Oι περισσότεροι Γάλλοι δεν πιστεύουν στον Θεό

Oι περισσότεροι Γάλλοι δεν πιστεύουν στον Θεό Facebook Twitter
Δεν είναι φωτοσόπ, αλλά πραγματική εικόνα του συγκροτήματος κατοικιών Σαν Μπουεναβεντούρα στην περιοχή Ιξταπαλούκα της Πόλης του Μεξικού. (Φωτ.: Oscar Ruiz)
0

Η ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα

το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς εξασφαλίζει το 25,7% των ψήφων,

η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) του Άρμιν Λάσετ με 24,1% σημειώνει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949, 

οι Πράσινοι λαμβάνουν το 14,8%,

οι φιλελεύθεροι (FDP) το 11,5%,

οι ακροδεξιοί του AfD το 10,3%

και οι αριστεροί του Die Linke 5%.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν λεπτομερείς αναλύσεις των αποτελεσμάτων. Προς το παρόν, έχει ενδιαφέρον να συγκριθούν τα αποτελέσματα της κάλπης με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από δύο χρόνια. Όπως φαίνεται από το επόμενο διάγραμμα, οι διαφορές είναι κραυγαλέες. Το συμπέρασμα είναι ότι είτε οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν τις πραγματικές διαθέσεις του εκλογικού σώματος ή τα δύο χρόνια υπήρξαν πυκνός πολιτικός χρόνος στον οποίον άλλαξαν οι πολιτικές προτιμήσεις των Γερμανών, είτε αμφότερα. 

Oι περισσότεροι Γάλλοι δεν πιστεύουν στον Θεό Facebook Twitter
Δημοσκόπηση ακριβώς πριν από δύο χρόνια στη Γερμανία.

• • •

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΕΟ

Για πρώτη φορά η πλειονότητα των Γάλλων (51%) δηλώνει ότι δεν πιστεύει στον Θεό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP που δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Η απομάκρυνση των Γάλλων από τη θρησκεία αυξάνεται: οι πιστοί ήταν 66% το 1947 και 56% το 2011.

Οι πιο πιστοί βρίσκονται στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (58%) και στις ηλικίες 18-34 (48%).

Για πρώτη φορά, επίσης, η θρησκεία είναι περισσότερο παρούσα στις μεγάλες πόλεις (60% στο πολεοδομικό συγκρότημα του Παρισιού) από τις αγροτικές περιοχές (44%) που υποφέρουν από έλλειψη ιερέων.

Παρά τους μαζικούς θανάτους, η πανδημία της covid-19 δεν επηρέασε τη θρησκευτική πρακτική, δεδομένου ότι μόνο ένα 5% δηλώνει ότι τους ώθησε προς μια θρησκευτική πρακτική, και αυτό προέρχεται από θρησκευόμενους. 

  

Παράλληλα, τα θρησκευτικά ζητήματα απουσιάζουν ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνικές σχέσεις. Μόνο το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μιλούν για θρησκευτικά θέματα στο οικογενειακό περιβάλλον, το 29% με φίλους και μόνο το 18% με συναδέλφους τους στη δουλειά.

Μολονότι το 68% πιστεύει ότι οι θρησκείες πιστώνονται με τη μετάδοση στους νέους θετικών αξιών, η μειονότητα των ερωτηθέντων (47%) πιστεύει ότι συνεισφέρουν θετικά στα μεγάλα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία (βιοηθική, οικογένεια, ηθικοποίηση της οικονομίας, κ.ά.)   

Πηγή: FranceInfo, Le Monde

Oι περισσότεροι Γάλλοι δεν πιστεύουν στον Θεό Facebook Twitter
Για πρώτη φορά η πλειονότητα των Γάλλων (51%) δηλώνει ότι δεν πιστεύει στον Θεό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP που δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

• • •

ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 

Πώς μπορείς να εξηγήσεις σε έναν σημερινό νέο τι υπήρξε για όλους μας η «Ντόιτσε Βέλλε» του Παύλου Μπακογιάννη (10.02.1935 - 26.09.1989) στα χρόνια της χούντας;

Και πώς να εξηγήσεις ότι η δολοφονία του δημιούργησε μεν ένα πλειοψηφικό ρεύμα εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά δυστυχώς όχι καθολικό.

• • •

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πότε θα κορυφωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός;

Σύμφωνα με τα δημοφιλή μοντέλα του ΟΗΕ, η κορύφωση του παγκόσμιου πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί με 11 δισεκατομμύρια το 2100. Σε ένα πιο ακραίο σενάριο θα φθάσει τα 12,7 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο δημογράφοι δεν συμφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις. Το Κέντρο Δημογραφίας Wittgenstein του πανεπιστημίου της Βιένης εκτιμά ότι η κορύφωση θα επέλθει το 2070 με 9,4 δισεκατομμύρια, στο δε περιοδικό The Lancet δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτη που ισχυρίζεται ότι θα συμβεί στα μέσα της δεκαετίας του 2060.

Για παράδειγμα, στην Κίνα ο πληθυσμός θα κορυφωθεί σε 5 με 8 χρόνια, και έκτοτε θα μειώνεται κατά περίπου 5 εκατομμύρια ετησίως. Για να χρηματοδοτήσει τη γήρανση του πληθυσμού, θα πρέπει να επιβαρύνει τους νέους με υψηλότερους φόρους και να χαμηλώσει το επίπεδο της ζωής τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες που θα τους διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες ζωής και οικονομική ασφάλεια.

Μια σοβαρή πρακτική συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού θα είναι να ενταθεί ο διεθνής πόλεμος για την απόκτηση ταλέντων. Οι χώρες θα επιδιώξουν να παραμείνουν νέες εισάγοντας ταλαντούχους νέους. Όσες το καταφέρουν θα είναι και οι νικήτριες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Για τη χώρα μας, στην οποία ήδη οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Πηγή: The New Daily

Oι περισσότεροι Γάλλοι δεν πιστεύουν στον Θεό Facebook Twitter
Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια η κορύφωση του παγκόσμιου πληθυσμού θα επέλθει το 2070 με 9,4 δισεκατομμύρια.

• • •

ΘΑΒΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1940, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν (1892 - 1940) αυτοκτόνησε στο Πορτμπού της Καταλονίας προκειμένου να αποφύγει την παράδοσή του στους χιτλερικούς.

Η Χάνα Άρεντ απέστειλε σύντομη επιστολή στον Γκέρσομ Σόλεμ, στις 21 Οκτωβρίου, στην οποία τον ενημερώνει για τον θάνατο του κοινού τους φίλου. Η Άρεντ γράφει ότι είχε συναντήσει τον Μπένγιαμιν μια βδομάδα πριν από τον θάνατό του στη Μασσαλία, και κλείνει την επιστολή της με τη φράση: «Οι Εβραίοι πεθαίνουν στην Ευρώπη και θάβονται σαν τα σκυλιά».

Ο Γκέρσομ Σόλεμ θα αφιερώσει το κλασικό βιβλίο του Major Trends in Jewish Mysticism στον «φίλο μιας ολόκληρης ζωής».

Στο Πορτμπού υπάρχει μνημείο του Μπένγιαμιν, το οποίο σχεδίασε ο Dani Karavan. Μια στήλη φέρει τη φράση «Δεν υπάρχει πολιτιστικό τεκμήριο που να μην είναι συγχρόνως τεκμήριο βαρβαρότητας» από από τις Θέσεις πάνω στη Φιλοσοφία της Ιστορίας του Μπένγιαμιν.

Oι περισσότεροι Γάλλοι δεν πιστεύουν στον Θεό Facebook Twitter
Μέρος του μνημείου για τον Βάλτερ Μπένγιαμιν στο Πορτμπού της Καταλονίας.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο λόγος ύπαρξης μιας οργάνωσης (organisation) είναι ότι επιτρέπει σε συνηθισμένους ανθρώπους να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα.

― Πίτερ Ντράκερ 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ