Κομμουνιστική Ευφυϊα

Κομμουνιστική Ευφυϊα Facebook Twitter
0

Μπορείένας ευφυής άνθρωπος να είναι οπαδόςτου ΚΚΕ;

Τοερώτημα τίθεται επειδή το ΚΚΕ είναι ένακόμμα που πιστεύει σε ακλόνητα δόγματα- και κανένας πραγματικά έξυπνος άνθρωποςδεν είναι δογματικός. (Για τον ίδιο λόγοδεν θα μπορούσε να είναι φανατικόςπιστός μίας θρησκείας). Ένα από τα βασικάχαρακτηριστικά της ευφυΐας είναι ότιπαραμένει ανοιχτή σε κάθε νέο στοιχείο,μαθαίνει από την εμπειρία και τροποποιείανάλογα τις απόψεις της. Αντίθετα τοΚόμμα καταδικάζει κάθε «αναθεωρητισμό».

Κιόμως υπάρχουν άνθρωποι αναμφισβήτηταευφυείς που είναι τόσο οπαδοί του ΚΚΕ,όπως και θρησκευόμενοι.

Στηνπερίπτωση της θρησκείας αυτό συνήθωςγίνεται με μία θεληματική απενεργοποίησητου ορθολογισμού, με ένα actus voluntatis (πράξητης θέλησης) που μπορεί να φτάσει μέχριτο credo quia absurdum (πιστεύω επειδή είναιπαράλογο) του Τερτυλλιανού. Πιστεύωεπειδή θέλω να πιστεύω, επειδή μουχρειάζεται, το έχω συναισθηματικά καιυπαρξιακά ανάγκη - κι ας μην καταλαβαίνωτο ομοούσιον ή ομοιούσιον της ΑγίαςΤριάδος.

Άραγεσυμβαίνει το ίδιο και με το ΚΚΕ; Πολλοίμελετητές το παρομοίασαν με θρησκεία:Έχει κι αυτό δόγματα, ιερατείο, παράδεισο(την αταξική κοινωνία). Και ίσως οι παλιοίκομμουνιστές να είχαν ένα στοιχείοθρησκευτικότητας στην πίστη τους.

Ξαναδιαβάζονταςπρόσφατα το Μηδέν και το Άπειρο τουΚέστλερ, θυμήθηκα τους σχολαστικούςφιλοσόφους του Μεσαίωνα και τουςλογικιστές Ιησουίτες. Αλλά τώρα, 70 χρόνιαμετά, τέτοιοι διάλογοι δεν είναι πιαδυνατοί.

Ηβασική μου υποψία για τα ευφυή μέλη τουΚΚΕ είναι ότι στο νου τους δεν κυριαρχείη πίστη, αλλά η σκοπιμότητα. Έχουν γύρωτους μία συμπαγή ομάδα ανθρώπων πουστέκονται αλληλέγγυοι στα πάντα. Οικαλλιτέχνες βρίσκουν έτοιμο κοινό, οισυγγραφείς αναγνώστες, ακόμα και οιεπιχειρηματίες έχουν οφέλη. Επιπλέονσυμμετέχουν σε μία ιδιότυπη εξουσία. Ηεπιρροή που ασκεί το κόμμα σε ιδεολογικάκαι πολιτικά θέματα είναι πολλαπλάσιατου ποσοστού του.

Φυσικάυπάρχουν πάντα και οι «πίστευε καιμη ερεύνα». Για την εξυπνάδα τουςόμως, δεν θα έπαιρνα όρκο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ