Ήταν απ' τις χειρότερες στιγμές της Νέας Δημοκρατίας: Καθώς η αναποτελεσματικότητά της στις πυρκαγιές του 2007 έβγαζε μάτι, ο αρμόδιος υπουργός Βύρων Πολύδωρας βγήκε στα κανάλια μιλώντας για το "μικροκλίμα" και τον "Στρατηγό Άνεμο", καθώς η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υποστήριζε πως η χώρα δεχόταν συντονισμένη επίθεση. Ήταν οι τρομοκράτες; Ήταν οι Αμερικανοί; Ήταν οι εξωγήινοι; Πάντως η ΝΔ έπεισε τους οπαδούς της πως μια τεράστια συνωμοσία είχε κάψει την Ελλάδα κι όχι οι μικρο-εμπρηστές ή οι οι ασυνείδητοι ή, φυσικά, η δική της ανικανότητα. Και το κατάφερε χωρίς να παρουσιάσει τότε ούτε μία απόδειξη για όσα ισχυριζόταν.

 

Αφού έπιασε επί ΝΔ, γιατί να μην το δοκιμάσει και η τωρινή κυβερνηση; Δεν χρειάζονται αποδείξεις. Αρκεί να αναφέρεις μερικές ενδείξεις, να κάνεις ακόμα περισσότερες εικασίες, και να περιμένεις ο κόσμος να το χάψει, αφήνοντας τη φαντασία του να οργιάζει.

 

Και όλα αυτά εντελώς ανώνυμα. Μέσω διαρροών. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κρατικό (σχεδόν κυβερνητικό πια) ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσίευσε εν μέσω πυρκαγιών ένα άρθρο με ανώνυμες διαρροές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που, ας μην κοροϊδευόμαστε, ενέκρινε προφανώς ο ίδιος ο υπουργός. Το κείμενο έχει τίτλο "Σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα «βλέπουν» στελέχη της δασοπυρόσβεσης", όπου τα πιο σημαντικά στελέχη που «βλέπουν» ό,τι «βλέπουν» είναι φυσικά αυτά του υπουργείου - οι διαρροές εξάλλου, όπως αναφέρει ρητά το ΑΠΕ-ΜΠΕ έγιναν από "παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης".

 

Αντιγράφω: «Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).
Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.»

 

Ο Στρατηγός Άνεμος και άλλες θεωρίες συνωμοσίας για τις πυρκαγιές
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

 

Όλα αυτά ακούγονται σχετικά λογικά (και πολύ θλιβερά). Πώς όμως αποδεικνύουν πως υπάρχει το "Σχέδιο" (ενικός αριθμός) που «βλέπει» ο κ. Τόσκας; Πολλοί και διαφορετικοί εμπρηστές βλέπουν το χάρτη με τις περιοχές υψηλού κινδύνου -εξάλλου τον δημοσιοποιεί το ίδιο το κράτος!-, βλέπουν και το δελτίο καιρού, και ανάβουν φωτιές με διαφορετικές εστίες. Γνωστά πράγματα. Γι' αυτό έχουμε και το υπουργείο που ξέροντας πώς λειτουργούν οι εμπρηστές πρέπει να τους εντοπίζει και να τους συλλαμβάνει, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συντονίζει τις δυνάμεις για να σβήνονται όσο πιο γρήγορα γίνονται οι φωτιές. 

 

Το να μιλά κάποιος, χωρίς το θάρρος της γνώμης του ώστε να το κάνει δημόσια και να πρέπει φυσικά να αποδείξει τα λεγόμενά του, για ένα συνολικό σχέδιο που εξελίσσεται ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα είναι πολύ βολικό και συμφέρον για τον ίδιο. Μια εξαιρετικά χρήσιμη και αποπροσανατολιστική θεωρία συνωμοσίας.  

 

Αν όμως ενας υπουργός έχει στοιχεία, ας βγει να μιλήσει υπεύθυνα (όχι σαν τον Πολύδωρα της ΝΔ εννοείται, με στοιχεία αυτή τη φορά) και ας ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Αλλιώς ας μη χάνει ώρα με διαρροές και με δικαιολογίες και ας κάνει τη δουλειά που πρέπει. 


ΥΓ. Οι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές -για όσες δεν άναψαν λόγω του καιρού ή από ανθρώπινη απροσεξία, η από τους σκουπιδοτοπους- ξέρουν πολύ καλά ότι η τωρινή κυβέρνηση (όπως και όλες οι άλλες) με το που ξεχνιέται το θέμα και αφού ξεφυτρώνουν τα αυθαίρετα κτίσματα, όλο και κάποια καινούργια χαριστική ρύθμιση ψηφίζουν για να τα νομιμοποιήσουν. Για γκρέμισμα αυθαιρέτων και αυστηρή τήρηση των νόμων, ώστε να ξέρει ο οποίος εμπρηστής ότι δεν θα κερδίσει τίποτα καιγόντας, ούτε λόγος φυσικά...

_______


Αντιγράφω και το στατους του Νικόλα Σεβαστάκη:

Θυμάμαι μεγάλες φωτιές από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Στη Σάμο. Αργότερα, τις πυρκαγιές στα μεσόγεια, στα πέριξ της Αττικής, στον Υμηττό. Και στη Ρόδο και στα Επτάνησα.

Πάντα ακούγονταν φήμες που κυκλοφορούσαν με τη μορφή της βεβαιότητας. Εμπρησμοί από σκοτεινούς κύκλους της ανωμαλίας και από οικοπεδοφάγους. Αν η φωτιά ξεσπούσε σε απόμερο και απάτητο σημείο του δάσους, ήταν έργο πρακτόρων που μεταμφιέζονταν σε άκακους φυσιολάτρες και οδοιπόρους. Και φυσικά ποιος νορμάλ άνθρωπος θα έπαιρνε τις ερημιές των βουνών αν δεν είχε σκοτεινές προθέσεις;

Και όταν καίγονταν περιαστικές περιοχές, ήταν ασφαλώς χέρι επιχειρηματικών συμφερόντων. Και ύστερα, όταν η φιγούρα του οικοπεδοφάγου άρχισε να ξεφτίζει (αφού, έτσι κι αλλιώς, όλες οι κυβερνήσεις έφερναν 'σχέδια' νομιμοποίησης των αυθαιρέτων) κάποιοι φαντάστηκαν αναρχικούς εμπρηστές δασών σε ευθεία αναλογία με τις φωτιές στο κέντρο της πόλης. Και πάντα να εναλλάσσονται οι χώρες προέλευσης των σαμποτέρ και οι υπηρεσίες από τη ΜΙΤ στη Μοσάντ και πάει λέγοντας (παραδόξως, η CIA δεν μπήκε στους περί πυρκαγιών συλλογισμούς, εκτός και αν μου έχει διαφύγει κάποιο άρθρο του Κλεάνθη Γρίβα ή κάτι αντίστοιχο)..

Όλη αυτή η πλούσια φιλολογία για τους σκοτεινούς κύκλους δεν μπορούσε να απαντήσει σε μερικά απλά ερωτήματα: και οι μεγάλες φωτιές στα μικρασιατικά παράλια, στην Ιταλία, σε πλήθος τοποθεσίες της νότιας Γαλλίας, στην Ιβηρική;
Και η Καλιφόρνια με τις ασίγαστες, γιγαντιαίες πυρκαγιές;

Κυρίως όμως κάτι άλλο δεν χώρεσε ποτέ πραγματικά στην ανακλαστική σκέψη περί σκοτεινών κύκλων κλπ. Οι διαταραγμένοι, οι πονηροί τσοπαναραίοι, οι αυτοαναφλέξεις των χιλιάδων απορριμμάτων, τα απαρχαιωμένα δίκτυα της ΔΕΗ και η μετατροπή παλιών δασικών περασμάτων σε αδιαπέραστους αγριότοπους.

Όταν ήμασταν παιδιά, ανάβαμε τα τσιγάρα μας με ένα κομμάτι γυαλί κόντρα στον ήλιο. Υπήρξαμε εν δυνάμει εμπρηστές.

Αυτό δεν σημαίνει πως όλα εξηγούνται από ανοησίες, αμέλειες και φτηνά κίνητρα, από ταπεινές αντεκδικήσεις και διαταραχές που παραμένουν αδιάγνωστες σε οριακά άτομα....

Κάθε φορά όμως, η νεκρανάσταση των εχθρών της πολιτείας και του έθνους μας, μας ξαναγυρίζει στο σημείο μηδέν, στην κοίτη της αιώνιας συνωμοσιολογίας απ όπου ποτίζονται οι ανεπάρκειες και οι υστερήσεις μας.