Η οδός Καραμανλάκη είναι ένας ήσυχος δρόμος, στα Πατήσια κοντά στην πλατεία Αμερικής. Είναι από τις λίγες οδούς που έχουν μια καλά μελετημένη άποψη σχετικά με την αστική αρχιτεκτονική. Η πλειοψηφία των κτιρίων χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ᾽50 και απευθυνόταν σε ευκατάστατους μεσοαστούς όπως γιατρούς, δικηγόρους, καταξιωμένους καλλιτέχνες, ανώτερους υπαλλήλους και εμπόρους. Τα κτίρια ναι μεν είναι φτιαγμένα από τσιμέντο αλλά σε συνδυασμό με υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο και το μάρμαρο, έχουν άνετες βεράντες και μικρά παρτέρια στο προαύλιο.  Ισως να θυμάστε τον δρόμο απο την θρυλική ᾽Ἀναστασία᾽᾽ με τον Α. Κούρκουλο να περιμένει  την Μυρτώ Αλικάκη που έμενε σε μια απο αυτές τις πολυκατοικίες. 

 

 

 
 
 
 
 

 

Πολύ παλιά είχα νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε αυτό το δρόμο για μερικά χρόνια.

Αν και  ημιυπόγειο είχε μια ξεθωριασμένη αριστοκρατική αύρα με ξύλινο παρκέ, μαρμάρινο νεροχύτη, μωσαικό, μεγάλη αυλή και η πολυκατοικία είχε μια κινηματογραφική είσοδο με ξύλινα έπιπλα, βαριά, σιδερένια πόρτα με σκαλιστές διακοσμήσεις και ένα παλαιού τύπου μεταλλικό ανελκυστήρα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το κτίριο κατέρρεε με χαλασμένα  τα υδραυλικά, την υγρασία να μαυρίζει τους τοίχους και απαρχαιωμενα ηλεκτρικά.  Απέναντι, απο την άλλη μεριά του δρόμου ἐμενε η κ. Νίκη Λινάρδου σε ένα υπέροχο και καλοσυντηρημένο διαμέρισμα γεμάτο με αφίσες απο τις ταινίες της (θυμάμαι μια τεράστια απο το ´´Θα σε κάνω βασίλισσα´´) και ρετρό έπιπλα. Κάποια στιγμή είδα πως το πούλαγε δεν έμαθα αν τελικά κατάφερε να το δώσει και να φύγει απο την γειτονιά πριν πεθἀνει.

 

 
 
 
 
 
 

 

Πολλοί κάτοικοι έφυγαν στα τέλη των ᾽80ς και στα ᾽90ς απο την περιοχή ίσως και λόγω των κατασκευαστικών προβλημάτων των πολυκατοικιών που χτίστηκαν στα ᾽60ς και τα ᾽70ς με την αντιπαροχή.  Αν η περιοχή δεν ερήμωσε εντελώς το οφείλει στους μετανάστες που ήρθαν, κατοίκησαν και φρόντισαν τα παλιά σπίτια. Όμως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ᾽00 το κύμα κατασκευαστικής ανάπτυξης πολλαπλασίασε τα νεόδμητα και συχνά κιτς κτίρια και εξουδετέρωσε κάθε ελπίδα για διατήρηση των παλαιών τα οποία είχαν να συντηρηθούν χρόνια. Οι προσδοκίες για επιστροφή του κόσμου στο κέντρο δεν επαληθεύτηκαν με πολλά νεόδμητα να παρεμένουν απούλητα και πολλά παλαιότερα διαμερίσματα να ξεπουλιούνται όσο όσο απο τους απελπισμένους ιδιοκτήτες τους που βρέθηκαν να πληρώνουν τρελλούς φόρους για άδεια σπίτια. Λόγω της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης, πάνω από 100.000 νεόκτιστα διαμερίσματα παραμένουν απούλητα και οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει.

 

 
 

 

Πολλοί Έλληνες και μετανάστες έφυγαν απο την χώρα λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της ανόδου της Χρυσής Αυγής που τρομοκράτησε την περιοχή έτσι πολλοί απο αυτούς που θα μπορούσαν να αγοράσουν και να νοικιάσουν αυτά τα σπίτια απλά δεν μενουν πια εδώ. Η περιοχή κατοικείται κυρίως απο ηλικιωμένους πιθανότατα μετά τον θάνατο τους οι κληρονόμοι τους απλά να τα εγκαταλείψουν.  Η καμμένη ταβέρνα των φωτογραφιών ήταν κάποτε ένα εξαιρετικό μέρος με κήπο με γιασεμιά, χρωματιστές λάμπες και θέα σε μια ήσυχη πλατεία με παιχνίδια παιδικής χαράς που πια δεν υπάρχουν. Σέρβιρε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με ευρωπαϊκές καταβολές, πιστά στις αστικές ρίζες της περιοχής θυμάμαι μια σαλάτα με ᾽᾽11 είδη χόρτων και μυρωδικών᾽᾽. Πηγαίναμε και μοιραζόμασταν δια δύο μια σαλάτα, φρέσκιες πατάτες  και χύμα κρασί. Στην αρχή εἰπαν ότι σύντομα επρόκειτο να αντικατασταθεί από μια νέα πολυκατοικία. Την ίδια τύχη θα περίμενε και το γειτονικό θερινό σινεμά αλλά και τα δύο έργα δεν προχώρησαν και τώρα τα οικόπεδα πωλούνται. Για κάποια χρὀνια φωτογράφιζα το μέρος κάθε φορά που περνούσα. Υπήρξαν παλαιότερα  κάποιες προτάσεις απο αρχιτέκτονες ώστε όλα τα άλλα κτίρια της οδού Καραμανλάκη και κἀποια απο τους γύρω δρόμους να κηρυχτούν διατηρητέα ως χαρακτηριστικά δείγματα πολυκατοικιών εποχής είναι όμως μάλλον αμφίβολο να προχωρήσουν.