Τι είδους άνθρωποι κάνουν πρόταση γάμου δημοσίως;

Τι είδους άνθρωποι κάνουν πρόταση γάμου δημοσίως; Facebook Twitter
«Τουριστική» πρόταση γάμου στη Σαντορίνη
2

Πριν από λίγες μέρες στα βραβεία Emmy, ο Glenn Weiss, με κάθε επισημότητα και μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του Jan Svendsen.

Λίγο πριν, ο σκηνοθέτης είχε τιμηθεί με ένα βραβείο και μεταξύ σοβαρού και αστείου -αλλά απολύτως σοβαρά, όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις- είχε αναφέρει ότι στην Svendsen καθόλου δεν άρεσε ο χαρακτηρισμός «φιλενάδα», όλα αυτά τα χρόνια. Τα όσα συνέβησαν μετά είναι γνωστά κι αν σας διαφεύγουν μπορείτε να τα δείτε στο σχετικό βίντεο.

Μάλιστα, σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που μπορεί να σκόπευσαν να δεχθούν την πρόταση γάμου, το γεγονός ότι έγινε κάτω από τέτοιες συνθήκες, τελικά λειτούργησε αρνητικά στην απόφασή τους ή έριξε σκιές στη συναίνεσή τους να παντρευτούν.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ενθουσιασμό για μια τόσο δημόσια εκδήλωση αγάπης και επιθυμίας για... αιώνια αφοσίωση, τα Μέσα -και τα social media- αυτή τη φορά αντέδρασαν κάπως επικριτικά απέναντι σ' αυτό που συνέβη. Για παράδειγμα, η Ναόμι Φράι, δημοσιογράφος του New Yorker, με ένα σχετικό tweet της διέκρινε μία μορφή χειραγώγησης στην εκμαίευση μιας θετικής απάντησης, κάτι που την έκανε να νιώσει κάπως άβολα, παρακολουθώντας live την πρόταση γάμου. 

 

O σκηνοθέτης Glenn Weiss, με κάθε επισημότητα και μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του Jan Svendsen. 

Μαζί της, εκτός από άλλους συναδέλφους, συμφωνούν και έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων ψυχολογίας, που αναφέρουν ότι ένα συντριπτικό ποσοστό ανθρώπων -πάνω από 85%- θα προτιμούσαν, αν ποτέ δεχθούν πρόταση γάμου, αυτό να γίνει ιδιωτικά, κάπου που το ζευγάρι θα βρίσκεται μόνο και θα έχει το περιθώριο να αντιδράσει, όπως επιθυμεί, σίγουρα πάντως όχι κάτω από την πίεση που μπορεί να ασκήσει στην ψυχολογία μας ακόμη και το πιο ευγενές κοινό. 

Σύμφωνα δε με το "The Knot", βάσει έρευνας που εκπονήθηκε με δείγμα 19.000 εθελοντών (!), οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν «μέγα λάθος την πρόταση μπροστά σε κόσμο, φίλους, συγγενείς ή ακόμη και μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου», καθώς εισπράττουν ως χειριστική την απαίτηση απάντησης σε μία τέτοια ερώτηση μπροστά σε κόσμο...   

Από την πλευρά της η Lisa Hoplock, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, η οποία έχει εκπονήσει διδακτορικό πάνω στην ιστορία των προτάσεων γάμου, οι έρευνες όλων των προηγούμενων ετών έχουν κάτι να πουν για τον ψυχισμό αυτού που κάνει πρόταση γάμου δημοσίως.

Τι είδους άνθρωποι κάνουν πρόταση γάμου δημοσίως; Facebook Twitter
Είναι πολύ πιθανό αυτός που κάνει δημοσίως πρόταση γάμου να είναι από λίγο έως πολύ ανασφαλής.


«Είναι πολύ πιθανό αυτός που κάνει δημοσίως πρόταση γάμου να είναι από λίγο έως πολύ ανασφαλής. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει επίκεντρο της προσοχής τον σύντροφό του, προκειμένου να εμπλέξει και τους γύρω που λίγο έως πολύ γνωρίζουν τι συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις και συνήθως πιέζουν αυτόν που δέχεται την πρόταση να απαντήσει θετικά», εξηγεί.

Όπως τονίζει η ίδια, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος δισταγμός ή ακόμη χειρότερα αρνητική διάθεση στον ενδεχόμενο ενός γάμου, τότε το κοινό παίζει τον ρόλο του εμψυχωτή, ωστόσο εκείνο που πρακτικά κάνει είναι να εκβιάζει μια απάντηση που δεν πρέπει να δοθεί. Ακόμη χειρότερα; Αν αυτός που δέχεται την πρόταση νιώσει ντροπή και αμηχανία μπροστά σε τόσο κόσμο, ενδεχομένως να απαντήσει θετικά και στην πορεία ακόμη κι αν μετανιώσει να υφίσταται την πίεση ότι είπε κάτι άλλο δημοσίως, το οποίο και αθέτησε... 

Για τις ανάγκες του διδακτορικού της και πέρα από τις προσωπικές συνεντεύξεις με ανθρώπους που δέχθηκαν ή αρνήθηκαν πρόταση γάμου, η Hoplock είδε με προσοχή περισσότερα από 300 σχετικά βίντεο στο YouTube και διάβασε περί τις 400 ιστορίες ανθρώπων που παντρεύτηκαν ή χώρισαν κάπως έτσι. Όπως λέει, όταν αυτός που δεχόταν την πρόταση είχε σκοπό εξ αρχής να αρνηθεί, ακόμη κι αν δεν το έκανε δημοσίως ή ακόμη κι αν δεν εγκατέλειπε τρέχοντας το σημείο (ναι, έχει συμβεί κι αυτό), το έκανε μετά. 

Μάλιστα, σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που μπορεί να σκόπευσαν να δεχθούν την πρόταση γάμου, το γεγονός ότι έγινε κάτω από τέτοιες συνθήκες, τελικά λειτούργησε αρνητικά στην απόφασή τους ή έριξε σκιές στη συναίνεσή τους να παντρευτούν.

Ένα 80% των ερωτώμενων, σύμφωνα με την έρευνα της Hoplock απάντησε στο συγκεκριμένο ζήτημα ως εξής - και απολύτως εύλογα: «Θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα μέχρι τότε τι θα με έφερνε σε δύσκολη θέση και τι όχι. Πέρα από αυτό, ωστόσο, παίρνουμε κάποια στοιχεία για την προσωπικότητα των ανθρώπων που κάνουν προτάσεις δημοσίως. Δεν έχουμε ακόμη βάσιμες αποδείξεις, αλλά από τα ιστορικά τέτοιων γάμων συνήθως οδηγούμαστε στο ότι πρόκειται για άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας, για ανθρώπους που θέλου να τραβούν την προσοχή».

Σε κάθε περίπτωση, η μόδα με τις προτάσεις γάμου δημοσίως, φαίνεται ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα, γιατί κάποιοι επιμένουν, αυτό, όπως φαίνεται κι από τα παραπάνω, μένει να απαντηθεί κυρίως από τους ειδικούς.

Με στοιχεία από το TheCut.com

Στήλες
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ