ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

  • 150 γρ. μαργαρίνη
  • 250 γρ. άχνη
  • 450 γρ. ηλιέλαιο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 50 γρ. μέλι
  • 25 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 10 γρ. σόδα
  • 7 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. γαρίφαλο
  • 2 τχμ. πορτοκάλι ξύσμα
  • 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1.300 γρ. αλεύρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 800 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. μέλι
  • 2 στικ κανέλας
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στον κάδο του μίξερ με το φτερό τοποθετούμε όλα τα υλικά της συνταγής μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη.
  2. Μόλις ομογενοποιηθούν, πλάθουμε στρογγυλά μελομακάρονα των 8 γρ.
  3. Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε στους 165C° για 15 λεπτά περίπου.
  4. Μόλις ψηθούν, τα βαπτίζουμε σε λίγο χλιαρό σιρόπι, τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

  • 750 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 220 γρ. αμύγδαλο λευκό ψιλοκομμένο
  • 1.300 γρ. αλεύρι
  • Βανίλια-πορτοκάλι ξύσμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Δουλεύουμε πολύ καλά το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ με το φτερό μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  2. Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε λίγο το ψιλοκομμένο αμύγδαλο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το αμύγδαλο, τη βανίλια και το ξύσμα στο μείγμα και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20 γρ.
  5. Ανοίγουμε καθένα στην παλάμη μας και βάζουμε στο κέντρο της ζύμης το μελομακάρονο, το τυλίγουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στους 175C° για 18 λεπτά περίπου.
  6. Μόλις κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους περνάμε από άχνη.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα