Χιπ-χοπ καφενές σε μια ταράτσα στο Περιστέρι

Χιπ-χοπ καφενές σε μια ταράτσα στο Περιστέρι Facebook Twitter
1

Χιπ-χοπ καφενές σε μια ταράτσα στο Περιστέρι Facebook Twitter
Από την εκδήλωση Χιπχοπ - κινήματα

Το εβδομαδιαίο αυτό εγχείρημα ξεκίνησε πολύ πρόσφατα. Ζήτησα απ' τον Θάνο Καρβούνη, μέλος της ομάδας που συντονίζει τον καφενέ να μου μιλήσει γι' αυτόν, αλλά και για τις εκδηλώσεις/συζητήσεις που διοργανώνονται εκεί. 

"Ο χιπχοπ καφενές είναι ένας χώρος συνάντησης χιπχοπάδων κυρίως από τα δυτικά της Αθήνας αλλά και απ' όλη την Αθήνα", μου εξήγησε. "Είναι ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα και λειτουργεί κάθε Πέμπτη βράδυ στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου. Στόχος μας είναι να έρθουν σε επαφή ακροατές και καλλιτέχνες, να συζητήσουν μεταξύ τους και μακροπρόθεσμα να βάλουν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να συνδεθεί το χιπχοπ με κοινωνικούς αγώνες και κινήματα που αναπτύσσονται στις γειτονιές μας. Εξάλλου χιπχοπ με σκυλάδικο στην τηλεόραση χορτάσαμε. Ας κάνουμε και κάτι άλλο."

 

 

Πώς το πήρατε απόφαση να τον φτιάξετε; 

Μια παρέα ακροατών και δημιουργών χιπχοπ μουσικής συζητούσαμε για διάφορα ζητήματα που αφορούν στη μουσική που αγαπάμε, και στο τραπέζι έπεσε η ιδέα αν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις κουβέντες ανοιχτά και δημόσια. Έτσι δημιουργήσαμε τον χιπχοπ καφενέ, μια στέγη ουσιαστικά κάτω από την οποία θα οργανώνονται εκδηλώσεις, live και διάφορες δραστηριότητες με άξονα το χιπχοπ.

Θεωρούμε ότι η χιπχοπ κοινότητα έχει στο DNA της μια δίψα για συζήτηση & επικοινωνία και είναι τουλάχιστον ανόητο αυτή να εξαντλείται σε διαδικτυακά fora.

 

Χιπ-χοπ καφενές σε μια ταράτσα στο Περιστέρι Facebook Twitter
Από την εκδήλωση Χιπχοπ - κινήματα

 

Τι εκδηλώσεις θέλετε να κάνετε; 

Μέχρι στιγμής, στις 2-3 εβδομάδες ζωής του καφενέ έχουμε κάνει μια εκδήλωση με θέμα “Hiphop & κινήματα / Η άνοδος του πολιτικοποιημένου χιπχοπ στις γειτονιές μας” και μια με θέμα “Σεξισμός & ομοφοβία στο ελληνικό χιπχοπ”.

Ιδέες για επόμενες εκδηλώσεις υπάρχουν πολλές. Για παράδειγμα θα είχε ενδιαφέρον εκδήλωση για το ρατσισμό που έχουν δεχτεί μετανάστες χιπχοπερς και πώς αποτυπώνεται αυτό στα τραγούδια τους, ή τη σχέση του χιπχοπ καλλιτέχνη με τη μουσική βιομηχανία, πνευματικά δικαιώματα κλπ.

Τις Πέμπτες που δεν έχουμε εκδήλωση μαζευόμαστε με πιο χαλαρή διάθεση στον καφενέ και συζητάμε με μπύρες και καφέ ακούγοντας hiphop. Πολλές φορές τα διαφορετικά τραπέζια γίνονται ένας μεγάλος κύκλος και αυθόρμητα στήνονται κουβέντες που πραγματικά αξίζει να είσαι μέρος τους.

 

Χιπ-χοπ καφενές σε μια ταράτσα στο Περιστέρι Facebook Twitter
Χαλαρό μάζεμα στον καφενέ

 

Πώς επιλέγεται η μουσική;

Τη μουσική που ακούμε στις βραδιές μας την επιλέγουν “εθελοντές” θαμώνες του καφενέ που απλώς βάζουν τα τραγούδια που γουστάρουν. Έτσι μπορούν να ακουστούν τα πάντα, από active member μέχρι το πιο άσημο χιπχοπ συγκρότημα της underground σκηνής. Μέχρι στιγμης Goin’ through δεν έχει παίξει...

 

Ευτυχώς ;). Η χιπ χοπ κοινότητα σνομπάρει ή στηρίζει;

Η χιπχοπ κοινότητα μέχρι στιγμής έχει μόνο θετική αντιμετώπιση απέναντί μας. Έχουμε παρατηρήσει ένα δισταγμό κάποιες φορές, ωστόσο το κλίμα είναι σίγουρα καλό. Στην πρώτη μας εκδήλωση είχαμε μεταξύ άλλων καλεσμένο το Νικόλα από Razastarr, ένα από τα ιστορικότερα ονόματα στη σκηνή, ενώ έχουν επίσης έρθει νεότεροι όπως ο Tiny Jackal αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της underground σκηνής. Καλλιτέχνες με τους οποίους είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς, σίγουρα αξίζει να συζητήσει μαζί τους.

Η βάση της σύνθεσής μας είναι βέβαια rappers και μουσικοί παραγωγοί που κάνουν τώρα τα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα και συγκροτούν μια γενιά μουσικών που έρχεται ευκολότερα σε επαφή με το κοινό της, συζητάει μαζί και παίρνει διάφορες πρωτότυπες πρωτοβουλίες για τη διάδοση του χιπχοπ.

 

Χιπ-χοπ καφενές σε μια ταράτσα στο Περιστέρι Facebook Twitter
Από την εκδήλωση σεξισμός - ομοφοβία στο ελληνικό hiphop

 

Η γειτονιά ξέρει ότι γίνεται αυτό το πράγμα; Συμμετέχει;

Η γειτονιά μάλλον τώρα έχει αρχίσει και μας μαθαίνει. Λογικά όταν βλέπουν στις εκδηλώσεις μας πάνω από 100 άτομα να ανεβαίνουν στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου κάτι θα ψυλλιάζονται. Ωστόσο, για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας μάθουν, ίσως χρειαστεί να οργανώσουμε το πρώτο μας live σε μια από τις πλατείες του Περιστερίου. Εξάλλου στις πλατείες θεωρούμε ότι ανήκει το χιπχοπ.

Και ήδη θαμώνες του καφενέ διοργανώνουν ήδη από μόνοι τους ένα hiphop live στην πλατεία Δημαρχείου Περιστερίου την Παρασκευή 25 Ιουλίου. (Πληροφορίες εδώ)

Όταν ξεπηδάνε τέτοιες πρωτοβουλίες, μόνο χαμόγελα μας φέρνουν.

 

Χιπ-χοπ καφενές σε μια ταράτσα στο Περιστέρι Facebook Twitter
Από την εκδήλωση σεξισμός - ομοφοβία στο ελληνικό hiphop

 

Μίλησε μου λίγο για την πρόσφατη εκδήλωση για το σεξισμό και την ομοφοβία στο χιπ χοπ.

Θεωρούμε ότι σεξισμός και ομοφοβία υπάρχουν σε ολόκληρη την κοινωνία, ωστόσο τέτοια φαινόμενα είναι πολύ πιο έντονα στη χιπχοπ μουσική. Παίρνοντας για παράδειγμα το προερχόμενο από Αμερική ραπ ή προσέχοντας τους στίχους των ελληνικών συγκροτημάτων, θα δεις εύκολα ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αναπαράγεται άκριτα και από τις νέες γενιές. Αυτό το θέμα συζητήσαμε, χωρίς διδακτισμούς ή αφορισμούς.

Η κουβέντα μάζεψε πάνω από 100 άτομα, - εκτός από τους χιπχοπάδες, είχαν έρθει και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της LGBTQ κοινότητας, βάζοντας θέματα για την έμφυλη καταπίεση και τα ανθρώπινα δικαιώματα που οι περισσότεροι αγνοούμε ή υποτιμάμε.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι αλλάξαμε τη σκηνή σε μια μέρα, όμως άξιζε να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα και πού ξέρεις, ίσως κάποια στιγμή προκαλέσουμε ένα ρήγμα στη συλλογική συνείδηση της χιπχοπ κοινότητας.

 

Μακάρι! Επόμενη εκδήλωση;

Την Πέμπτη 24/7 θα μαζευτούμε στον καφενέ για τελευταία φορά μέσα στον Ιούλιο για να οργανώσουμε τις επόμενες εκδηλώσεις που λογικά θα αρχίσουν τέλη Αυγούστου. Πιστεύουμε ότι από Σεπτέμβρη θα καταφέρουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερο “θόρυβο”! ;) Ενημέρωση για κάθε μας δραστηριότητα θα βρίσκετε στη σελίδα μας στο fb.

 

 

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια