ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

  • 400 γρ. κατσίκι
  • 80 γρ. κρεμμύδια ξερά
  • 350 γρ. κόκκινο κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, καπνιστή πάπρικα
  • ½ καρότο
  • 3 τμχ. σύκα αποξηραμένα
  • ¼ πράσινο μήλο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα τσίλι κόκκινο
  • 1 πρέζα τσίλι πράσινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το βάζουμε σε γάστρα με όλα τα υλικά.
  2. Μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 5,5 ώρες.
  3. Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε.
  4. Γεμίζουμε το έντερο και φτιάχνουμε μέτρια λουκάνικα.
  5. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά.
  6. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά τα λουκάνικα για λίγα δευτερόλεπτα απ' όλες τις πλευρές

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  • Κόκαλα κατσικιού
  • Κόκκοι πιπεριού
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καρότα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • Θυμάρι φρέσκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα (demiglace).
  2. Περνάμε από σήτα και βράζουμε πάλι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά της σάλτσας.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. κρύο βούτυρο για να γυαλίσει η σάλτσα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΤΑ

  • 200 γρ. ποικιλία από άγρια χόρτα
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μυρώνια
  • 100 γρ. καυκαλήθρες
  • 100 γρ. πράσο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • Χυμός από ½ πορτοκάλι
  • 8 ντοματίνια κομμένα σε μικρές ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αχνίζουμε σε βραστό νερό τα χόρτα και τα σουρώνουμε.
  2. Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τέλος τα ντοματίνια

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

  • 300 γρ. γλυκοπατάτα Νάξου
  • 100 γρ. γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. πιπέρι
  • Μερικές σταγόνες lime

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κύβους.
  2. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και λίγο νερό και σε μέτρια φωτιά βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τις λιώνουμε με ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και lime.
  4. Σερβίρουμε το χειροποίητο λουκάνικο, δίπλα τα χόρτα, τον πουρέ γλυκοπατάτας και γαρνίρουμε με σάλτσα κρασιού.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα