Απεργία την Πρωτομαγιά

Ο Νίκος Παπαχρήστου βάζει την εκκλησία στο ίντερνετ με το Amen.gr

Ο Νίκος Παπαχρήστου βάζει την εκκλησία στο ίντερνετ με το Amen.gr Facebook Twitter
0
Ο Νίκος Παπαχρήστου βάζει την εκκλησία στο ίντερνετ με το Amen.gr Facebook Twitter
Με τη δημοσιογραφία ασχολούμαι, αρχικά σαν μαθητευόμενος και ακολούθως ως επαγγελματίας, από το 1994. Από το 1999 παρακολουθώ τα θρησκευτικά ζητήματα με έμφαση στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και με ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον στα θέματα που αφορούν τον διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο...

Είναι αλήθεια ότι ο τωρινός Πάπας βρίσκεται πιο κοντά στην Ορθοδοξία από τους προκατόχους του;
Ασφαλώς, τα πρόσωπα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Όμως ο διάλογος δεν είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία, καθώς, πέρα από τα αμιγώς θεολογικά ζητήματα που οι δυο πλευρές πρέπει να επιλύσουν, υπάρχουν και όλες εκείνες οι αντιλήψεις και οι θεωρίες που διαμορφώθηκαν ή ενισχύθηκαν κυρίως μετά το σχίσμα, στα περίπου χίλια χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα. Και με αυτά ασχολείται η επίσημη διεθνής μεικτή επιτροπή διαλόγου της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες τους, τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκτιμώ ότι θέλουν να στείλουν με ευδιάκριτο τρόπο το μήνυμα προς τους απλούς χριστιανούς ότι, παρά τις διαφορές και την απόσταση που δημιούργησαν τα χίλια χρόνια σχίσματος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πρώτη χιλιετία, κατά την οποία ήμασταν ενωμένοι και η οποία αποτελεί την κοινή μας κληρονομιά αλλά και τη βάση για τον μεταξύ μας διάλογο.

Η Εκκλησία, ως σύνολο μελών που αποτελείται από λειτουργούς και απλούς πιστούς, είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, θεωρώ αυτονόητο η Αριστερά όχι μόνο να βρίσκεται σε διάλογο αλλά να αναζητά πεδίο συνεργασίας με την Εκκλησία, αφού στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δύο είναι ο άνθρωπος...

Παρατηρούμε ανάλογη –και απρόσμενη για πολλούς– προσέγγιση Εκκλησίας και Αριστεράς;

Η Εκκλησία, ως σύνολο μελών που αποτελείται από λειτουργούς και απλούς πιστούς, είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, θεωρώ αυτονόητο η Αριστερά όχι μόνο να βρίσκεται σε διάλογο αλλά να αναζητά πεδίο συνεργασίας με την Εκκλησία, αφού στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δύο είναι ο άνθρωπος. Θα ήταν άδικο για την ιστορία της Αριστεράς να αντιμετωπίζει με ιδεοληψίες του παρελθόντος την Εκκλησία, και μάλιστα να την κατατάσσει ιδεολογικά στην απέναντι όχθη. Όπως δεν μπορώ να δεχτώ –και ασφαλώς δεν ισχύει– ότι οι χριστιανοί πιστοί ανήκουν ιδεολογικά-πολιτικά σε έναν μόνο χώρο, έτσι δεν μπορώ να δεχτώ –και επίσης δεν ισχύει– ότι η Αριστερά συγκροτείται μόνο από άθεους. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι είναι σωστό το διακριτικό και προσεκτικό άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς την Εκκλησία, γιατί έτσι εκφράζει τον προσωπικό σεβασμό του απέναντι στον άνθρωπο που πιστεύει αλλά και τις αντίστοιχες ευαισθησίες της Αριστεράς, που δεν επιδίωξε σχέσεις εξάρτησης ή χειραγώγησης της Εκκλησίας, αλλά, αντιθέτως, δείχνει να θέλει μια λειτουργική σχέση, με σεβασμό προς την παράδοση της κοινωνίας μας.

Πιστεύεις ότι θα δούμε ποτέ κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο «ωράριο» των λειτουργιών ή στη γλώσσα που χρησιμοποιείται, για να προσεγγιστεί η νέα γενιά;

Ως προς το «ωράριο», πολλές μητροπόλεις έχουν υιοθετήσει την τέλεση δεύτερης Θείας Λειτουργίας, που ξεκινάει πιο αργά. Το θέμα της γλώσσας, όμως, είναι μάλλον πιο περίπλοκο, αφού συνδέεται με τη γενικότερη υποβάθμιση της παιδείας. Είναι λυπηρό να μην καταλαβαίνουμε τη γλώσσα μας γιατί δεν την γνωρίζουμε. Να έχουμε αποξενωθεί από τον πλούτο της γλωσσικής μας κληρονομιάς που διασώθηκε και μας διέσωσε ως έθνος μέσα στους αιώνες. Να τη γνωρίζουν οι ξένοι και να μην τη γνωρίζουμε εμείς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν θα πρέπει να ασχοληθεί με την ποιμαντική διάσταση του ζητήματος. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο πιστός δεν πρέπει απλώς παρίσταται στη Θεία Λειτουργία και να ακούει μηχανικά αλλά να κατανοεί και να συμμετέχει ολοκληρωτικά σε αυτό το κορυφαίο γεγονός της Εκκλησίας. Οπότε, θεωρώ ότι οι Ιεράρχες θα πρέπει να φανούν περισσότερο τολμηροί, ευέλικτοι και ρεαλιστές απέναντι σε μια πραγματικότητα που ίσως δεν ευθύνονται γι' αυτήν αλλά δεν μπορούν και να κάνουν ότι δεν την βλέπουν.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ;

Με τη δημοσιογραφία ασχολούμαι, αρχικά σαν μαθητευόμενος και ακολούθως ως επαγγελματίας, από το 1994. Από το 1999 παρακολουθώ τα θρησκευτικά ζητήματα με έμφαση στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και με ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον στα θέματα που αφορούν τον διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο. Στο λεγόμενο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ μάλλον βρέθηκα τυχαία, σε μια στιγμή που η θέση του αρμόδιου συντάκτη ήταν κενή και μου το πρότεινε ο τότε αρχισυντάκτης μου. Προηγουμένως είχα ασχοληθεί με το ελεύθερο και το διεθνές ρεπορτάζ αλλά και με την επιμέλεια ραδιοφωνικών εκπομπών. Ο παππούς μου ήταν κληρικός, όπως και πολλοί εκ των προγόνων μου, ενώ ο θείος μου σήμερα διακονεί ως κληρικός στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν νομίζω να ήταν η καταγωγή μου που επηρέασε τη δημοσιογραφική μου εξέλιξή, μια και το πιθανότερο είναι να μην τη γνώριζαν όταν μου πρότειναν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Πιστεύω, όμως, ότι η προσωπική μου σχέση με την πίστη και ο σεβασμός μου για το θρησκευτικό φαινόμενο αποτέλεσαν μια βάση για να προσεγγίσω με σεβασμό τα εκκλησιαστικά θέματα αλλά και με διάθεση να μάθω όσο καλύτερα μπορώ το συγκεκριμένο, εξαιρετικά πολυδιάστατο ρεπορτάζ.

Στο site σου Αmen.gr έχεις και ενότητα με βίντεο, μπλογκ, newsletter κ.λπ. Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι ιεράρχες με την τεχνολογία και τα νέα μέσα;

Οι περισσότεροι, ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία, είναι αρκετά εξοικειωμένοι, σε βαθμό που πολλοί από αυτούς να μας προτείνουν νέες εφαρμογές, προκειμένου να γίνει το Amen.gr περισσότερο εύχρηστο για τους αναγνώστες του. Και, ξέρεις, είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί με το ενδιαφέρον τους έχει δημιουργηθεί μια διαδραστική σχέση. Άλλωστε, το Amen.gr δημιουργήθηκε προκειμένου να αποτελέσει έναν διαδικτυακό τόπο διαλόγου, σε μια εποχή που πολλοί μιλούν για θρησκευτικό φανατισμό και αντιπαραθέσεις, αλλά και έναν χώρο προβολής ειδήσεων από τη ζωή της Ορθοδοξίας, των άλλων χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών καθώς και άλλων θρησκειών.

Συνεντεύξεις
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ