«Υπέρ της Ελλάδος»

«Υπέρ της Ελλάδος» Facebook Twitter
22
  • Κάθε φορά που κάθομαι να γράψω για τη LifΟ, ό,τι θέμα κι αν μου έρθει στον νου, έχω την ψευδαίσθηση πως το έχω ξαναγράψει.
  • Δεν είναι ψευδαίσθηση. Το έχω πράγματι ξαναγράψει.
  • Χρειάστηκε πριν από λίγες μέρες να ξαναδώ παλιά μου κείμενα. Έμεινα άναυδος. Μπορούσα να τα ξαναδημοσιεύσω σήμερα αυτούσια. Κανείς δεν θα καταλάβαινε πως έχουν περάσει δεκαετίες.
  • Αλλά, τι λέω για δεκαετίες. Τα κείμενα του Ροΐδη, ενάμιση αιώνα πίσω, παραμένουν απόλυτα επίκαιρα. Τα δημοσιογραφικά – όχι μόνο τα λογοτεχνικά (αυτά έτσι κι αλλιώς, αν είναι καλά, δεν γερνάνε). Ναι, τα δημοσιογραφικά που έγραφε στον «Ασμοδαίο». Αν τα μετέφραζε κάποιος στη δημοτική και άλλαζε τα ονόματα των πολιτικών, θα ήταν σπαρταριστά σημερινά.
  • Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας (11.7.1876) αποχαιρέτισε τους αναγνώστες, γράφοντας: «Παραιτείται... πράττει δε τούτο κατά καθήκον, πεισθείς ότι τας ιδέας του περί διαθέσεως του προϋπολογισμού της Ελλάδος υπέρ της Ελλάδος αδύνατον είναι να συμμερισθεί η πλειοψηφία του ευγενούς κοινού και της γενναίας φρουράς».
  • Στο ίδιο κείμενο γράφει ότι αυτοί για τους οποίους αγωνίζεται δεν μπορούν να τον διαβάσουν διότι είναι φτωχοί και αναλφάβητοι. Γράφει για τους πολιτικούς νταβατζήδες της εποχής ότι «από αρχηγοί ληστρικών συμμοριών κατήντησαν απλοί μεσίται, διά των οποίων αι συμμορίαι αυταί διαπραγματεύονται προς το έθνος τα λύτρα ανθ' ων συγκατανεύουσι να παραχωρήσουν... ασφάλειαν ζωής και περιουσίας. Τα λύτρα αυτά καλούνται κατ' ευφημισμόν προϋπολογισμός». Και επισημαίνει τη «δουλική ευπείθεια μεθ' ης ολόκληρη η Βουλή, σιγώσης της αντιπολιτεύσεως, σπεύδει να τα καταβάλει άνευ συζητήσεως εις τον εισπράκτορα...».
  • Λοιπόν, δεν άλλαξε τίποτα στο ρωμαίικο;
  • Διαβάζοντας τον Ροΐδη, θα έλεγα: λίγα πράγματα. Φαίνεται πως οι ελληνικές παθογένειες είναι βαθιά ριζωμένες, τα προβλήματα παλιά και η θεραπεία τους δεν μπορεί να είναι επιφανειακή – πρέπει να βρεθούν οι βαθύτερες αιτίες.
  • Ποτέ δεν μπορέσαμε να γίνουμε νοικοκύρηδες και αυτάρκεις. Άλλα κράτη, μικρότερα και φτωχότερα, το κατάφεραν. Τούτο το έθνος χρωστούσε και χρεοκόπησε πριν καν ελευθερωθεί. Από τα πρώτα δάνεια, του 1824 και '26, ελάχιστα χρήματα πήγαν στον αγώνα. Και από εκεί και πέρα ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε που να μη χρωστάμε – ποσά δυσανάλογα προς το μέγεθος και τις δυνατότητές μας. Τέσσερις φορές χρεοκοπήσαμε. Και πότε, άραγε, θα εκπληρωθεί το όνειρο του Ροΐδη, ο προϋπολογισμός της Ελλάδος να διατίθεται υπέρ της Ελλάδος;
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
Μπορούμε να πάμε και αρκετά παλιότερα από τον 19ο αιώνα για να δούμε ότι πολλά δεν άλλαξαν από τότε στην δημαγωγία του λαού.Η "Χρυσή Εποχή" είχε τον Περικλή της και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας τον Σημίτη τους.Αν και ο Σημίτης δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα με τον Περικλή έφτιαξε με λόγια και με πράξεις μια χώρα "απ' έξω κούκλα και μέσα πανούκλα". Μαζί με τα οικονομικά κολπάκια του κ. Παπαντωνίου και των άλλων κουτοπόνηρων υπουργών για την ανόητη είσοδο στο Ευρώ με την σιωπηλή ανοχή των σημερινών δανειστών μας, το τεράστιο χρέος που ακολούθησε, τα υποβρύχια που προπληρώθηκαν στο ακέραιο αλλά μισόγερναν, την Ζήμενς και την γερμανοελληνική μαφία, την φούσκα του Χρηματιστηρίου, το άδειασμα των ασφαλιστικών ταμείων και της τσέπης του μέσου επενδυτή, την αισχροκέρδεια στην εκτίναξη των τιμών του καταναλωτή, άξιος διάδοχος του Α. Παπανδρέου, σου-σεφ μεγαδημαγωγός κι αυτός, ήθελε να στολίσει το κερασάκι στην τούρτα με το ποντικοφάρμακο του χρέους. Έφτιαξε μια πολυέξοδη τεράστια φιέστα πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητες της χώρας μας και με μπόλικη σπατάλη, ανικανότητα και διαφθορά, ζάχαρη άχνη, για όλους τους "εκλεκτούς". Ο Περικλής παρόλο που υπερφορολόγησε και κατάστρεψε την Αθηναϊκή Συμμαχία, και τελικά την ίδια την πόλη του, θύμα της πανούκλας, τουλάχιστον άφησε μία Ακρόπολη, έναν Παρθενώνα και ότι απόμεινε μετά τις καταστροφές των βαρβάρων, μαζί και του διαφωτισμένου λόρδου Ελγίνου. Ο Σημίτης τι άφησε;Μια τεράστια τσουλήθρα για να χωρέσει όλη η χώρα στην κατηφόρα που μας έσπρωξε η παρέα του προς την μαύρη τρύπα της χρεοκοπίας.Οι άνθρωποι μιας χώρας που δεν γνωρίζουν ή τόσο εύκολα λησμονούν την Ιστορία της δεν έχουν μέλλον.Σημείωση:Ευτυχώς που πρόλαβα κι αγόρασα το DVD των Ολυμπιακών για να μπορώ να δείχνω στους απόγονους που πήγαν τα δις ευρώ (πόσα άραγε;) και τις τελετές των τσίτσιδων και του γυφταριού. Για μια περήφανη στιγμή που δεν ξεκίνησε ποτέγια μιαν ακούραστη ψυχή που δεν προσπάθησε ποτέγια κάτι θέλω ηρωικά που δεν βοήθησαν ποτέΓια αυτά που άξιζαν τελικά μα δεν τ΄ αγάπησα αρκετάΓια τις κρυμμένες μου ζωές που κυβερνάν τις φανερέςγια κάτι απόψεις σταθερές που τριγυρνάνε σαν τρελέςΓια όλα αυτά που έχω δει και τίποτα δε μου `χουν πειΓια όλα αυτά που έχουν κρυφτεί γι `αυτά που έχουν ξεχαστείΣτίχοι: Υπόγεια Ρεύματα
Δυστυχώς ο τελευταίος πολιτικός που προσπάθησε για την Ελλάδα ήταν ο Καποδίστριας με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο ραγιαδισμός του έλληνα είναι τόσο βαθειά ριζωμένος μέσα του, που ακόμα και σήμερα, αυτοί που ζητούν κρεμάλες στο Σύνταγμα θα έτρεχαν να φιλήσουν τις κατουρημένες ποδιές αυτών που θέλουν να κρεμάσουν μόνο με την υπόσχεση ενός διορισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν συνεχίσουμε έτσι σε λιγότερο από 20 χρόνια θα κοιτάμε κάτι Αλβανίες και Βουλγαρίες με τα κυάλια, όπως κοιτάμε τώρα τους Τούρκους...
"Λοιπόν, δεν άλλαξε τίποτα στο ρωμαίικο;" ...Κε Δημου, αντι απαντησης παραθετω τι γραψατε πριν... 37 χρονια! "Στατιστικες παραμετροι του μεσου Ελληνα (1975): ζει στην ακριβοτερη χωρα της Ευρωπης -σε σχεση με τις αμοιβες του- εχει την χειροτερη κοινωνικη ασφαλιση, τα περισσοτερα τροχαια ατυχηματα, το φτωχοτερο εκπαιδευτικο συστημα και τις μικροτερες κυκλοφοριες βιβλιων. (Ελπιζω να βρεθει καμια Πορτογαλια να με διαψευσει σε κατι απ ολα αυτα)"
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ μιας πρώτης τάξεως απάντηση σε αυτούς που θεωρούν ότι για ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ . Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ... ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ , ενώ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΝΕ ΚΙΟΛΑΣ ειδικά ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΚΑΙ ΜΕΤΑ!
Η μεταπολίτευση φταίει για έναν παραπάνω λόγο: για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία απολαύσαμε όχι μόνο ειρήνη αλλά και εισροή κεφαλαίων λόγω Ε.Ε. για να φτιάξουμε υποδομές, τα οποία ουδείς εκμεταλλεύτηκε προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά για μικροκομματικούς σκοπούς.
Ακούμε και διαβάζουμε ότι η τα μεροκάματα και οι μισθοί πήγανε στο ΄88. Εννοείται των εργατοεργαζομένων.Γιατί, αναρωτιέται ο... ΡοΪδης: γιατί τότε δεν παίρνουνς τους μισθούς τού ΄88 και οι βουλευτές και οι δικαστές και οι... λοιπές δυνάμεις της οροφής του δημοσίου, υπάλληλοι της Βουλής, της Τράπεζας της Ελλάδος, οι διπλωμάτες και λοιποι;
ΤΟ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ δεν είναι αρκετό, το να ΜΕΤΑΝΟΕΙΣ που δεν είσαι υπό των Τούρκων είναι προσωπικό σου θέμα (εγώ προσωπικά αισθάνομαι απέραντο σεβασμό για τον αγώνα του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη, του Νικκηταρά, του Παπαφλέσσα αλλά και του Βελουχιώτη και του Ζέρβα - μέρες που 'ναι , λίγο μετά την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου).ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ. ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΤΟ "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ", ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ;
Συμφωνώ, πρώτα απ´ όλα όμως αυτογνωσία γιατί για πας κάπου πρέπει να ξέρεις απο που ξεκινάς , και φυσικά πράξη ατομική για το συλλογικό και όχι μόνο κριτική απο μακριά
το περί τουρκοκρατίας ήταν φυσικά ειρωνικοαγανακτισμένο. Σωστά λες να βρούμε και προτάσεις. ϊσως είμαι πια πολύ μεγάλος γιαυτό. Θα προσπαθήσω πάντως αν και έχω κάνει ήδη αρκετές και στο φιλόξενο χώρο του Lifo.
Αγαπητέ κ. Δήμου. Δεν έχω ποιά ούτε το κουράγιο να εκφράσω την αηδία μου για τις δηλώσεις των πολιτικών που διαβάζω και βλέπω και εδώ.Όλες τις δηλώσεις ανεξεραίτως.Ας ξεκινήσουμε ρε φίλοι, ένα άλλο κίνημα. Ότι και αν βγει θα είναι καλύτερο από αυτό το φαιδρό ξεχαρβάλωμα που υπάρχει σήμερα.το κίνημα τουΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!
Αν απο το 1876 μεχρι το 2012 αλλαξαν ελαχιστα πραγματα ως προς την κουλτουρα και την προσωπικοτητα του Ελληνα, δεν ξερω σε τι μπορουμε να ελπιζουμε για το μελλον(θε ελεγα "να βαλει ο θεος το χερι του", αλλα ειναι τοσο τετριμενο το αιτημα και τοσο ακυρωμενο στην πραξη, που ουτε και αυτο δεν θα ειχε καποιο νοημα...)
"Από τα πρώτα δάνεια, του 1824 και '26, ελάχιστα χρήματα πήγαν στον αγώνα. Και από εκεί και πέρα ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε που να μη χρωστάμε – ποσά δυσανάλογα προς το μέγεθος και τις δυνατότητές μας. Τέσσερις φορές χρεοκοπήσαμε. Και πότε, άραγε, θα εκπληρωθεί το όνειρο του Ροΐδη, ο προϋπολογισμός της Ελλάδος να διατίθεται υπέρ της Ελλάδος; "ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ... ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ απο τα 35 περίπου δις που θα πρωτοερθουν τα 25 περίπου πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , ενώ οι μικρο-ομολογιουχοι θα ξαναχάσουν χρήματα μέσω της επαναγοράς ομολόγων. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΑ ΠΟΙΑ ΠΟΣΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ .... ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ; ΜΟΝΟ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ... ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΔΕ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και το πολιτικό προσωπικό λες και βρίσκεται σε άλλο κόσμο ... ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑΣ ... ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!
ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγο την απάντηση που έδωσε το οικονομικό επιτελείο, κατά την συνεντευξη τύπου , για την κατάργηση του εξτρα αφορολόγητου για τα παιδιά. ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΛΟΓΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΕΥΣΧΗΜΟ ΤΡΟΠΟ , ΕΚΑΝΕ ΠΑΣΑ, την ερώτηση σε έναν συνεργάτη του, κάποιον ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΤΑ ΕΞΗΣ: "ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ." ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΙΤΑΧΤΗΚΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ!
H ιδέα είναι σωστή. Γιατί να παίρνουν απαλλαγές όλοι όσοι έχουν παιδιά - ακόμα και ο παμπλούσιος; Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα να παίρνουν επιδόματα για τα παιδιά.
@anon 1935OXI! ΟΧΙ! ΟΧΙ! ΟΧΙ! ΟΥΤΕ Η ΙΔΕΑ ΟΥΤΕ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ! Αν θέλει να φορολογήσει τους πάμπλουτους , τότε ας τους βάλει ανάλογους φορολογικούς συντελεστές, ας τους φορολογησει εξτρά τις βίλλες, τα κότερα , τ' αεροπλάνα καιτα βαπόρια ή οτιδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο θέλει. ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΞΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΛΩΡΑ; ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΉΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΡΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ, ΑΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥ; ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΒΙΛΛΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ...! Η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά εμπεριέχει ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ξεχνιόμαστε , κάποτε σε κάποια πολιτισμένα κράτη η μείωση της υπογεννητικότητας ή και αύξηση των γεννήσεων έκρινε μέχρι και εκλογικά αποτελέσματα.ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ; (ΑΝ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΩ.... ΨΑΞΤΕ ΤΟ!)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ