Η παράνοια δεν έχει τελειωμό

Τι διαβάζουμε σήμερα Facebook Twitter
Διαδηλωτής με κομμένη μάσκα σε διαδήλωση κατά της μάσκας στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 στη Ρώμη. Φωτ.: Stefano Montesi - Corbis/Corbis via Getty Images/Ideal Image
0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Ποιος ξέρει; Αύριο μεθαύριο μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Η παράνοια είναι μεταδοτική.

Το παρανοϊκό είναι να δούμε αντιεμβολιαστές να φορούν μάσκες και να τηρούν ευλαβικά τη φυσική απόσταση. Σύμφωνα με μια θεωρία που ξεφύτρωσε (πού αλλού;) στους αμερικανούς αντιεμβολιαστές, οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν επικίνδυνες πρωτεΐνες στους μη εμβολιασμένους, οι οποίες απορρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και προκαλούν στειρότητα. Θεωρία απολύτως συνεπής με τη γενική συνωμοσιολογική θεωρία ότι η covid-19 είναι μέσο μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού και τα εμβόλια μέσο μαζικής εξολόθρευσης...

Η αντιμετώπιση των απεκκρίσεων από τους εμβολιασμένους εξαρτάται από το ποιος μιλάει. Κάποιοι προτείνουν τη μάσκα (διότι, πλην των πρωτεϊνών, οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν το mRNA ορισμένων εμβολίων), άλλοι τη φυσική απόσταση, και ορισμένοι μάλιστα προτείνουν οι εμβολιασμένοι να τεθούν σε καραντίνα και να φέρουν διακριτικό σήμα.

Η συμμετοχή γιατρών στην κωμική αυτή ιστορία δεν προκαλεί έκπληξη. Εμβόλιο για την παράνοια δεν έχει βρεθεί. Άλλωστε, έχουμε και παραδείγματα στη χώρα μας.  

Πηγή: VICE / Santé

• • •

ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ

Η 17χρονη μαθήτρια σε σχολείο της Αϊόβα, Ντέσια Τέιλορ, ήταν μία από τους 40 φίναλιστ στον φετινό Regeneron Science Talent Search, τον παλιότερο και μεγαλύτερου κύρους διαγωνισμό στην επιστήμη και τα μαθηματικά για μαθητές στις ΗΠΑ. 

Η Τέιλορ είχε διαβάσει ότι ράμματα επικαλυμμένα με αγώγιμο υλικό μπορούν να αντανακλούν την κατάσταση των πληγών, και αυτή η πληροφορία να μεταφέρεται μέσω κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών από τους ασθενείς στους γιατρούς. Αυτό είναι χρήσιμο σε χώρες με διαδεδομένα τα κινητά, αλλά σε όχι σε χώρες μέσου ή χαμηλού εισοδήματος. 

Το ερώτημα που έθεσε στον εαυτό της ήταν αν θα μπορούσε να υπάρξει μια φτηνή και αποτελεσματική λύση για τις φτωχές χώρες. Ειδικότερα, η Taylor εστιάστηκε στα ράμματα καισαρικών τομών στα οποία ένα 11% μολύνονται, συγκρινόμενα με 2-4% στις ΗΠΑ. 

Η ιδέα της ήταν να χρησιμοποιηθεί στα ράμματα φυσικό υλικό από παντζάρια, το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα με το pH. Αφού δοκίμασε διάφορα υλικά, τελικά κατέληξε σε ένα σύνθετο νήμα από βαμβάκι και πολυεστέρα που συγκρατούσε τη βαφή με χυμό παντζαριών. 

Η Τέιλορ δεν ήταν στους 10 νικητές του διαγωνισμού. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα μέχρι να γίνει τελικό προϊόν. Ήδη ξεκίνησε η συνεργασία της με το πανεπιστήμιο και η προσδοκία της είναι ότι θα ξεπεράσει η ιδέα της με επιτυχία όλα τα στάδια του ελέγχου. Ωστόσο, οι φίναλιστ ψήφισαν να απονεμηθεί στην Τέιλορ το Seaborg Award, που την κατέστησε εκπρόσωπο τής ομάδας τους.

Το σημαντικό με τη μαθήτρια είναι ο συνδυασμός μιας έξυπνης λύσης και της ευρύτερου στόχου να βοηθηθούν φτωχοί άνθρωποι αποτελεσματικά δίχως ιδιαίτερο κόστος. Αυτό είναι ήδη πολύ για ώριμο ερευνητή, πόσω μάλλον για ένα 17χρονο κορίτσι.

Πηγή: Smithsonian Magazine, Society for Science

 Ντέσια Τέιλορ Facebook Twitter
Η 17χρονη μαθήτρια, Ντέσια Τέιλορ, που επινόησε μια μέθοδο για τον εντοπισμό μολύνσεων σε ράμματα πληγών.

• • •

ΚΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αμπιτζίτ Μπάνερτζι και της Εστέρ Ντουφλό (αμφότεροι νομπελίστες στα Οικονομικά το 2019) «Καλά Οικονομικά για Δύσκολους Καιρούς» (Εκδόσεις Επίκεντρο, 2021). Αντιγράφω από τον πρόλογό μου. 

Καλά Οικονομικά για Δύσκολους Καιρούς
Αμπιτζίτ Μπάνερτζι και Εστέρ Ντουφλό, «Καλά Οικονομικά για Δύσκολους Καιρούς», Εκδόσεις Επίκεντρο, 2021.

Η κεντρική και γοητευτική θέση του βιβλίου είναι ότι τα μόνα που διαθέτουμε για να αντιπαλέψουμε τις κακές ιδέες που μας περιτριγυρίζουν είναι η εγρήγορση, η αντίσταση στη γοητεία του «προφανούς», ο σκεπτικισμός σε υποσχέσεις θαυμάτων, η εντιμότητα απέναντι στο τι γνωρίζουμε και στο τι όχι. Επί παραδείγματι, δεδομένα και μελέτες για τη μετανάστευση δείχνουν ότι οι άνθρωποι ούτε μετακινούνται (ποσοστιαία, η μετανάστευση βρίσκεται στα επίπεδα του 1960) ούτε βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τους γηγενείς εργαζόμενους, όπως πιστεύουν πολλοί. Απεναντίας, και σε αντίθεση με την πεποίθηση των οικονομολόγων, δεν βρίσκεται μακριά από την αλήθεια η διαισθητική, επίσης, άποψη πολλών ότι το διεθνές εμπόριο βλάπτει τη ζωή τους. 

Αυτό που αγνοούν τα στερεότυπα είναι το «κόλλημα» των ανθρώπων, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ξεριζωθούν. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι είναι συχνά ανίκανοι ή απρόθυμοι να μετακινηθούν, εντός ή εκτός της χώρας τους, για να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες». Οι απλοί άνθρωποι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους. Οι οικονομολόγοι νομίζουν ότι το εμπόριο είναι ευπρόσδεκτο, επειδή, θα μπορούσε μεν να βλάψει κάποιους, αλλά οι άνθρωποι θα μετακινηθούν σε άλλες δουλειές σε άλλα μέρη. Εντούτοις οι άνθρωποι είναι πολύ απρόθυμοι να το κάνουν. Δεν θέλουν να πάνε σε διαφορετικό κλάδο, και σε διαφορετικό τόπο, και σε διαφορετική ζωή. 

Το βιβλίο είναι χρήσιμο και συναρπαστικό. Η εγκυρότητα των στοιχείων που παραθέτει δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Προφανώς, ουδείς είναι υποχρεωμένος να συμφωνεί με τους συγγραφείς, οι οποίοι πρώτοι μάς επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μη δεχόμαστε άκριτα το δήθεν προφανές, διότι οι κακές απόψεις αφθονούν τριγύρω μας. Και επίσης διότι: «Οι ιδέες είναι ισχυρές. Οι ιδέες κινούν την αλλαγή. Τα καλά Οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να μας σώσουν. Αλλά χωρίς αυτά, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του χθες. Η άγνοια, η διαίσθηση, η ιδεολογία και η αδράνεια συνδυάζονται για να μας δώσουν απαντήσεις που μοιάζουν αληθοφανείς, υπόσχονται πολλά, και τελικά μας προδίδουν». 

Αυτό είναι το επιστημονικό ήθος που διαπερνά το βιβλίο. Εξαρχής, φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν το αξιακό τους σύστημα και την ηθική στάση που τους καθοδηγεί: η επαναφορά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην κεντρική της θέση. Η επαναφορά αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία επαναξιολόγησης των οικονομικών προτεραιοτήτων και «των τρόπων με τους οποίους οι κοινωνίες φροντίζουν για τα μέλη τους, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε ανάγκη». Και είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα.

• • •

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ

Αυτή η πιτσιρίκα εξασφάλισε ήδη μια θέση στον Παράδεισο.

• • •

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟ ΑΝΕΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Ήταν πριν από 100 χρόνια, το 1921, που οι Φρέντερικ Μπάντινγκ και Τσαρλς Μπεστ ανακάλυψαν την ευεργετική επίδραση της ινσουλίνης στη ρύθμιση του σακχάρου των διαβητικών στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, σώζοντας εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. 

Συμπτωματικά, το 1921 γεννήθηκε και η Εύα Σαξλ (1921–2002) στην Πράγα. Το 1940, η Εύα μαζί με τον σύζυγό της Βίκτωρα εγκατέλειψαν την κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία και εγκαταστάθηκαν στη Σαϊγκόν. Αμφότεροι ήταν Εβραίοι και κινδύνευαν στη χώρα τους. Την επόμενη χρονιά, η Εύα διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, αλλά δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα, επειδή υπήρχαν μεγάλες ποσότητες εισαγόμενης ινσουλίνης.

Μετά το Περλ Χάρμπορ τα πράγματα δυσκόλεψαν στην κατεχόμενη από τους Ιάπωνες Κίνα, και οι εισαγωγές ινσουλίνης σταμάτησαν. Τότε η Εύα και ο Βίκτωρ διάβασαν ένα βιβλίο, το οποίο μεταξύ μεταξύ άλλων περιέγραφε πώς οι Μπάντινγκ και Μπεστ αποσπούσαν και καθάριζαν την ινσουλίνη από το πάγκρεας σκύλων και αγελάδων.

Αφού αγόρασαν πάγκρεας βουβαλιών, στρώθηκαν στη δουλειά, παρασκεύασαν ινσουλίνη που δοκίμασαν σε κουνέλια, και οι δοκιμές τους πήγαν καλά. Έπρεπε, όμως, να δοκιμαστεί σε άνθρωπο, και η Εύα ήταν βεβαίως η πρώτη υποψήφια. Όλα πήγαν μια χαρά, και η Εύα θυμάται: «Ποτέ δεν ξεχάσω τη μέρα που ο άντρας μου μού έκανε την πρώτη ένεση της νέας ινσουλίνης, που είχε δουλέψει με τα κουνέλια. Βοήθησε: Μπορείτε να φανταστείτε την ευτυχία και την ανακούφισή μας;».

Το ζεύγος ξεκίνησε μια κλινική ινσουλίνης σε ένα τοπικό νοσοκομείο στο οποίο περιέθαλψαν κάπου 400 διαβητικούς μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από τους Αμερικανούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρξαν παρενέργειες από την ινσουλίνη τους.

Η ευφυία, η ανάγκη και προπαντός η αγάπη μπορούν να κάνουν θαύματα.

ευα βικτορ
Το ζεύγος Εύα και Βίκτωρ Σαξλ που παρασκεύασαν μόνοι τους ινσουλίνη.

• • •

H OΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

illusion chairs Facebook Twitter
Η οφθαλμαπάτη των στοιβασμένων καθισμάτων (i-Perception, 19 Ιανουαρίου 2018) εξαφανίζεται όταν τα καθίσματα είναι λιγότερα από τέσσερα.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Θεμιστοκλέους

Ελλάδα / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορα διαθέσιμο εμβόλιο»

Ο συντονιστής του εμβολιαστικού σχεδίου «Ελευθερία» και γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μιλά για τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής κάλυψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασήμαντη η μείωση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ασήμαντη η μείωση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου

Σήμερα: Η Γαλλία φλέγεται • • • συλλογική τιμωρία των Ρώσων; • • • αίρεση με ισχυρές κυβερνητικές διασυνδέσεις • • • ασήμαντη η μείωση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου • • • το αγαπημένο σκίτσο του Σέμπε • • • ξεφουσκωτές ελαστικών • • • ένα δύσμοιρο άλογο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ουκρανία χρειάζεται λύσεις, όχι ατέλειωτο πόλεμο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ουκρανία χρειάζεται λύσεις, όχι ατέλειωτο πόλεμο

Σήμερα: Απατεώνας υπερπατριώτης • • • κινεζική λευκή βίβλος για την Ταϊβάν • • • η Ουκρανία χρειάζεται λύσεις, όχι ατέλειωτο πόλεμο • • • η Βρετανία χώρα αναδυόμενης αγοράς • • • Ιταλία και Σλοβενία στα δικαστήρια για το ξύδι • • • παγωτά με γεύση κέτσαπ και μαγιονέζας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Οι οπαδοί του Τραμπ καλούν σε εμφύλιο πόλεμο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Οι οπαδοί του Τραμπ καλούν σε εμφύλιο πόλεμο

Σήμερα: 600 ευρώ πρόστιμο στα υπαίθρια πάρτι χορού • • • οι οπαδοί του Τραμπ καλούν σε εμφύλιο πόλεμο • • • τα οικονομικά της Ουκρανίας • • • η Πολωνία απειλεί την ΕΕ • • • δεν μπορείς να απενεργοποιήσεις τον θάνατο • • • μπρεξιτικός σουρεαλισμός • • • και άλλη «αδικία»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πλημμύρισε η Σεούλ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πλημμύρισε η Σεούλ

Σήμερα: Πλημμύρισε η Σεούλ • • • η Apple συμμορφώνεται με τις κινεζικές απαιτήσεις • • • κυρώσεις κατά της Τουρκίας; • • • κύριε αστυνόμε, δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι • • • η μεγάλη ανησυχία για τους ημιαγωγούς • • • υποχρεωτικά μαθήματα σεξουαλικής συναίνεσης για ποδοσφαιριστές
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων

Τι διαβάζουμε σήμερα / Διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων

Σήμερα: Ιστορική ημέρα στην Κολομβία • • • όχι στον βόρβορο • • • διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων • • • μια «νίκη» για τη Μόσχα • • • ιδεολογία τερατογενέσεων • • • Χιροσίμα – Ναγκασάκι • • • ένα διάσημο γραμματόσημο • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Οι άμαχοι τίθενται σε άσκοπο κίνδυνο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Οι άμαχοι τίθενται σε άσκοπο κίνδυνο

Σήμερα: Αντιμετανάστης με μετανάστες • • • οι άμαχοι τίθενται σε άσκοπο κίνδυνο • • • θέρμανση ή τρόφιμα • • • η αντίδραση της Κίνας • • • το σύμπαν είναι απελπιστικά κενό • • • «ελάτε γρήγορα, πίνω τα αστέρια» • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η μάχη των σιτηρών

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μάχη των σιτηρών

Σήμερα: Φυλακή για μια συναυλία • • • απερίσκεπτο ταξίδι και δήλωση • • • η μάχη των σιτηρών • • • η Λεπέν ζητά να καταργηθούν οι κυρώσεις • • • καμπανάκι και από την Παγκόσμια Τράπεζα • • • σύντομος στωϊκός οδηγός για τις μέρες μας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληθωρισμός 99,11% στην Κωνσταντινούπολη

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η τύχη δεν είναι στρατηγική

Σήμερα: Καταρρέει το παλαιότερο συλλογικό μελισσοκομείο του κόσμου • • • η τύχη δεν είναι στρατηγική • • • επιτυχία του Μπάιντεν • • • πληθωρισμός 99,11% στην Κωνσταντινούπολη • • • πανέξυπνος και ευγενέστατος • • • ο Προμηθέας και οι δύο δρόμοι • • • ο Κάφκα πάει για κολύμπι
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ατμομηχανή της Ευρώπης αγκομαχάει

Τι διαβάζουμε σήμερα / H ατμομηχανή της Ευρώπης αγκομαχάει

Σήμερα: «Θεέ μου, μη μας εγκαταλείπεις» • • • η ατμομηχανή της Ευρώπης αγκομαχάει • • • το νέο ρωσικό ναυτικό δόγμα • • • ένα εξωφρενικό τουίτ • • • νεκρός Ουκρανός μεγιστάνας • • • ταραχή στην Ιρλανδία • • • εξαίσιος παρηγορητικός λόγος • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία κατέρρευσε

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία κατέρρευσε

Σήμερα: Όλα τα σώματα είναι σώματα παραλίας • • • ο Σι προειδοποίησε τον Μπάιντεν να μην «παίζει με τη φωτιά» • • • κλείνει η μοναδική κλινική για την ταυτότητα φύλου • • • η Φενέρμπαχτσε υπό πειθαρχικό έλεγχο της UEFA • • • η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία κατέρρευσε • • • η εγγύηση ενοικίου είναι 400 ή 115.000 ευρώ; • • • το τέλειο dry martini • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αμφιλεγόμενη φουτουριστική πόλη

Τι διαβάζουμε σήμερα / Tέλος στην πολιτική της μέγιστης απομόνωσης;

Σήμερα: Αμφιλεγόμενη φουτουριστική πόλη • • • τέλος στην πολιτική της μέγιστης απομόνωσης; • • • κάτω από τον μέσο όρο 5ετιας η συγκομιδή σιτηρών • • • αποφυγή κλιμάκωσης • • • νέος γενικός εισαγγελέας στην Ουκρανία • • • η Κροατία ενώθηκε • • • o Ροβεσπιέρος στην γκιλοτίνα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η ρωσική οικονομία αντέχει προς το παρόν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η ρωσική οικονομία αντέχει προς το παρόν

Σήμερα: 13χρονη δεκτή στην Ιατρική • • • η ρωσική οικονομία αντέχει προς το παρόν • • • τουρκικοί δρόνοι για τη Ρωσία; • • • αντάξιος του Γκέμπελς • • • βαριές ποινές ρωσικού δικαστηρίου • • • πράσινη τρέλα • • • χρυσό δακτυλίδι των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλος το κάπνισμα στις ακρογιαλιές της Βαρκελώνης

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τέλος το κάπνισμα στις ακρογιαλιές της Βαρκελώνης

Σήμερα: Συγγνώμη του Πάπα · · · ξανά στο τραπέζι η πυρηνική ενέργεια · · · ο πόλεμος δεν τέλειωσε · · · σαγιονάρες και βερμούδες · · · τέλος το κάπνισμα στις ακρογιαλιές · · · πανικός στις παραλίες · · · ο φωτογράφος Σατί
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σιέστας εγκώμιον

Τι διαβάζουμε σήμερα / Σιέστας εγκώμιον

Σήμερα: Η πεταλούδα μονάρχης υπό εξαφάνιση • • • νέα φάση στη σύγκρουση της Ουκρανίας • • • ύφεση εν όψει • • • μνημειώδης δήλωση • • • ένας άγνωστος οραματιστής • • • σιέστας εγκώμιον • • • το πρόβλημα των γενεθλίων • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ