Απεργία την Πρωτομαγιά

Τα δυο κακά της νυχτερινής ζωής: Απληστία για εύκολο χρήμα και αγένεια απέναντι στον πελάτη

Facebook Twitter
15

 "Δεν πουλούσαν και γαρύφαλλα να πετάξουμε μερικά"

Η ιστορία πάει κάπως έτσι. Ένα μέρος με ωραία θέα ανοίγει στην Αθήνα. Στην αρχή πηγαίνουν λίγοι. Τα πράγματα είναι χαλαρά. Η μουσική όχι κάτι ιδιαίτερο αλλά υποφερτή, οι τιμές όχι φθηνές αλλά εντάξει. Ένα ωραίο μέρος για να πιεις ένα ποτό τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

Και τότε μέσα σε λίγες εβδομάδες γίνεται το αδιαχώρητο. Και οι υπεύθυνοι εξαιτίας της κοσμοσυρροής αντί να ελέγξουν με άλλο τρόπο το πράγμα αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο ως «κεφάλια».

Κοπανάνε «Reserve» ακόμα και στο μπαρ (Προσωπική γνώμη: Τα μπαρ δεν έχουν γίνει για ταμπελάκια reserve. Ούτε στα μπουζούκια δεν τα κάνουν αυτά). Γεμίζουν και την τελευταία σπιθαμή με τραπέζια.

Εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά ένας μετρ που σε ρωτάει στην είσοδο με αγένεια «που πας;» για να σου υπενθυμίσει αργότερα με ύφος πωλήτριας από τα 90s που νομίζει ότι της ανήκει το μαγαζί ότι: «Δεν ΕΧΩ θέσεις αυτή την στιγμή.»( σ. σ Τι ΕΧΕΙΣ ρε κακομοίρη; Υπάλληλος είσαι. Ούτε οι ιδιοκτήτες δεν φέρονται έτσι)

Τελικά κάνετε την βλακεία και κάθεστε σε μια γωνιά. Και μετά ανακαλύπτεις ότι οι μπύρες είναι πια σαν ζεστό τσάι. Διότι τώρα που μαζεύουν κόσμο δεν τους νοιάζει. Δεν θες; Θα έρθουν άλλοι. Καλοκαιράκι είναι. Και μετά έρχονται οι άλλοι δυο από την παρέα. Φέρνει σε αυτούς μπύρες αλλά κάνει το λάθος η σερβιτόρα να φέρει και ένα δεύτερο μικρό μπολ πατατάκια. Πάει να το αφήσει αλλά ανακαλύπτει ότι είμαστε παρέα άρα και σε αυτούς τους δυο αντιστοιχεί το δικό μας μπολάκι με πατατάκια. Τα οποία έχουν φαγωθεί. Παίρνει το γεμάτο μπολ και φεύγει.

Χειρότερο από οτιδήποτε σε ένα μαγαζί είναι η άθλια συμπεριφορά απέναντι στον πελάτη. Τα δυο απαγορευμένα άλφα: H απληστία και η αγένεια. Και αυτά δεν «προσαρμόζονται λόγω κρίσης» όπως οι τιμές. Είτε τα έχεις είτε δεν τα έχεις. Και η θέα όσο ωραία και αν είναι δεν σώζει την κατάσταση.

 

Υ. Γ

 

Αν σας θύμισαν παραλιακή τέτοιες συμπεριφορές, μόνο στην παραλιακή δεν είναι.

15

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
Φεύγοντας από ένα μαγαζί βραδάκι (είχα πάει από νωρίς όταν δεν είχε κόσμο) έπαθα πλάκα όταν από έξω είδα ουρά τουλάχιστον 20 μέτρα, δεν το είχα καταλάβει ότι το μαγαζί είχε γεμίσει. Τους φωνάζω:Παιδιά, για τη ρύθμιση στη ΔΕΗ το γραφείο κλείνει στις 14:30, πρέπει να έρθετε από νωρίς να πάρετε χαρτάκι.Φυσικά άκουσα μερικά μπινελίκια, κυρίως από γκομενίτσες με ρούχα που κοστίζουν πιο πολύ από το μηνιάτικο μου...Πάνως το χούφταλο τα λέει πολύ σωστά και αυτό συμβαίνει και με τις περιοχές, δηλαδή τον ένα χρόνο είναι πιο ΙΝ το Κολωνάκι, τον άλλο το Γκάζι, μετά το Μοναστηράκι... ουσιαστικά είναι ανακυκλόμενες περιόδοι ανάπτυξης->κορεσμού->απαξίωσης->ανάπτυξης, όπως συμβαίνει συνεχώς στον οικονομικό αλλά και βιολογικό βίο.
Εδω δεν ενοχλουνται απο την απλυτη μασχαλη του διπλανου η τα ποτα μπομπα η τα σκουπιδια διπλα (μιας και μιλαμε και για νεου τυπου μπαρακια κεντροαθηναικων πολυκατοικιων των 20 το πλυ τετραγωνικων,,προκειμενου να σφηνωθουν στο καταγωγι με ημερομηνια ληξεως... μια βολτα στα στενα απο Μοναστηρακι μεχρι την παλαια βουλη θα σας πεισει για την μιζερη διασκεδαση της σαρδελοποιημενης νεολαιας..
Ta trendy θύματα ας στριμωχτουν στη γωνιά ή στην τουαλέτα. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι με έστω ενα ελάχιστο δείγμα αυτοεκτίμησης ας εξαφανιστουμε μακρια απο αυτά τα μαγαζιά. Στο κάτω κάτω αγαπητέ Βαγγέλη, ας αφήσουμε τα ματαιοδοξία τυπακια να πάνε εκεί, μην μας χαλάνε και τα μαγαζιά που αγαπάμε η θα αγαπησουμε! Δικαίο το βρίσκω.
συμφωνώ. Στο Χαλάνδρι βλέπω τα νέα παιδιά να παίρνουν μπύρες από το περίπτερο και να κάθονται στα σκαλιά της πλατείας (μη γράφετε άλλο με σπρέη ρε παιδιά κρίμα είναι να τα βρωμίζουμε όλα εκτός και αν η βρωμιά σας κάνει το χώρο πιο οικείο) και πολύ το χαίρομαι. Γιατί να πάω στον κάθε τυχάρπαστο που είχε πέντε δεκάρες έφτιαξε ενα μαγαζί της μόδας για να τις ξεπλύνει και να μην κάτσω στην πλατεία και να την περάσω με 2 ευρώ; και πριν αρχίσετε να μου λέτε "εργάζεται κόσμος σε αυτά τα μαγαζιά" ο κόσμος που εργάζεται σε αυτά τα μαγαζιά θα εργάζεται πιο άνετα με λιγότερο κόσμο.
Δεν χρειάζεται καν να γκρινιάζετε. Η Αθήνα έχει χιλιάδες επιλογές για το που θα αφήσετε τα λεφτά σας. Αφού πήγατε πάνω από μία φορά εκεί, δικά σας τα γένια, δικά σας και τα χτένια. Πάντως σαν επαγγελματίας του χώρου σας λέω ότι και το αντίθετο -να κερνάς ποτά, σφηνάκια, να κάνεις σκόντο, να εμφανίζεις διαρκώς μπινελικάκια για τσίμπημα, ελάχιστες φορές έχω δει να έχει αποτέλεσμα. Και έχω δουλέψει σε πολλά πολλά μαγαζιά. Το συμπέρασμα μου είναι απλό: Ο περισσότερος κόσμος έχει μόνο ένα κριτήριο. Αν το μαγαζί είναι της μόδας. Αν είναι, θα υποστεί τα πάντα για να είναι και αυτός μέρος της τρεντιάς. Και πολλοί ιδιοκτήτες βλέπουν τον ίδιο τον πελάτη να ρίχνει τα στάνταρντ. Όταν είσαι γεμάτος και ακούς ατάκες : "Δεν έχετε κάπου να μας βολέψετε; Όπου ναναι δε μας πειράζει. Διπλά στην τουαλέτα; Μια χαρά! Κανένα πρόβλημα" Ποιος φταίει εδώ;
Ναι, πήγα μερικές φορές όταν δεν είχε αυτή την συμπεριφορά. Φυσικά δεν θα ξαναπατήσω μετά απο αυτό. Δεν είναι γκρίνια, είναι καταγραφή του φαινομένου. Το έχω συναντήσει κανα δυο φορές ακόμα. Το "να κερνάς ποτά, σφηνάκια, να κάνεις σκόντο, να εμφανίζεις διαρκώς μπινελικάκια για τσίμπημα" είναι η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος. Αν είσαι σωστός και δεν αντιμετωπίζεις τον πελάτη σαν κεφάλια αλλά τον σέβεσαι δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω. Το κριτήριο μου για να παω στο μαγαζί δεν ήταν η "τρεντια" όπως λέτε αλλά γιατί είναι ένα ωραιο μέρος(με χάλια συμπεριφορά επειδή θέλουν περισσότερα φράγκα). Το ότι ο κόσμος έχει την οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ο άλλος λιγότερο επαγγελματίας. Το κριτήριο πια του κόσμου άλλαξε: Ακόμα και αν είναι της μόδας θέλει να τον σέβονται. Ελπίζω να το καταλάβετε γρήγορα εσείς που είστε και του χώρου
OK σε όλα, αλλά στην τελευταία σας πρόταση διαφωνώ εντόνως. Ο κόσμος πριμοδοτεί αγρίως ότι είναι της μόδας υποβάλλοντας συχνά τον εαυτό του μέχρι και σε αυτοταπεινώσεις. Δεν το εγκρίνω-το καταγράφω.
Βλέπω το μπουζούκι το τιμάτε όλοι ε; Μπράβο μπράβο..(Και το xouftalo μια χαρα τα λέει.Όπου πάει ο κόσμος βουρ από πίσω έτσι για να δώσεις νόημα στην ύπαρξη σου).Επιχειρηματολογείστε τώρα πόσο δε σας σέβονται.Μπουζούκι είναι.Εκ των πραγμάτων και εξ αρχής, δε σέβεσαι εσύ εσένα με το που πας. Αυτοί απλά διατήρούν το κλίμα στο επίπεδο που σου αξίζει.