Πόσα θες να μας τρελάνεις

Πόσα θες να μας τρελάνεις Facebook Twitter
0

Πόσα θες να μας τρελάνεις;

 Κονσέρτο για 4 Δεκαετίες

 

 

Συνέχεια άκουγα να μου το λένε. Εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, αυτό άκουγα συνέχεια να μου λένε. Άκουγα συνέχεια, αδιαλείπτως, όλη την ώρα άκουγα να μου το λένε. «Πόσα θες να μας τρελάνεις;» να μου λένε. Και εννοούσαν, βεβαίως, ότι ο τρελαμένος είμαι εγώ, ότι τα τρελαμένα είναι αυτά που λέω εγώ. Ο Οδυσσέας Γεωργίου λέει τρελά πράγματα, πουλάει τρέλα ο Οδυσσέας Γεωργίου, πόσα θες να μας τρελάνεις, Οδυσσέα Γεωργίου;

 

Τι έλεγα, δηλαδή; Έλεγα, εγώ, ότι το μεγαλύτερο ερωτικό ποίημα όλων των εποχών,   στον Δυτικό Κόσμο έστω, είναι το ones not half two. its two are halves of one, του κατακερματιστή της γλώσσας, και  εκ νέου επινοητή της γλώττης, του e. e. cummings,  κι έλεγαν αυτοί πόσα θες να μας τρελάνεις. Έλεγα ότι ο Χρήστος έλεγε ότι ο μεγαλύτερος Έλληνας κινηματογραφιστής είναι ο Τσιτσάνης, κι έλεγαν αυτοί πόσα θες να μας τρελάνεις. Έλεγα εγώ ότι ο Μάης του 68 είναι η Πρώτη Επανάσταση Πολυτελείας, είναι το Magnum Opus του Guy Debord, είναι το Κολοσσιαίο Χαϊκού της Ποιητικής Συλλογικότητας, κι έλεγαν αυτοί πόσα θες να μας τρελάνεις. Έλεγα εγώ ότι είχε γράψει ο Νικόλας Κάλας είμαι Πλακιώτης Μανχατανάς, κι έλεγαν αυτοί πόσα θες να μας τρελάνεις. Έλεγα εγώ (δηλαδή, όταν λέω έλεγα εγώ εννοώ έλεγα εγώ και ο Μάνος και ο Ευτύχιος, μια ο ένας έλεγε και μια ο άλλος, μια ο άλλος έλεγε και μια ο τρίτος, δεν είχαμε copyright στα λεγόμενά μας και πολλές φορές ο ένας έλεγε κάτι που είχε ήδη πει ο άλλος χωρίς να αναφέρει τον άλλον, και πάει λέγοντας), έλεγα εγώ, λοιπόν, ότι ο Ελληνικός Κινηματογράφος θα σωθεί και θα δούμε καμιά ταινία της προκοπής μονάχα εάν κοπούν οι επιχορηγήσεις και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις και μου έλεγαν αυτοί, άλφα, μα αυτό το ίδιο μας είπε τις προάλλες και ο άλλος σαλταρισμένος, ο Γιαννόπουλος, και, βήτα, πόσα θες να μας τρελάνεις. Έλεγα, επίσης, ότι είμαι υπέρ της σειραϊκής πολυγαμίας, κατά της γελοιότητας «Από δω η γυναίκα μου, από δω το αίσθημά μου», υπέρ της καυτής μονογαμίας, κι αυτοί έλεγαν πόσα θες να μας τρελάνεις. Έλεγα, συν τοις άλλοις, ρε παιδιά, άλλο ο χάρτης κι άλλο η επικράτεια, ακούστε τι σας λέω, το είπε κι ο Korzybski, έλεγα, το είπε και ο Μπόρχες, τους έλεγα, κι έλεγαν, ω έλεγαν αυτοί, Γεωργίου, πόσα θες, ρε Γεωργίου, πόσα θες να μας τρελάνεις,  Γεωργίου;

 

Από το 1974, σαράντα χρόνια τώρα, αυτό ακούω, αυτό: πόσα θες να μας τρελάνεις. Κάπνιζα, αμούστακος, Καρέλια φίλτρο, το ισόγειο πακέτο, εφτάμισι δραχμές τα δέκα τσιγάρα, δεκατέσσερις δραχμές έκανε το κανονικό πακέτο με τα είκοσι τσιγάρα, και πήγαινα στο γυμνάσιο καπνίζοντας, το άναβα αμέσως μόλις έβγαινα από το σπίτι, στην οδό Κασσαβέτη γωνία με Αναλήψεως, κάπνιζα στη διαδρομή άλλο ένα, ένα τρίτο στις τουαλέτες με τα άλλα τα παιδιά, κάπνιζα στο σχόλασμα, κάπνιζα στο μπαλκόνι το βράδυ αργά, όταν πια κοιμόντουσαν όλοι, και βούιζε στ’ αυτιά μου αυτό το πόσα θες να μας τρελάνεις, λεχθέν από τότε, ας σημειωθεί αυτό, και λεχθέν μάλιστα από ανθρώπους που εντέλει δεν έδειξαν μεγαλύτερη σύνεση και νουνέχεια από εμένα σε πολλές και κρίσιμες περιστάσεις, άσε που επέμεναν να λένε συγκυρίες τις περιστάσεις, άκου συγκυρίες, άκου.

 

 

Συνεχίζεται. Αύριο. Οι Γέφυρες και το Θερμόμετρο

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ