Λες, τελικά, ο Birdman να διαθέτει την Απρόσμενη Αρετή της Ανατροπής;

Λες, τελικά, ο Birdman να διαθέτει την Απρόσμενη Αρετή της Ανατροπής; Facebook Twitter
2

 Στα SAG Awards, τα βραβεία του αμερικανικού σωματείου των ηθοποιών, τα φαβορί επικράτησαν στις επιμέρους κατηγορίες, αλλά το τοπίο για την καλύτερη ταινία στα Όσκαρ θόλωσε ακόμη περισσότερο. Και θα πείτε, τι σχέση έχει η συντεχνία των ηθοποιών με το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας, αφού τα μέλη των μεν με τους ψηφοφόρους τωνδε εφάπτονται κατά ένα μικρό, και ίσως άσχετο ποσοστό;


Επειδή όλες οι προβλέψεις γίνονται με συνδυασμούς, το παραισθησιογόνο, υπαρξιακό δράμα του Ινιάριτου εμφανίζεται όψιμα ενισχυμένο, καθώς στην κατηγορία των SAG όπου βραβεύεται το καστ μιας ταινίας, νικητής δεν βγήκε το Boyhood, αλλά το Birdman. Με δεδομένο πως μια άλλη ισχυρότατη συντεχνία, εκείνη των παραγωγών, έδωσε το μεγάλης επιρροής στα Όσκαρ (ποσοστό 75% σωστής πρόβλεψης) στο Birdman, ανατρέποντας τα προγνωστικά, ευνοημένος είναι και ο Μάϊκλ Κίτον, ο οποίος έχασε τη μάχη στη γιορτή των ηθοποιών από τον Έντι Ρεντμέϊν, όχι όμως και τον πόλεμο. Τρεις στους τέσσερεις νικητές, τα SAG συνήθως τους πετυχαίνουν, όταν δεν πέφτουν εντελώς μέσα σε κάποιες χρονιές, όπως στην περυσινή, όπου το κουαρτέτο τους, επανέλαβε το θρίαμβο και στα Όσκαρ. Φέτος όμως, ο Σίμονς, η Αρκέτ και η Μουρ κλειδώνουν από τώρα τις νίκες τους, αλλά ο Ρεντμέϊν τελικά δεν απειλείται τόσο από τον φίλο και συμπατριώτη του, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, αλλά από τον Αμερικανό και μοναδικό ηθοποιό που δεν υποδύεται αληθινό χαρακτήρα, τον Μάϊκλ Κίτον στο ρόλο του τρελο-Ρίγκαν του ξοφλημένου.


Στην αρχή της κούρσας των βραβείων, όλοι περίμεναν πως το Παιχνίδι της Μίμησης θα δικαιωθεί σε κάποια βραβεία, με τον Κάμπερμπατς αιχμή του δόρατος, λόγω του αμφιλεγόμενου περιεχομένου του ρόλου, αλλά και φοβερά λεπτής ερμηνείας. Κάποιοι παρατηρητές στα PGA, τα βραβεία των παραγωγών, δεν προέβλεπαν με ασφάλεια το Μεγαλώνοντας, αλλά αντίθετα μια σκληρή μάχη ανάμεσα στη Μίμηση και την Αφέλεια. Τελικά ο Birdman νίκησε χωρίς να προκαλέσει την έκπληξη που νομίζαμε εμείς, και στα SAG απλώς επιστέγασε ένα ομαλό momentum, με το ισχυρό ατού να είναι ουσιαστικά μια ταινία με επίκεντρο τους ηθοποιούς, που σαγηνεύει τους ηθοποιούς. Πέρυσι, τα βραβείο του καστη πήγε στον Οδηγό Επιβίωσης, που βρήκε την πόρτα των Όσκαρ τελείως κλειστή, παρά τις πολλές υποψηφιότητες του.

Το Birdman είναι διαφορετική ιστορία, που θα ξεκαθαρίσει κάπως, όταν με το καλό η ένωση σκηνοθετών αποφασίσει ποιός τελικά είναι ο καλύτερος. Αν τελικά το δώσει στον Ινιάριτου, το Μεγαλώνοντας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, όπως είχε συμβεί το 1997, που το Λος Άντζελες Εμπιστευτικό είχε σαρώσει ότι βραβείο κριτικών υπήρχε, για να υποχωρήσει μπροστά στη λαίλαπα του Τιτανικού και του Τζέϊμς Κάμερον. Αν το δώσουν στον Λινκλέϊτερ, θα πρέπει να περιμένουμε μια ακόμη πιθανή μοιρασιά των όκαρ ανάμεσα στα βραβεία της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσία, όπως έγινε πέρυσι και πρόπερσι.


Και σε όλη αυτή την εικοτολογία, δεν είναι απίθανο ο Μάϊκλ Κίτον να είναι το χαρούμενο θύμα της καραμπόλας. (Μεταξύ μας, μια χαρά ήταν στο ρόλο, αλλά ο Ρεντεμέϊν έπιασε στρατοσφαιρική επίδοση).

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
2 πολυ καλες ερμηνειες (για να μην πω αριστες) και μια ταινια διαφορετικη απο τις περισσοτερες αμερικανιες που παιζει ο κινηματογραφος και η τηλεοραση ολη την ωρα.
''μια ταινια διαφορετικη απο τις περισσοτερες αμερικανιες που παιζει ο κινηματογραφος και η τηλεοραση ολη την ωρα''αναφέρεσαι στο birdman ή στο the theory of everything?