ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΗ

  • 1 πλάτη κατσικίσια 3-4 κιλά
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
  • 1 μικρή συκωταριά, ζεματισμένη, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 κούπες ρύζι Καρολίνα
  • 2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1/4 κούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μάραθο
  • Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά την πλάτη.
  2. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε σιγά-σιγά από το σημείο της νεφραμιάς έως τη σπάλα.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι, ώστε να τρίψουμε καλά την πλάτη μέσα και έξω.
  4. Βάζουμε την πλάτη στο ταψί, διαλύουμε τον πελτέ με το ελαιόλαδο και αλείφουμε την πλάτη καλά.
  5. Ζεσταίνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τη συκωταριά.
  6. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το λεμόνι, το ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε μία κούπα νερό.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει το ρύζι για 5 λεπτά.
  8. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, μπαχάρι, μαϊντανό και μάραθο.
  9. Τέλος, βάζουμε τη γέμιση στο άνοιγμα της πλάτης και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
  10. Ρίχνουμε γύρω γύρω τις πατάτες, σκεπάζουμε το φαγητό με 2-3 φύλλα λαδόκολλας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C για 2 ώρες.
  11. Έπειτα χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 200°C και ψήνουμε για 2 ώρες, συμπληρώνοντας νερό.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα