ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η βόλτα του πρωθυπουργού στην εικονική πραγματικότητα της Ομόνοιας

Facebook Twitter
7

Η Ομόνοια όταν γράφει η κάμερα 

Άλλη μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας πολιτικού με συνοδεία κάμερας. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Ομόνοια το πρωί του Σαββάτου. Ήπιε καφέ σε δυο μαγαζιά, ένας περαστικός έπεσε πάνω του σε ένα ρεσιτάλ φυσικής ερμηνείας και του είπε ότι «είσαι η τελευταίας μας ελπίδα, όχι επειδή σε αγαπάμε αλλά αν δεν γίνει κάτι και με εσένα τελειώσαμε», δυο ιδιοκτήτες μαγαζιών του είπαν ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αλλά δεν έχουν κίνηση, μερικοί τον χαιρέτησαν εγκάρδια και ο πρωθυπουργός στο τελευταίο πλάνο καθισμένος σε ένα καφέ είπε «Χάρηκα που χαίρεται ο κόσμος». Ευτυχώς που δεν ακούστηκε το «cut» του σκηνοθέτη.

Εδώ ο κόσμος χάνεται με τα καινούρια μέτρα που θα ανακοινωθούν βαρκούλες αρμενίζουν στο «λιμάνι» της Ομόνοιας. Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβουμε τα αυτονόητα: Η πραγματική ζωή δεν παίρνει την κάμερα μαζί της.

Εάν ο πρωθυπουργός ήθελε να δει πως είναι τα πράγματα στην Ομόνοια ας πήγαινε μια βόλτα χωρίς τηλεοπτικά συνεργεία. Ας περπατούσε στην 3η Σεπτεμβρίου μετά τις 10 το βράδυ.

Τι ακριβώς εξυπηρετεί η κάμερα; Μα τι άλλο εκτός από την δημιουργία εντυπώσεων. Βουλιάζουμε σε όλο αυτό που μας έχουν ρίξει και καθώς κατευθυνόμαστε προς τον πάτο, ένα χέρι σηκώνει ψηλά την κάμερα και μια φωνή ακούγεται: «Χάρηκα που χαίρεται ο κόσμος».

Και από την άλλη η δημοσιογράφος. «Η ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ομόνοια». Σωστά. Η Ομόνοια είναι κάτι σαν δημόσια υπηρεσία όπου ο πρωθυπουργός κάνει έφοδο, ο τσιλιαδόρος έχει ειδοποιήσει τους πάντες να είναι στην θέση τους, ανοίγει την πόρτα και όλοι πληκτρολογούν σαν σαλεμένοι. Θα έρθει πάλι η στιγμή που θα αναρωτηθούν οι δημοσιογράφοι  γιατί ο κόσμος ξεσπάει την οργή του επάνω τους. Γιατί τους παίρνει η μπάλα και αυτούς. Ο λόγος είναι ένας: Έχουν συμμετοχή στην εικονική πραγματικότητα. Σκηνοθετούν. «Κόβουν» στο μονταζ και μιλάνε στα μικρόφωνα σαν να ζουν σε άλλο κόσμο.

Πριν μερικούς μήνες ο κύριος Χρυσοχοίδης μέσα από τζιπ του Alpha παρακολουθούσε με αγωνία το σκληρό κόσμο του Κέντρου. Στο βλέμμα του διέκρινες την αγωνία των αστυνομικών του CSI Miami. Τώρα ο πρωθυπουργός περπατάει στην ίδια περιοχή σαν να παρακολουθεί την «Μελωδία της ευτυχίας». Δυστυχώς και για τους δυο η πραγματική ζωή είναι μέσα στους κάδους σκουπιδιών που ψάχνουν οι άνθρωποι, στους ναρκομανείς και τους ντίλερς που έχουν μετακινηθεί μερικούς δρόμους παρακάτω, στο ξυλοφόρτωμα των μεταναστών από τους ανθρώπους με τα κράνη και πίσω από τις πόρτες των σπιτιών της περιοχής που παίρνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο. Να δούμε πότε θα το καταλάβουν και οι πολιτικοί.

Υ. Γ

Εάν έχει χρόνο ο πρωθυπουργός θα του πρότεινα την επόμενη φορά, έστω με συνοδεία κάμερας να πάρει ένα λεωφορείο από την Ομόνοια και να ρωτήσει τον κόσμο την γνώμη του για τις τιμές των εισιτηρίων και για την αύξηση του 25% που πρόκειται να κάνει. Θα εκπλαγεί από τις αντιδράσεις του αλλά αυτό δεν θα το δείξουν τα κανάλια. Θα κοπεί κατά λάθος στο μοντάζ.

7

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι δεν πείθονται ότι η επίσκεψή του ήταν απόλυτα αιφνιδιαστική για όλους; Ήταν τόσο αιφνιδιαστική όσο οι υπόλοιπες επισκέψεις πρωθυπουργών και υπουργών σε καταστήματα ΙΚΑ, ΔΕΗ και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες όπου φυσικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα στην Ελλάδα λειτουργούν τέλεια (για εκείνη την ημέρα μόνο). Τώρα αν εσείς βλέπετε μια διαφορετική Ομόνοια τις υπόλοιπες μέρες είναι γιατί απλά είσαστε άτυχοι.
Τι μιζέρια είναι αυτή. Η εικόνα έχει βελτιωθεί γκαβοί είστε? Το θέμα ειναι να βελτιωθεί και άλλο. Και σχετικά με τα εισιτήρια έχουμε ήδη τα φθηνότερα στην Ευρώπη. Καλά καναν και τα αυξήσανε. Να γίνουν πανάκριβα όπως και η βενζίνη έτσι ώστε ο Ελληνάρας να πάει να μένει δίπλα στην δουλειά του και να περπατάει ή να κάνει ποδήλατο όπως κάνω εγώ. Έτσι μόνο θα επιστρέψει ο κόσμος στο κέντρο. Οι τιμές άλλωστε για κατοικία εδώ είναι οι φθηνότερες που υπάρχουν.
Μένω στο κέντρο και αναγκάζομαι να δουλεύω εκτος κέντρου, απόσταση με το αυτοκίνητο μπορεί και 45 λεπτά αν έχει κίνηση. Χρησιμοποιώ το λεωφορείο όπως οι περισσότεροι, το ίδιο κάνουν και άλλοι συνάδελφοι στη δουλειά οι οποίοι έχουν αφήσει τα αυτοκίνητα τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με τη βενζίνη. Ζω κοντά στην Ομόνοια και βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια και όλη αυτή την κατάσταση που περιγράφω στο κείμενο. Δεν ξέρω σε ποια εικονική πραγματικότητα ζεις εσύ που όλοι είναι "Ελληνάρες που δεν περπατάνε ή δεν κάνουν ποδήλατο" μιλάω στο κείμενο για την πραγματική ζωή. Όσο για τις τιμές στις κατοικίες εδώ ο κόσμος μιλάει για μειώσεις στην τιμή του ενοικίου και θα αγοράσει και σπίτια;Γκαβοί δεν είμαστε μένουμε εδώ
Η ΑΘΗΝΑ Ψ Υ Χ Ο Ρ Ρ Α Γ Ε Ι, ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΚΑΡΙΕΡΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ, που μου μάθατε και... την Ομόνοια!Λίγο πιο πάνω από την Ομόνοια, που γνωρίσατε χτες (αλήθεια, είχατε ξαναπάει ποτέ, κ. Σαμαρά;) η Αθήνα απέκτησε νέο μέτωπο αιμορραγίας, το πιο επικίνδυνο ίσως από την εποχή που η πρωτεύουσά σας άρχισε να μεταλλάσσεται σε τριτοκοσμική τερατούπολη... Από όταν αναλάβατε, Σαμαράς και Δένδιας, η οδός Στουρνάρη, αλλοτινή "Μέκκα" των κομπιουτεράδων, έχει καταντήσει απλώς Μέκκα χωρίς εισαγωγικά...Σαν να επρόκειτο για επείγουσα απόφαση του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης: τα "σύνορα" της Πατησίων να διαρραγούν πάραυτα στο ύψος του Πολυτεχνείου και να δρομολογηθεί τάχιστα μέσω Στουρνάρη η εισροή του νέου πληθυσμού προς το ανατολικό τμήμα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας! Είναι θέμα μηνών πια να αλλοιωθεί βίαια η δημογραφική φυσιογνωμία όλης της περιοχής, ανεύθυνοι κύριοι, μέχρι τους πρόποδες του Λυκαβηττού και τις παρυφές του Κολωνακίου. Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ !Η οδός Στουρνάρη έχει γίνει απροσπέλαστη, ειδικά μετά το σούρουπο. Την έχουν καταλάβει ορδές λαθρεμπόρων και ποικίλων ομάδων που δρουν τελείως ανενόχλητες σε όλο το μήκος της, μετατοπίζοντας όλο και περισσότερο την εμπροσθοφυλακή τους προς τα Εξάρχεια, την τελευταία ζωντανή πλατεία του κέντρου της Αθήνας. Στην Πλατεία Εξαρχείων το βράδυ μπορείς να φτάσεις μόνο από τα ανατολικά. Από τα δυτικά είναι σαν να περνάς από πεδίο μάχης. Προχτές το απόγευμα διασχίζοντας την πλατεία ακούγαμε φολκ πακιστανική μουσική υπό τα (όχι φιλικά) βλέμματα αρκετών νέων, αγριεμένων θαμώνων της που είχανε στρατοπεδεύσει εκεί... Να το θεωρήσουμε «γραφικό», «πολυπολιτισμικό», «τυχαίο» ή έχετε σκοπό να οδηγήσετε και την Πλατεία Εξαρχείων εκεί που (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) οδηγήσατε τις πλατείες Βικτωρίας, Μεταξουργείου, Θεάτρου, Ψυρή, Αγ. Παντελεήμονα και Ομονοίας; Φαντάζομαι από τώρα τον Σαμαρά με τις κάμερες να πίνει καφέ και στα Εξάρχεια, αφού θα έχετε «σκουπίσει» λίγο πριν, κ. Δένδια... Όντως θυμίζετε κάτι βρομιάρες, τσαπατσούλες νοικοκυρές που «σκουπίζουν» κρύβοντας τα σκουπίδια από τη μια γωνιά στην άλλη, ανάλογα με το ποιος θα επισκεφτεί το σπίτι, για να μην τα δει...Σκούπα χωρίς φαράσι, είπαμε, είναι άχρηστη!Να διακρίνουμε απλώς μια ανεξήγητη τάση να φέρετε τα σκουπίδια προς το κέντρο του σαλονιού ή μήπως να πονηρευτούμε για τα καλά, ενθυμούμενοι την καθαρίστρια που «βίασε» ο Στρος Καν, αυτήν που λένε ότι μάλλον εκτελούσε σκοτεινά σχέδια παρά καθάριζε...;
Επειδη μερικες φορές "η πραγματική ζωή παίρνει την κάμερα μαζί της"...ο κ. Σαμαράς είδε στη βόλτα του αυτά; http://www.youtube.com/watch?v=7DBNPJKuft8Η αυτά; http://www.youtube.com/watch?v=tz-vTo9lxx4