Το ξέρετε πως από όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, γλιτώνει μόνο το 1%;

Το ξέρετε πως από όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, γλιτώνει μόνο το 1%; Facebook Twitter
6
Το ξέρετε πως από όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, γλιτώνει μόνο το 1%; Facebook Twitter
Ο Philip Hyldgaard είναι ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που μάχονται κατά της εμπορίας ανθρώπων.

  

Στα 23 του ήρθε στην Θεσσαλονίκη για να ασχοληθεί με την ίδρυση της 'Α21' και ξεκίνησε ανοίγοντας το πρώτο καταφύγιο του οργανισμού. Αργότερα επέβλεψε το άνοιγμα της ελληνικής γραμμής βοήθειας για την εμπορία ανθρώπων, το 1109.

 

Σήμερα, ο Philip είναι ο Υπεύθυνος Διεθνών Δραστηριοτήτων της Α21 και του ζήτησα να μου αφηγηθεί τη ζωή του. 

Το ξέρετε πως από όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, γλιτώνει μόνο το 1%; Παλεύω για αυτό, για να αυξήσουμε αυτό το μικροσκοπικό ποσοστό. 

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την καταπολέμηση του sex trafficking;

Σπούδαζα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και είμαι περιπετειώδης άνθρωπος. Απολαμβάνω μία καλή πρόκληση και ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Μία μέρα, έτσι ξαφνικά, ήρθα σε επαφή με τους διευθυντές του A21 και μου μίλησαν για το εμπόριο λευκής σαρκός. Είχα ακούσει γι' αυτό και παλιότερα αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε. Θύμωσα πάρα πολύ, πρώτα με αυτό που συνέβαινε στον κόσμο και δεύτερον με τον εαυτό μου που δεν το γνώριζα.

Πώς ήταν δυνατόν να μην το γνωρίζω ενώ ήμουν ένας άνθρωπος μορφωμένος που παρακολουθούσε τις ειδήσεις; Και όμως δεν ήμουν ενημερωμένος για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Πρόκειται για το γρηγορότερα αναπτυσσόμενο έγκλημα, με 27 εκατομμύρια σκλάβους, περισσότερους από ποτέ στην παγκόσμια ιστορία, για το οποίο εγώ δεν είχα ιδέα. Όταν μου ζήτησαν να μετακομίσω στην Ελλάδα και να μεταφέρω εκεί την καμπάνια του A21 εναντίον του trafficking, ένιωσα πως ήταν υποχρέωσή μου να δεχτώ. Ήμουν ένας νέος 23 χρονών που δεν είχε πάει ποτέ στην Ελλάδα, δεν γνώριζε τη γλώσσα και δεν γνώριζε κανέναν εκεί. Ωστόσο, ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω. Δέχτηκα και να 'μαστε 6 χρόνια αργότερα.

Είστε απ' τη Δανία. Νιώσατε πολιτισμικό σοκ όταν ήρθατε στην Ελλάδα;

Είμαι από τη Δανία, ναι και μεγάλωσα εκεί μέχρι που έφυγα στην Αυστραλία για σπουδές όταν ήμουν 20 ετών. Αφού παρακολούθησα εκεί το κολλέγιο για τρεις μήνες, μετακόμισα κατευθείαν στην Ελλάδα. Η ελληνική κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τη δανέζικη, αλλά μου αρέσει. Είστε όλοι ιδιαίτερα φιλόξενοι και κοινωνικοί άνθρωποι, κάτι που μου αρέσει πολύ, και μπορείτε να πετύχετε πράγματα σε πολύ γρήγορο χρόνο και με πολύ μικρή προθεσμία, κάτι που είναι απίθανο. Δέχτηκα και δέχομαι ακόμα πολιτισμικά σοκ αλλά είναι όλα μέρος του ταξιδιού και σε εμένα και στη γυναίκα μου μας αρέσει πολύ η ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Το ξέρετε πως από όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, γλιτώνει μόνο το 1%; Facebook Twitter
Η ζήτηση για φτηνή εργασία και sex είναι που επί της ουσίας κινεί το human trafficking. Όπου υπάρχει ζήτηση, οι άνθρωποι σπέυδουν να δημιουργήσουν προσφορά.


Ποιες είναι οι συνθήκες στην Ελλάδα του σήμερα σε σχέση με το trafficking; Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση;
Η Ελλάδα αποτελεί χώρα – κλειδί για το εμπόριο λευκής σαρκός με πολλού διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά η θέση της στο χάρτη την κάνει χώρα μετάβασης για το trafficking. Αυτό συμβαίνει διότι το μεγάλο κύμα μεταναστών που έρχεται στην Ελλάδα είναι άνθρωποι ευάλωτοι και κατά συνέπεια εύκολοι στόχοι για τους εμπόρους. Ανάμεσά τους υπάρχουν και άνθρωποι που είναι ήδη θύματα του trafficking και πωλούνται στην Ελλάδα για να καταλήξουν σε μία άλλη χώρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 800.000 άνθρωποι το χρόνο μεταφέρονται λαθραία από την Ελλάδα.

Η επόμενη πρόκληση είναι πως η Ελλάδα αποτέλει έτσι κι αλλιώς χώρα – προορισμό για μετανάστες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση για υπηρεσίες, η οποία κινεί το έγκλημα. Η ζήτηση για φτηνή εργασία και sex είναι που επί της ουσίας κινεί το human trafficking. Όπου υπάρχει ζήτηση, οι άνθρωποι σπέυδουν να δημιουργήσουν προσφορά. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα που κάνει προσπάθειες να καταπολεμήσει την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί συνεχή και ευέλικτη δράση.

Τι ακριβώς σημαίνει το Α21;

Α21 σημαίνει "Abolishing Injustice in the 21st century" (Καταργώντας την αδικία στον 21ο αιώνα).


Μπορείτε να μου πείτε πώς ξεκίνησε το Α21;
Στην πραγματικότητα ξεκίνησε εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε ένα γραφείο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αλλά ήταν περισσότερο διοικητικό και για τη συγκέντρωση πόρων, ήταν το μέρος από όπου ξεκινήσαμε τις διαδικασίες. Πρώτα κάναμε μία πολύ μεγάλη έρευνα. Μεταξύ άλλων επισκέφτηκα την Καμπότζη για να δω πώς εργάζονταν εκεί και να μάθουμε όσα μπορούσαμε. Έπειτα, αρχίσαμε να συναντιόμαστε με ανθρώπους, κυβερνητικούς οργανισμούς και με την αστυνομία. Ο πρώτος μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο για τους ανθρώπους που κατάφερναν να ξεφύγουν από το trafficking. Μέσα σε ένα μήνα είχαμε τις πρώτες μας περιπτώσεις. Από τότε έχουμε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που επιβίωσαν από το trafficking και σήμερα έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο κέντρο σε σύγκριση με αυτό που ξεκινήσαμε. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε 10 τοποθεσίες σε 9 χώρες, επομένως έχουμε εξαπλωθεί πολύ γρήγορα.


Το ξέρετε πως από όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, γλιτώνει μόνο το 1%; Facebook Twitter

Από όλα τα πράγματα που έχετε πετύχει, για ποια είστε πιο περήφανος;
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Κάθε ένας από τους ανθρώπους που έχουμε βοηθήσει αποτελεί και ένα αποκορύφωμα και επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα. Οτιδήποτε κάνουμε αποσκοπεί στην απελευθέρωση και την αποκατάσταση θυμάτων του trafficking και υπάρχουν άπειρες ιστορίες που μπορώ να μοιραστώ. Θα έλεγα ότι η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1109 είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουμε κάνει και είμαι πολύ περήφανος για όσα έχουμε καταφέρει με την ομάδα μου. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα σημεία κλειδιά για να σώσουμε ακόμα περισσότερα θύματα και να αυξήσουμε τα ποσοστά που αναφέρουν ότι έχει διασωθεί μόνο το 1% των θυμάτων.

*OI ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΕΡΙΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΝΙΚΟΛ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ*

Αυτή είναι η ιστορία της. (Ελληνικοί υπότιτλοι)


Μεταξύ άλλων, δουλεύετε και πάνω στη δίωξη των εμπόρων. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Τι συμβαίνει συνήθως;
Η δίωξη είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο εμπόριο λευκής σαρκός σήμερα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μόνο ένας στους 100.000 εμπόρους καταδικάζονται. Αυτό κάνει το trafficking ένα από τα εγκλήματα με το χαμηλότερο ρίσκο, το οποίο είναι τρελό. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία και είναι ιδιαίτερα σπάνιο το να φτάσει μια υπόθεση μέχρι το δικαστήριο. Πολύ συχνά, τα θύματα φοβούνται να καταθέσουν τους εμπόρους και οι τελευταίοι έχουν πολύ καλούς δικηγόρους και συνήθως πολλά λεφτά. Επιπλέον, μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ξεκινήσει μια υπόθεση να εκδικάζεται.

Χωρίς τη στήριξη οργανισμών όπως ο Α21, τα θύματα δεν έχουν τη δύναμη να περάσουν την όλη διαδικασία και γι' αυτό πολύ συχνά οι δικαστικές υποθέσεις καταρρέουν. Η δουλειά μας είναι να εκπροσωπούμε τους μάρτυρες στην υπόθεση και να εξασφαλίζουμε τη διεξαγωγή των δικαστηρίων και το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε κερδίσει όλες μας τις υποθέσεις των τελευταίων δύο χρόνων, με μέσο όρο ετών φυλάκισης τα 15 χρόνια. Πρόκειται για πολύ μεγάλες επιτυχίες που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από την εμπλοκή με το human trafficking.

Το σημαντικό για μένα δεν είναι η ευγνωμοσύνη από τα θύματα ή η αναγνώριση των άλλων αλλά το να βλέπεις ανθρώπους να αποκτούν ξανά την ελευθερία τους και να τους δίνεται ξανά η ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν.

Έχετε γνωρίσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων. Πώς σας περιγράφουν τις εμπειρίες τους;
Έχω ακούσει τις πιο φρικτές ιστορίες που μπορείς να φανταστείς, για ανθρώπους που τους συμπεριφέρονταν σαν σκουπίδια. Ιστορίες ξυλοδαρμών, ομαδικών βιασμών, εκμετάλλευσης και εξαναγκασμού σε απάνθρωπα πράγματα για την ευχαρίστηση των άλλων, πράγματα που δεν μπορώ να επαναλάβω. Για τους εμπόρους, τα θύματα είναι ένα κομμάτι κρέας και θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν με αυτούς ό,τι θέλουν. Τις κοπέλες πολύ συχνά τις κρατούν απομονωμένες, δεν τους επιτρέπουν να έχουν φίλους, τους επιβάλλουν τι θα φορέσουν, τι χρώμα θα βάφουν τα μαλλιά τους, δεν έχουν δικαίωμα να πουν «όχι», δεν έχουν επιλογή ή έλεγχο σε οτιδήποτε. Μπορείς, επομένως, να φανταστείς πόσο διαλυμένες είναι μετά από μια τέτοια εμπειρία, εάν καταφέρουν ποτέ να ξεφύγουν από αυτή.

Το ξέρετε πως από όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, γλιτώνει μόνο το 1%; Facebook Twitter
H επίσημη λεζάντα: "U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton honors Phil Hyldgaard of Greece, a 2012 Trafficking in Persons (TIP) Report Hero, at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on June 19, 2012. [State Department photo/ Public Domain] "

Πριν μερικά χρόνια τιμηθήκατε από την τότε Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Hilary Clinton. Μπορείτε να μου πείτε λίγα πράγματα για το βραβείο αυτό;
Ήταν τεράστια τιμή και δεν την περίμενα. Κάθε χρόνο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τιμά δέκα ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έχουν κάνει σημαντικό έργο πάνω στην καταπολέμηση του trafficking και διάλεξαν εμένα. Νομίζω πως είμαι ο νεότερος άνθρωπος που έχει δεχθεί αυτή την τιμή, επομένως μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικό ήταν για εμάς. Αυτή η τιμή είναι για την ομάδα μας μία αναγνώριση για όλα όσα έχουμε καταφέρει εδώ.
Το σημαντικό για μένα δεν είναι η ευγνωμοσύνη από τα θύματα ή η αναγνώριση των άλλων αλλά το να βλέπεις ανθρώπους να αποκτούν ξανά την ελευθερία τους και να τους δίνεται ξανά η ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν. Αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάμε κάθε πρωί και αυτό το οποίο μας παθιάζει όταν το βλέπουμε.


Κλείνοντας, τι πιστεύετε θα έπρεπε να κάνει το ελληνικό κράτος για να βελτιώσει την κατάσταση σχετικά με το trafficking;
Πιστεύουμε ότι το τέλος του εμπορίου λευκής σαρκός θα έρθει αν εργαστούμε όλοι μαζί για αυτό. Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Κυβέρνηση, την Αστυνομία και με τον Εθνικό Εισηγητή για τα θέματα του Human Trafficking στην Ελλάδα. Γίνονται πολύ καλές προσπάθειες αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Ένα σημείο – κλειδί είναι να δούμε αύξηση των εξακριβώσεων και ακόμα περισσότερα θύματα να διασωθούν και να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα. Αυτό απαιτεί τη δέσμευση ότι ο κάθε συμβαλλόμενος πρόκειται να εκτελέσει άψογα το ρόλο του.

Το ξέρετε πως από όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, γλιτώνει μόνο το 1%; Facebook Twitter

*thea21campaign.org

 

 

6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Δεν γνωριζα την συγκεκριμένη οργανωση.....πολυ καλο το αρθρο..... μενω κοντά στη Λιοσίων ενα χρόνο τώρα είναι τόσο εμφανές το πρόβλημα ......η αστυνομία παγερα αδιάφορη κ όπου έχω απευθυνθει με αντιμετωπίζουν σαν τρελή αφού δεν είμαι ενα απο τα κορίτσια....έχω ακούσει κ το κορυφαίο οτι πρέπει να "ανοιξω " το μυαλό μου γιατί το σεξ δεν είναι κακο ... οι αστυνομικοί που κανουν περιπολίες στα εκει μέρη έχουν προφανώς τους λόγους τους κ δεν βλεπουν τπτ.... το ΑΤ Ομονοίας & Αγ. Παντελεημονα μια μεγαλη πικρή ιστορία..... νομίζω οτι τέτοιες οργανώσεις πρέπει να κάνουν την παρουσία τους πιο αισθητή σε περιοχές με πρόβλημα για να μην χρειάζεται ψάξιμο... σε άλλη οργάνωση που μίλησα δεν προστατευονται τα θύματα κ τελικά ουτε μέχρι το δικαστήριο φτάνουν οι θυτες.... το χειρότερο είναι οτι μετα απο τόσο καιρό η απελπισία έγινε νευρικοτητα γιατι δεν μπορω να κανω τιποτα κ πλέον δεν μου κανουν εντύπωση τα όσα βλέπω
Περιμενα να δω ποσοι θα σχολιασουν το αρθρο και τελικα ναι !!! ενα σχολιο εληφθη! Ενα ; Μονο;Και μετα σκεφτηκα ε ναι τι ηθελες και παραπανω αφου η ειδηση δεν αφορα οτι βασανιστηκε καποιο σκυλακι ή γατακι ετσι ωστε να παρουν τα πληκτρολογια φωτια.