Έλα Χριστέ και Παναγιά!

Έλα Χριστέ και Παναγιά! Facebook Twitter
14

Τελικώς, είναι ωφέλιμο να είσαι αμερικανόφιλος ή, τουλάχιστον, να έχεις παρακολουθήσει τα αμερικανικά πολιτικά πράγματα. Η ΝΔ, λόγου χάριν, έχει στήσει ένα war room στα πρότυπα των αμερικανικών εκλογικών εκστρατειών: ένα επικοινωνιακό δωμάτιο πολέμου, όπως αυτό του επιτελείου Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992. Υπάρχει, μάλιστα, και ντοκιμαντέρ με αυτό τον τίτλο (War Room), στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος: η ιδέα είναι ότι την έχεις στημένη στον αντίπαλο και δεν τον αφήνεις σε χλωρό κλαρί. Παρακολουθείς την παραμικρή του κίνηση, την πιο ασήμαντη δήλωση του πιο ασήμαντου στελέχους της εκστρατείας του. Και αφού φέρεις τις δηλώσεις στα μέτρα σου, εξαπολύεις καθημερινές επικοινωνιακές επιθέσεις που βάζουν συνεχώς τον αντίπαλο σε θέση άμυνας.


Η ΝΔ εφάρμοσε την τακτική στις εκλογές του Ιουνίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε την πρώτη θέση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα: η παραμικρή δήλωση, από αυτές του Τσίπρα έως των συνήθως υπόπτων για «αριστερές» διαφοροποιήσεις(π.χ. «το ευρώ δεν είναι φετίχ»), απομονωνόταν από το πλαίσιο μέσα στο οποίο είχε ειπωθεί και μετατρεπόταν σε αντικείμενο πολεμικής του τύπου «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας πάει στη δραχμή». Χωρίς το war room, το οποίο υποστηρίχτηκε, είναι αλήθεια, από τα περισσότερα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, είναι αμφίβολο αν η ΝΔ θα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την πρώτη θέση και κατόπιν την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Ας θυμηθούμε ότι μέχρι τα μέσα περίπου εκείνης της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας οι δημοσκοπήσεις έφερναν στην πρώτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν ήρθε πρώτος και εξαιτίας και αντιφάσεων της δικής του πολιτικής.


Μετά την επιτυχημένη προεκλογική εφαρμογή του war room, η ΝΔ αποφάσισε να στήσει τον μηχανισμό σε μόνιμη βάση. Από τις δηλώσεις Λαφαζάνη για τις βίλες ή τις απεργίες μέχρι τη δήλωση κάποιου άγνωστου επαρχιακού βουλευτή, τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο από τους νεοδημοκράτες επικοινωνιακούς πολέμαρχους. Όταν μια μέρα δεν υπάρχει αφορμή, καθώς οι φοβισμένοι Συριζαίοι έχουν κρυφτεί στα καταφύγια για να μη δεχτούν τα πυρά, χρησιμοποιείται ακόμα και η μέθοδος του βιντεο-μοντάζ, όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με τις δηλώσεις του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ. Τι γίνεται, όμως, τις αργίες, που συνήθως δεν υπάρχουν θέματα; Ανακαλύπτεται μια μπαγιάτικη δήλωση, που ανακυκλώνεται. Έτσι έγινε και αυτή την Κυριακή με τη δήλωση Κουράκη για τους μισθούς των ιερέων.


Έλα Χριστέ και Παναγιά! Επειδή έτυχε να είμαι πρόεδρος στη συζήτηση «Εκκλησία και Αριστερά», στο πλαίσιο της οποίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε την περίφημη ιδέα ότι, δηλαδή, ίσως θα πρέπει να φορολογούνται εθελοντικώς μόνο οι πιστοί ορθόδοξοι Χριστιανοί ώστε να πληρώνονται οι μισθοί των ιερέων της ορθόδοξης Εκκλησίας, έμεινα έκπληκτος από τη διάσταση που πήρε το θέμα. Καταρχάς, η συζήτηση έγινε την Τρίτη, αλλά το θέμα ανακινήθηκε την Κυριακή, 5 μέρες αργότερα. Παρότι το ακροατήριο ήταν γεμάτο από ιερωμένους, στη συζήτηση που ακολούθησε κανείς δεν κατακεραύνωσε τον Κουράκη. Υπήρχε, αντίθετα, διάθεση συζήτησης γύρω από ένα βασικό ερώτημα: γιατί οι άθεοι, οι αλλόθρησκοι κ.λπ. της ελληνικής κοινωνίας να πληρώνουν, μέσω του φόρου τους, τους μισθούς των ορθόδοξων ιερέων, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ιερείς από άλλες θρησκείες ή δόγματα; Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέσθηκε, μάλιστα, ανάλογες πρακτικές με αυτές της πρότασής του σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα όπου οι ιερείς να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Την ίδια μέρα και τις επόμενες γίνονταν πραγματικά σημεία και τέρατα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της φιλοευρωπαϊκής ΝΔ επανέφερε το ζήτημα της θανατικής ποινής, το πιο σίγουρο θέμα για να σε πετάξουν ως χώρα έξω από κάθε ευρωπαϊκό θεσμό. Οι της Χρυσής Αυγής υμνούσαν τον Ντερτιλή, βιαστή της δημοκρατίας και εκτελεστή εν ψυχρώ ενός αθώου παιδιού στο Πολυτεχνείο. Αλλά, φυσικά, αυτά δεν είναι χρήσιμα στο πολιτικό παιχνίδι. Ώσπου να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα συμπεράσματα από το ταξίδι του προέδρου του στις ΗΠΑ και να καταλάβει ότι βρίσκεται σε επικοινωνιακό πόλεμο, περνάει ο καιρός. Μέχρι να επιτευχθεί ο βασικός σκοπός της κυβέρνησης, δηλαδή να μην ανακύψει ελληνικό θέμα μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Μετά βλέπουμε. Όπως θα 'λεγε και ο κ. Σαμαράς, με τη βοήθεια του Θεού –και του war room– θα τα καταφέρουμε.

Στήλες
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Δεν είναι η ΝΔ που είναι dream team, είναι ο Σύριζα που δεν μπορεί να αρθρώσει ένα σαφή λόγο. Οι αντιφάσεις στην πολιτική του είναι φανερές και δεν επιλύονται εύκολα. Ευρώ με κάθε θυσία ή όχι, συζήτηση με το ΔΝΤ ή σκίσιμο του μνημονίου, συνεργασία με άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς ή αριστερός πουρισμός. Δεν είναι ψευτοδιλήμματα είναι πραγματικά ερωτήματα στα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση. Σε αντίθετη περίπτωση ακόμα και μέτριοι πολιτικοί όπως ο Α. Σαμαράς και ντρίμ τίμ του θα βρίσκουν ευκαιρία να δίνουν επιτυχημένα χτυπήματα στον Σύριζα.
Ασφαλώς είναι για γέλια η διαστρέβλωση της δήλωσης του κ. Κουράκη από τα επικοινωνιακά γεράκια της ΝΔ και τα εγχώρια ΜΜΕ.Όμως, για το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της επικοινωνιακής αδράνειας, υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα προβλήματα, που δεν τα θίγει ο κ. Κούλογλου. Ας πούμε αυτά που θίγουν τα παρακάτω links :http://wp.me/p2nH8c-6Mhttp://www.techiechan.com/?p=1924
[...]Δεν φταινε αυτα που λενε οι του Συριζα, ολο τους ξεφευγει.. Το αν οι αλλοι τα εκμεταλευονται η οχι και ποσο συστηματικα το κανουν δεν αναιρει το γεγονος οτι παρα πολλοι στον Συριζα δεν εχουν καμμια επαφη με την πραγματικοτητα και δεν ειναι σε καμμια θεση να κυβερνησουν ουτε δημο!Οσο για την ακροδεξια.. Πρεπει να εισαι πολυ ακροαριστερος, για να θεωρεις την ΝΔ ακροδεξια, αλλα ολα σχετικα ειναι στον κοσμο τουτο υποθετω.Ποτε θα υπαρξει στην χωρα σοβαροτητα και γνωση; Αφησαμε το 81 και τα παραμυθια του Παπανδρεου πισω μας και νατος ξαναπροβαλλει με την μορφη του κ. Τσιπρα, ετοιμος να υποσχεθει τα παντα σε ολους, προκειμενου να φαει και αυτος και οι δικοι του απο το βιασμενο πτωμα της Ελλαδας.Ποτε θα γινουμε σοβαρη χωρα με υπευθυνο λογο και κουλτουρα διαλογου, για να μην πω, κουλτουρα συννενοησης για το καλο ολων;
Τελικα, κ. Κουλογλου, ειναι ωφελιμο να εισαι Συριζοφιλος. Εκφρασεις οπως "Κυβερνηση Τσολακογλου", "Γερμανοτσολιαδες", "Χειροτεροι κι απο Χουντα", " Οι εθνικοι προδοτες στο Γουδι","Εχουμε πολεμο","Δωσιλογοι", ηχουν σαν μουσικη στα επιλεκτικα αυτια σου, σε προσπερνουν, χαιδευοντας σε απαλα.
Ευτύχως που υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι σαν εσάς κύριε Κούλογλου! Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο με το άρθρο σας.Βιώνουμε μία περίοδο πολιτικής αισχρότητας και βιασμού της κοινής λογικής. Είναι δυνατόν να κατηγορούν τον Σύριζα επειδή υποστηρίζει εμάς τους απλούς υπάλληλους των ΔΕΚΟ; Παίρναμε 4.500 τον μήνα επειδή ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ καθαρά και δημοκρατικά. Ας αγωνιστούν και οι άλλοι να πάρουν τα ίδια. Κατηγορούν τον Σύριζα επειδή λέει οτι θα μας τα ξαναδώσει. Και πολύ καλά θα κάνει, γιατί μας τα χρωστάνε. Εμείς δουλεύουμε για το κοινό καλό, δεν δουλέψαμε ΠΟΤΕ για κανέναν καπιταλιστή. Και όμως τα καθεστωτικά ΜΜΕ με την αμερικανική καθοδήγηση έκαναν τον απλό λαό να μισήσει το κόμμα του, αυτό που θα του εξασφάλιζε την καλοπέραση. Θα τάπαιρνε από τους παπάδες και θα μας τα μοίραζε.Αχ κύριε Κούλογλου, γιατί δεν γίνεστε και εσείς πολιτικός να σας ψηφίζουμε;
@γούτσου: λυπάμαι πολύ γιατί νοοτροπία σαν τη δική σας και πολλών άλλων μας κάνει σα χώρα κ σαν άνθρωποι κυρίως να έχουμε κανιβαλιστικές συμπεριφορές. <<Είναι δυνατόν να κατηγορούν τον Σύριζα επειδή υποστηρίζει εμάς τους απλούς υπάλληλους των ΔΕΚΟ; Παίρναμε 4.500 τον μήνα επειδή ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ καθαρά και δημοκρατικά. Ας αγωνιστούν και οι άλλοι να πάρουν τα ίδια. >> Αμφιβάλω κατά πολύ για το άν αγωνιστήκατε εσείς ο ίδιος προσωπικά για τα κεκτημένα των μοναδικών αυτών υπαλλήλων της ΔΕΚΟ! Μπορεί κ να το κάνατε! όμως, γούτσου, αυτό το << ας αγωνιστούν και οι άλλοι για να πάρουν τα ίδια >> όπως είπατε, δηλώνει καθαρή άγνοια με αποτέλεσμα την εντελώς αυθαίρετη, άστοχη σκέψη σας, να αποτελεί μια αφορμή κατ εμέ για να μπορέσω να χαρακτηρίσω τα λεγόμενα σας από εγωιστικά έως και προκλητικά. Δεν έχετε ιδέα προφανώς για το τι αγώνα και κόπο μπορεί να έχει ρίξει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του για τα δικαιώματα του στην εργασία και δεν αναφέρομαι στους επισφαλείς ανθρώπους που μπαίναν με το τσουβάλι στις δημοσ. υπηρεσίες και είχαν του κουφάρι τους ζεστό. Για σκεφτείτε το λίγο! Αν δυσκολεύστε συζητήστε με τον διπλανό σας, με κάποιον γείτονα ίσως που δεν είναι υπάλληλο της ΔΕΚΟ.Παρόλα αυτά θα ήθελα να πιστεύω πως όσα γράψατα είναι μονάχα ειρωνικά σχόλια. Όπως και να χει, γεια σου γούτσου.
Πες τα σύντροφε. Οι καπιταλιστές του Ριζοσπάστη απολύουν κόσμο μέσα στα οποία υπάρχει άτομο που εργάστηκε 25 χρόνια ανασφάλιστα.Οι άλλοι αγωνίζονται για τα κεκτημένα των παχυλών μισθών - επιδοτήσεων με δάνεια από τους Ευρωπαίους που θα χρωστάνε τα τρισέγγονα μας.Και μεις στον ιδιωτικό απολυόμαστε, ξενιτεύουμε και δουλεύουμε με 400 ευρώ
Εάν κάνουμε την παραδοχή ότι το Κράτος δεν πρέπει να έχει σχέση με την Εκκλησία, είναι τόσο παράλογο να καταβάλλει το Κράτος μισθούς στους παπάδες όσο και να φορολογεί τους πιστούς για να πληρωθούν οι μισθοί τους. Θα πρέπει να ισχύει ό,τι και σε οποίοδήποτε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και η Εκκλησία να ρυθμίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτεί το προσωπικό και τις δραστηριότητές της.
Ο επικοινωνιακός αυτός μηχανισμός, παρά τις γκάφες του, έχει φέρει αποτελέσματα. Απορώ γιατί δεν αντιπαρατίθεται πιο σθεναρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Να αναδείξει ότι αυτά που φέρνει η ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ είναι επίσης αντίθετα με την παραμονή στην ΕΕ. Με κάθε αξία Ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Κοιτάξτε μόνο αυτό το χάρτη στα δεξιά και λάβετε υπ' όψιν τις αλλαγές που ετοιμάζονται άμεσα στη Γαλλία και βλέπουμε και για Ιταλία ακόμα (ilga-europe.org) και πέστε μου ποιός έχει απόψεις για τις οποίες θα έπρεπε να ντρέπεται.Στ' αφτιά στους μ@λ@κες που θέλουν η Ελλάδα να γυρίσει στα σπήλαια.Εδώ η ΕΡΤ έκοψε τη μετάδοση του Euronews in greek λες και είμαστε ήδη Βόρεια Κορέα, με το Σαμαρά να είναι ο Κιμ-Γιον-πως-τον-λένε. Σάλος έπρεπε να γίνει. Φαντάζεστε να το έκανε αυτό μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα άφριζαν όλοι ότι ακονίζονται τα κονσερβοκούτια. Να το κάνουμε εμείς. Μας αφορά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην το κάνει. Δεν υπάρχουν Νεοδημοκράτες που κόπτονταν για την ελεύθερη τηλεόραση; Χραπ! Πάει το Euronews! Den trehei tipota kardia mou?
Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι σαν εσάς κύριε Κούλογλου! Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο με το άρθρο σας και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πως η μισή ελληνική κοινωνία έχει στραφεί εναντίον του Σύριζα από τον Μάϊο και έπειτα. Ο επικοινωνιακός πόλεμος της Ν.Δ. έχει πετύχει και πλέον όλοι όσοι δεν υποστηρίζουν τον Σύριζα(αριστεροί και δεξιοί) τον "κράζουν" καθημερινά για τα δεινά της χώρας.Αυτό το συνειδητοποίησα όταν είδα φίλους μου που δεν είχαν ξαναασχοληθεί με τα πολιτικά να κατακεραυνώνουν τον Σύριζα και να σταυροκοπιούνται καθημερινά προσευχόμενοι να μην βγει στην εξουσία γιατί όπως έλεγε η Ν.Δ. αυτό θα σήμαινε το τέλος του κόσμου... Βιώνουμε μία περίοδο πολιτικής αισχρότητας και βιασμού της κοινής λογικής και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποδεικνύουν το προφανές και λένε τα πράγματα ως έχουν, όπως εσείς, αποτελεί ελπίδα για όσους έχουν γλυτώσει από την καθημερινή προπαγάνδα των ΜΜΕ και των εκάστοτε κομματικών γραμμών...
Βασικά δεν χρειάζεται να κουραστεί η νουδου. Άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος στον Συριζα. Καταγγελία μνημονίου vs επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ναι στη δόση, όχι στην τρόικα. ΕΛΕΟΣ