Το πρωτοποριακό άλμπουμ-app της Bjork «Biophilia» κυκλοφόρησε το 2011. Σύμφωνα με το Exclaim.ca το Biophillia Educational Program , το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στο άλμπουμ , αναμένεται να εισαχθεί στην διδακτέα ύλη πολλών σχολείων της Βόρειας Ευρώπης. To πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές και σκανδιναβούς εκπαιδευτικούς και στόχος του είναι αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα παιδιά ώστε να εξερευνήσουν την μουσική και την επιστήμη μέσω της δημιουργικότητας.

«Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να φτάσαμε στην κορυφή του βουνού όχι με πολλά μικρά βηματάκια αλλά με ένα μεγάλο βήμα» λέει ένας πιτσιρικάς στο παρακάτω βίντεο:

 

 

Η Bjork με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό «πρωτοποριακή» που την ακολουθεί σε κάθε βήμα της δίνοντας μάλιστα μια διαφορετική διάσταση στον όρο. Πρωτοποριακός δεν είναι μόνο ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί έργο που δεν έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι μόνο αυτός που ασκεί επιρροή σε νεώτερους καλλιτέχνες. Είναι πάνω από όλα αυτός που δημιουργεί κάτι καινούριο που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο.

 

 

Η είδηση είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε το ρόλο που μπορεί να παίξει η μουσική στην δημιουργικότητα του ανθρώπου όταν την ανακαλύψει μέσω της εκπαίδευσης. Το σχολείο μπορεί να ξαναγίνει ένας χώρος έμπνευσης και πειραματισμού. Η μάθηση μπορεί να γίνει μια ευχάριστη διαδικασία και όχι αγγαρεία. Τα σχολικά χρόνια μπορούν να γίνουν ένας παράδεισος ερεθισμάτων, η αφετηρία για να ανακαλύψεις καινούριους κόσμους στην ενήλικη ζωή.

Βέβαια, για τις περισσότερες κοινωνίες, αυτά ακούγονται εξωγήινα. Σαν τις εμφανίσεις τις Bjork. Είναι γιατί έχουμε περάσει δεκαετίες ολόκληρες να ασχολούμαστε με το περιτύλιγμα και όχι με την ουσία των πραγμάτων.