τους Δελφούς. Ήταν μαγικά. Εντυπωσιάστηκα από την ιστορία και είμαι πολύ χαρούμενη που έχω την ευκαιρία να ξαναέρθω αυτή τη φορά με τον αγαπημένο μου Χοσέ.

 

— Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Χοσέ: Όλα όσα θες στη ζωή βρίσκονται από την απέναντι πλευρά του φόβου.

 

Άνα: Να είσαι αρκετά γενναίος να αγαπάς.

 

Λατρεύω την Ελλάδα. Λες και ο ήλιος με τη Γη να έκαναν έρωτα σε εκείνο το μέρος του πλανήτη.
Λατρεύω την Ελλάδα. Λες και ο ήλιος με τη Γη να έκαναν έρωτα σε εκείνο το μέρος του πλανήτη.

 

— Με ποιον τρόπο θα ωφεληθούν όσοι πάρουν μέρος στο workshop;

Με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό που κάνουμε στα workshops είναι να οδηγούμε τον κόσμο στη πηγή και όχι να τους δίνουμε το νερό. Πρέπει μόνοι τους να κάνουν τη δουλειά και όταν θα φύγουμε να συνεχίσουν.

 

— Τι συμβουλή θα δίνατε σε όποιον επιθυμεί να αλλάξει τη ζωή του;

Χοσέ: Καθημερινή πρακτική και εξάσκηση της Forrest Yoga. Το σώμα χρειάζεται δράση, το μυαλό λίγη ακινησία και τα συναισθήματα έκφραση. Επίσης, να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στο φαγητό. Να σταματήσουν να καταναλώνουν κρέας, να γίνουν χορτοφάγοι και να ασχοληθούν ενεργά με τις τέχνες. Να συνδεθούν με οτιδήποτε καλλιτεχνικό. Χρειαζόμαστε και κάτι πέρα από τη γιόγκα να μας κινητοποιεί. Τέλος να συνδεθούν πάλι με τη φύση και το περιβάλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μέρος της φύσης.

 

Άνα: Να ξεφύγει από τους εθισμούς, να τρέφεται καλύτερα και να μην συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο στους γύρω του. Όλα αυτά βλάπτουν το πνεύμα μας. Μπορούμε να θεραπεύσουμε την αυτοεκτίμηση μας μέσω της Forrest Yoga. Να αποκτήσουμε αυτοσεβασμό. Να κάνουμε πράγματα καθημερινά για τα οποία να αισθανόμαστε περήφανοι. Να αλλάξουμε την ενέργειά μας απέναντι στη ζωή. Να κάνουμε γιόγκα, οπουδήποτε είμαστε. Δεν χρειάζονται πολλά, λίγη ωραία μουσική και μπορεί να αλλάξει η ενέργεια μας. 

 

Μπορούμε να θεραπεύσουμε την αυτοεκτίμηση μας μέσω της Forrest Yoga. Να αποκτήσουμε αυτοσεβασμό.
Μπορούμε να θεραπεύσουμε την αυτοεκτίμηση μας μέσω της Forrest Yoga. Να αποκτήσουμε αυτοσεβασμό.

 

Το workshop θα διεξαχθεί από 10-12 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας