Το «Κτήμα Πιερία Ερατεινή» είναι το σύγχρονο αφήγημα του ελληνικού αμπελώνα

Το «Κτήμα Πιερία Ερατεινή» είναι ένα σύγχρονο αφήγημα του ελληνικού αμπελώνα

Ο Παύλος Αργυρόπουλος, η Φανή Αργυροπούλου και ο Ανδρέας Πάντος έχουν δημιουργήσει έναν σύγχρονο αμπελώνα που γράφει τους δικούς του, αντισυμβατικούς κανόνες.

ADVERTORIAL

 

«Από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε να πηγαίνουμε όπου μας πάει η οινική μας περιέργεια. Αυτό πολλές φορές καθιστά τα κρασιά μας ιδιαίτερα και ενδεχομένως πολλές ετικέτες να μην απευθύνονται σε όλους. Αλλά γνωρίζουμε ότι ο δρόμος προς το εξαιρετικό κρασί, απαιτεί να φλερτάρεις και με τις εξαιρέσεις».

 

Ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Ανδρέας Πάντος αποφάσισαν το 2006, μετά από χρόνια ο καθένας τους στον χώρο του κρασιού, να ξεκινήσουν το «Κτήμα Πιερία Ερατεινή». Έναν σύγχρονο ελληνικό αμπελώνα που γράφει τους δικούς του κανόνες για το κρασί στη χώρα μας. Η κόρη του πρώτου, Φανή, έχει μπει και αυτή πια στο παιχνίδι φέρνοντας μία φρέσκια ματιά σε ένα ήδη διαφορετικό πρότζεκτ.

 

Το «Κτήμα Πιερία Ερατεινή» είναι το σύγχρονο αφήγημα του ελληνικού αμπελώνα

 

«Το “Κτήμα Πιερία Ερατεινή” προέκυψε ύστερα από 25 χρόνια τρύγους σε αμπελώνες όπως Ραψάνη, το Αμύνταιο, η Νάουσα και το Άγιο Όρος αλλά και στο εξωτερικό, στην Γαλλία στο Châteauneuf-du-Pape και στην Καμπανία, έχοντας αναλάβει διευθύνσεις παραγωγής, ποιοτικού ελέγχου και άλλες πολλές νευραλγικές διαδικασίες της οινοποίησης. Τότε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας οινοποιείο», μας περιγράφει ο Παύλος.

 

«Οραματιστήκαμε να δώσουμε μία νέα έκφραση στο ελληνικό κρασί και γι’ αυτό αποφασίσαμε να εστιάσουμε μόνο σε ετικέτες κορυφαίας ποιότητας. Έτσι, το 2007 οδηγηθήκαμε στους λόφους του Κολινδρού που βρίσκονται στις παρυφές των Πιερίων Ορών και του Ολύμπου. Εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του Κτήματος Πιερία Ερατεινή και σηματοδοτήθηκε από την έλευση της πρώτης ετικέτας του Γυμνού Βασιλιά. Μόλις 1000 φιάλες», συνέχισε ο Ανδρέας.

 

Το κρασί Γυμνός Βασιλιάς ήταν το πρώτο δείγμα γραφής του αμπελώνα. Ένα κρασί εξαιρετικής συμπύκνωσης και βάθους, μετά από μακρά ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

 

Γιατί ξεγύμνωσαν όμως τον βασιλιά;

 

«Δημιουργούμε ονόματα που αφηγούνται μια ιστορία και περιγράφουν το όραμά μας. Για παράδειγμα, ο Γυμνός Βασιλιάς είναι αποτέλεσμα ενός στοιχήματος για το αν θα μπορούσαμε γυμνοί, χωρίς τις δάφνες του παρελθόντος, να φτιάξουμε από την αρχή το μεγάλο κρασί», εξηγεί ο Παύλος.

 

Το «Κτήμα Πιερία Ερατεινή» είναι το σύγχρονο αφήγημα του ελληνικού αμπελώνα

 

Τα «Γυμνά Κρασιά», δηλαδή ο Γυμνός Βασιλιάς και η Γυμνή Βασίλισσα που γεννήθηκε το 2016 - ένα Ασύρτικο μετά από προσεκτική διαλογή τρύγου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση και ωρίμανση σε βαρέλια ακακίας - είναι οι ναυαρχίδες του κτήματος. Έπειτα έρχονται οι «Ευχές» που παντρεύουν διαφορετικές ποικιλίες κάθε φορά, η Μαλαγουζιά “9 Κόρες” που σηματοδοτεί την πλεύση του κτήματος σε νέα μονοπάτια μονοποικιλιακών οίνων και τέλος τα κρασιά ιδιαίτερων οινοποιήσεων: το Οrange Wine «Μετά» της ήπιας ωρίμανσης και οι «Γλυκές Ευχές» ερυθρής οινοποίησης σε λευκή ποικιλία, μέσα από τη βυζαντινή μέθοδο διαχείρισης αμπελώνα.

 

Τα βρίσκει κανείς όλα σε επιλεγμένες κάβες, εστιατόρια και ξενοδοχεία μέσω του διανομέα Αίολος, ενώ η ομάδα συμμετέχει σε εκθέσεις οίνου και ταυτόχρονα διοργανώνει γευσιγνωσίες για τις οποίες μπορεί κανείς να ενημερωθεί μέσω Facebook και Instagram.

 

Το «Κτήμα Πιερία Ερατεινή» είναι το σύγχρονο αφήγημα του ελληνικού αμπελώνα

 

«Οι ετικέτες του Κτήματος έχουν ιδιαίτερο γευστικό πλούτο και υψηλή συμπύκνωση αρωμάτων, δημιουργώντας ένα αναγνωρίσιμο, θα λέγαμε, στιλ. Η φιλοσοφία μας είναι λιγότερα σταφύλια ανά στρέμμα, τα οποία θα έχουν πιο έντονο χαρακτήρα γνωστό και ως χαμηλή στρεμματική απόδοση των αμπελώνων», τονίζει ο Ανδρέας.

 

«Οφείλουμε πολλά και στον τόπο μας. Η απίστευτη ποικιλομορφία της Πιερίας και η αρμονική συνύπαρξη πολλών στοιχείων της φύσης την κάνουν μοναδική», συνεχίζει η Φανή. «Οροσειρά, ποτάμια, υπεραιωνόβια δέντρα και βαθιές χαράδρες που διασχίζουν το τοπίο, σε συνδυασμό με το παραθαλάσσιο μέτωπο, όλα μαζί, δημιουργούν έναν συγκλονιστικό τόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάστηκε κατοικία των θεών κατά την αρχαιότητα. Η Πιερία έχει τις άριστες προδιαγραφές για έναν αμπελώνα».

 

Η ομάδα καλλιεργεί 150 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας στον Κολινδρό Πιερίας, σε υψόμετρο που προσεγγίζει τα 400 μέτρα, στην περιοχή της Ιεράς Μονής του Αγίου Αθανασίου. Μία περιοχή που άλλοτε λογιζόταν δυσπρόσιτη λόγω των χαραδρών που την περιβάλλουν, μαζί με το Μέγα Πιερικό Δάσος που αποτελείται από οξιές, δρύες, καστανιές, έλατα, πεύκα και πλατάνια.

 

«Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν θέλουν να συμβιβαστούν με τα καθιερωμένα. Ανεξάρτητα με το αν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, στο Μόναχο ή στην Αθήνα, έχουν υψηλές προσδοκίες, αναζητούν το εξαιρετικό και απαιτούν από εμάς το αντίστοιχο. Αποφασίζουμε ανεξάρτητα και δημιουργούμε κρασιά, όχι με βάση τις εφήμερες τάσεις της αγοράς, αλλά ως προϊόν ενός εσωτερικού και επιστημονικού διαλόγου με τον εαυτό μας», επισημαίνει ο Παύλος, με τη Φανή να στέκεται στο πώς αντιλαμβάνεται την καινοτομία το Brand.

 

«Καλλιεργούμε βιολογικά ποικιλίες με τέτοιο τρόπο, ώστε εξαρχής να αναγκάζεται ο αμπελώνας σε μικρή παραγωγή. Θέτουμε την επιστήμη όχι στην υπηρεσία της εμπορικότητας και των trends αλλά καλώς εννοούμενη, στην υπηρεσία της ποιότητας. Για μας η καινοτομία εστιάζει και αναδεικνύει τα καλώς κείμενα της παράδοσης. Δεν ανακαλύπτεις ξανά τον τροχό, ανακαλύπτεις όμως νέες χρήσεις του».

 

Τι είναι όμως αυτό που θα τους ενδιαφέρει για πάντα σε αυτή τη δουλειά; Αυτό που τους οδήγησε τελικά στη δημιουργία του «Κτήματος Πιερίας Ερατεινή»;

   

«Η αναζήτηση της ύστατης αρμονίας. Η θέαση του κόσμου μέσα από την γεύση και την πολυπλοκότητα των αρωμάτων. Η ιστορία που κρύβει μια φιάλη. Το κρασί που αξίζει να το περιμένεις. Η ποικιλομορφία που κρύβει αυτή η δουλειά», καταλήγουν.

 

Το «Κτήμα Πιερία Ερατεινή» είναι το σύγχρονο αφήγημα του ελληνικού αμπελώνα

 

Info: https://www.ktimapieriaeratini.gr/

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ