ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΥΜΟΥΣ

  • 400 γρ. βρασμένα ρεβίθια
  • 4 κουταλιές από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • ½ αβοκάντο
  • 3 κουταλάκια χυμός λεμόνι
  • ½ κουταλάκι κύμινο τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πρέζα σούμακ
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Κουκουνάρι και ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια βελούδινη αλοιφή.
  2. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, κουκουνάρι και σούμακ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΙΤΕΣ

  • 120 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. μαγιά ξηρή
  • 1 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. μέλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι χυμός σπανάκι χλιαρός
  • 2 κουταλιές πέστο βασιλικού
  • Έξτρα αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα. Φροντίζουμε το μπολ να είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί να φουσκώσει η ζύμη.
  2. Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα σημείο της κουζίνας για περίπου 18 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Την επομένη, αλευρώνουμε έναν πάγκο και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και τους δίνουμε σχήμα μπάλας. Αν η ζύμη κολλάει ελαφρά, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  4. Μεταφέρουμε τις μπάλες σε αλευρωμένο ταψί, το καλύπτουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  6. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  7. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης σε πολλά σημεία και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
  8. Κόβουμε σε κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε μαζί με το χούμους.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα