Άνοιξη στις καρδιές μας

Facebook Twitter
0

 

Τετάρτη πρωί. Σε διάστημα μερικών ωρών, όλοι εκείνοι με τους οποίους έχω ανταλλάξει μερικές κουβέντες, στο σχολείο, στα καταστήματα, στο δρόμο, στη σχολή, έχουν αναφερθεί στον ήλιο, που από την Τετάρτη και μετά υπόσχεται πολλά. Κανείς δεν λέει πάντως πια «ωραία μέρα, σήμερα». Λένε «επιτέλους λίγη ζέστη» (υπονοούν: «για να σταματήσω να πληρώνω θέρμανση»), «επιτέλους, ξεμυτίσαμε» (υπονοούν: «δε βγαίνουμε που δε βγαίνουμε, να μπορούμε τουλάχιστον να καθίσουμε σε κανένα παγκάκι») και «ελπίζω να κρατήσει» (υπονοούν: «δεν έχουμε άλλα λεφτά για θέρμανση»).

Αυτό το ‘ανοίγει ο καιρός’ υπήρξε πάντοτε στη χώρα μας κομβικό σημείο για την καθημερινότητα. Να πιούμε τον καφέ μας στον ήλιο, να βγούμε στις βεράντες, να κάνουμε βόλτες, αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις διακοπές. Η ευεργετική επίδραση της καλοκαιρίας στη διάθεση είναι αδιαμφισβήτητη και καθοριστική. Απλώς, μέχρι τώρα ήταν και δεδομένη. Σ’ αυτήν την υπέροχη χρονιά την οποία διανύουμε η σημειολογία της καλοκαιρίας έχει μετατραπεί σε παράγοντα πρακτικό: η άνοιξη σηματοδοτεί τη μείωση των παγίων, την προοπτική οικονομικότερων εναλλακτικών εξόδου (οι μαμάδες κατοικοεδρεύουν πλέον σε πάρκα και παιδικές χαρές) και, ίσως και την μείωση των αντικαταθλιπτικών.

Μια γνωστή μου σχολίαζε χθες (στην παιδική χαρά) πως φέτος η συμπεριφορά μας απέναντι στην πρώτη ηλιόλουστη μέρα μοιάζει με τη συμπεριφορά των Άγγλων, που αράζουν στα πάρκα με τα κοντομάνικα για να ρουφήξουν την πρώτη ακτίνα, έστω και με 12 βαθμούς. Ζορισμένοι -πέρα από τα υπόλοιπα- κι από έναν κρύο και σκοτεινό χειμώνα, περιμένουμε την άνοιξη για να ανεβάσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα μας και να νιώσουμε και πάλι αισιόδοξοι σε ένα ανοιξιάτικο ντεζαβού χαρούμενων στιγμών. Από εδώ λοιπόν πηγάζει και η ανησυχία μου. Οι ζεστοί μήνες στην Ελλάδα αποτελούν, παραδοσιακά μήνες, αποχαύνωσης και ωχαδερφισμού. Αν ούτως ή άλλως δυσκολευόμαστε ως λαός να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε σε όσα συμβαίνουν, μήπως τελικά μας χρειαζόταν λίγη τσίτα από την κακοκαιρία, γιατί τώρα υπάρχει φόβος να ξεχαστούμε με τον φραπέ στην πλατεία και να ξεχάσουμε τι συμβαίνει και ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος του καθενός;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ