Mια Ζωή σε 40 Απαντήσεις: Άρης Μαραγκόπουλος

Facebook Twitter
0

Επιμέλεια: Μίνα Καλογερά

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία; Είναι γύρω μου μαζεμένοι κάμποσοι φίλοι από τα παλιά. Ο Γιώργος, η Εύα, η Συραγώ, ο Χρήστος, η Χαρίκλεια, ο Σπύρος, η Αναστασία κι άλλοι πολλοί. Είναι αργία, είμαστε κοντά στη θάλασσα, χειμωνιάτικο απομεσήμερο με λιακάδα, έχουμε πιει κάμποση ρακή, κι οι φίλοι μου πότε τιτιβίζουν για τα πολιτικά, πότε σιγοτραγουδάνε κάποιο σκοπό. Έχω ξαπλώσει λίγο πιο εκεί σε κάτι σαν ντιβάνι και, καθώς αυτοί συνεχίζουν την κουβέντα και το τραγούδι, σιγά σιγά, μέσα σ' αυτό το νανούρισμα που διακόπτει ο στεναγμός των κυμάτων, με τυλίγει ένας παιδικός ύπνος.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Nα πάθω κάποια ανίατη ασθένεια, να χρειάζομαι την ευθανασία και να είμαι ανήμπορος να την απαιτήσω από το περιβάλλον.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; Έναν αφανή ήρωα. Ήρωα: επειδή κόντρα στον δύστηνο καιρό στέκεται αμετάκλητα πιστός στις αρχές του.

Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι' αυτό; Ξόδεψα μερικά χρόνια στη ζωή μου δίχως να με τρελαίνει, δίχως να με εμπνέει κάτι, στριμωγμένος σ' αυτή την κοινωνική σύμβαση που η Ιστορία αποκαλεί "κανονικότητα της ζωής".

Για ποια προδοσία του εαυτού τους οικτίρετε τους άλλους; Για το γεγονός ότι έχασαν / ξόδεψαν / κατέστρεψαν το σημαντικότερο χάρισμα που κάποτε διέθεταν ως παιδιά. Το χάρισμα να δίνουν δίχως να περιμένουν αντάλλαγμα.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο σιχαίνεστε περισσότερο; Τους πληρωμένους δημοσιογράφους και τους δωσίλογους διανοούμενους. Κάνουν περισσότερο κακό κι από τους πληρωμένους / βολεμένους/ δωσίλογου πολιτικούς.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Πρόσφερε πολλά για να έχεις λίγα.

Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Τα χρόνια που εκατομμύρια άνθρωποι πίστευαν (ακόμα) ότι μπορούν ν' αλλάξουν ριζικά τον κόσμο.

Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; Το επαναλαμβάνει, λιγότερο εξωφρενικά, ένας ήρωας σε κάποιο μυθιστόρημά μου (και πάντως όχι ο αφηγητής). Η αναφορά του εδώ θα επέσυρε διάφορες μηνύσεις από διάφορες πλευρές. («Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λες την αλήθεια», υπογράμμιζε ο Μπρεχτ.)

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Αγαπημένο βρωμοδουβλίνο.

Ποια θεωρείτε την πιο υπερεκτιμημένη αρετή; Την οικογενειακή αγάπη, απόρθητο οχυρό του υποκριτικού, καπιταλιστικού καθωσπρεπισμού.

 

 

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; Διαρκής, για τα πάντα, παιγνιώδης περιέργεια. Και μαζί μια μανία να αλλάζω τη δοσμένη κατάσταση των πραγμάτων.

 

 

Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον; Τη διαρκή, για τα πάντα, παιγνιώδη του περιέργεια. Και μαζί τον ενθουσιασμό του όταν ζητά να αλλάξει τη δοσμένη κατάσταση των πραγμάτων.

 

 

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας; Να αφηγούνται πειστικά το καθημερινό τους ψέμα.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; Κι ένας μόνο να πιστέψει στο όραμά σου όλος ο κόσμος ύστερα μπορεί να επαναστατήσει.

 

 

Πότε κλάψατε για τελευταία φορά; Το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, όταν μια κυβέρνηση μισθοφόρων καταδίκασε στη σιωπή το δημόσιο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα μουσικά σύνολα.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη διασημότητα; Διασημότητες σήμερα είναι οι πιο αμόρφωτοι / ακαλλιέργητοι άνθρωποι στον πλανήτη. Δεν είναι μύθος αυτό. Είναι κοινό μυστικό.

 

Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας; Καημός, Ομορφιά, Θυμός, Πολεμική, Μαστοριά.

 

Ποιοι είναι οι δύο καλύτεροί σας φίλοι; Είναι όλα τόσο ρευστά σήμερα. Δεν ξέρεις με ποιους να πας και ποιους ν' αφήσεις.

 

Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας; Μου αρέσει η έκφραση «νεκρική σιγή».

 

Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας; Την κοινωνική βαρβαρότητα. Του τύπου που αναβιώνει σήμερα στη βιασμένη Ελλάδα. Με τον ακήρυκτο, αθόρυβο πόλεμο που θερίζει ψυχές, κάθε μέρα, κάθε μέρα – και τον προκλητικό φασισμό να καραδοκεί με το μισάνθρωπο κήρυγμά του ad portas.

 

Πού θα θέλατε να ζείτε; Στην Ικαρία. Στο Κορκ της Ιρλανδίας.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; Κολύμπι στη θάλασσα (χειμώνα καλοκαίρι).

 

Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; Πάντα, πάντα, πάντα. (Νοιάζομαι υπερβολικά για την αλήθεια.)

 

Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας; Που μαλλιά και νύχια μεγαλώνουν τόσο γρήγορα.

 

Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε υπερβολικά; Ως πότε, ρε γαμώτο; Γαμημένη εξουσία. Ποτέ μη λες ποτέ.

 

 

Τι ή ποιον αγαπάτε περισσότερο στη ζωή σας; Έχω δυο κόρες, μια σύντροφο και μερικά ζώα ακόμα.

 

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο; Που επιτρέπω (ακόμα) στον εαυτό μου να ταράζεται στην όποια συναναστροφή του με ανάξιους, τιποτένιους ανθρώπους. Που δεν καταφέρνω ποτέ να «δώσω τόπο στην οργή».

 

Πότε και πού υπήρξατε ευτυχισμένος; Κάθε φορά που βρίσκομαι στη θάλασσα. Ναι, και τις φορές που πρωτοδιάβασα δυο τρία βιβλία. Παράδειγμα, τότε που, στα δεκαοκτώ μου, διάβασα την πρώτη σελίδα του Ulysses του Τζόις. Ή, όταν, λίγο αργότερα, διάβασα το Δικαίωμα στην Τεμπελιά του Πολ Λαφάργκ. Ή, όταν πολύ αργότερα, βυθίστηκα στον Θάνατο του Βιργιλίου, του Χέρμαν Μπροχ.

Εντάξει, και κάμποσες στιγμές στην αγκαλιά σπάνιων κοριτσιών.

 

 

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Το πολύ σημαντικό και χρήσιμο για τη βελτίωση της κοινωνίας: εκείνο των χάκερ.

 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Οι παλιοί δάσκαλοι. Δεν προλαβαίνει κανείς να τους διαβάσει όλους.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; Ο Κος Κόινερ, του Μπρεχτ. Ο Λίοπολντ Μπλουμ, του Τζόις. Η κυρία Έρση, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Ο Μανούσος Φάσσης, του Μανώλη Αναγνωστάκη. Ο Βενιαμίν Σανιδόπουλος.

 

Ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σας; Ό,τι και να πω γι' αυτούς θα είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσει, να τους καταλάβει ο αναγνώστης. Μοιάζουν σε όλους. Δεν μοιάζουν σε κανένα. Ανήκουν όλοι σε μια ιδιαίτερη φυλή ανθρώπων που αρνείται να πει «ναι» στη βαρβαρότητα. Που έχει μονίμως ως μέτρο την ουτοπία, δηλ. αγωνίζεται μονίμως για μια δυσπρόσιτη αλήθεια και μια δυσπρόσιτη ομορφιά. Μερικοί από αυτούς συμβαίνει να είναι φίλοι μου.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας ονόματα; Ένας άνεμος: Πουνέντες. Ένα νησί: Ανάφη. Ένα λουλούδι: Μη με λησμόνει. Ένα πέλαγος: Μυρτώο. Ένας τεχνίτης: Δαίδαλος. Ένα κορίτσι: Ηρώ.

 

Τι απεχθάνεστε περισσότερο; Όσους απερίσκεπτα συναινούν στη βία της εξουσίας.

 

Ποια είναι η παρούσα διανοητική σας κατάσταση; Μπορώ πάντα να κάνω με το μυαλό μου τα πάντα…

 

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό; Αυτού του είδους η αυτογνωσία μου λείπει.

 

Aν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην οικογένεια σας, τι θα ήταν αυτό; Δεν έχω οικογένεια με την προυστική σημασία της λέξης. Ουδέποτε είχα.

 

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Tο γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι με αγάπησαν πολύ ενώ εγώ δεν κατάφερα να τους αγαπήσω στον ίδιο βαθμό. Αποδείχτηκε, τελικά, ότι το ένστικτό μου λειτούργησε σωστά. Στη συνέχεια αποδείχτηκαν απατεώνες. Η αγάπη τους είχε αποκλειστικό παραλήπτη τον εαυτό τους.

 

Αν μπορούσατε να διαλέξετε πώς να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλετε να είστε; Αδέσποτο σκυλί της ράτσας Λουκάνικος.

 

 

i Ο Άρης Μαραγκόπουλος είναι συγγραφέας, κριτικός,μεταφραστής και ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος όπου και διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Τελευταίο του μυθιστόρημα Το Χαστουκόδεντρο (εκδ. Τόπος 2012). Περισσότερα γι' αυτόν στις διαδικτυακές σελίδες:
http://www.toposbooks.gr
http://www.arisgrandman.com/
www.arisgrandman.blogspot.com
https://www.facebook.com/TheSlapTree
https://www.facebook.com/ObsessionWithSpring

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές και κατώτερο παραγόμενο υλικό».

Εικαστικά / Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές παραγόμενο υλικό»

Ο μεγάλος εικαστικός μιλά για την εποχή μας και την τέχνη, απαντά σε όσους τον κατηγορούν ως προβοκάτορα και αλαζόνα, εξηγεί γιατί δεν έχει πάει ακόμα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και προχωρά σε έναν απολογισμό ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μαγιού Τρικεριώτη «ντύνει» τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίζεται στην Αθήνα

Οθόνες / Η Μαγιού Τρικεριώτη «ντύνει» τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίστηκε στην Αθήνα

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Βογιατζής και ο Μαρμαρινός, ενώ έντυσε τον Βίγκο Μόρτενσεν, την Κρίστερν Στιούαρτ και 500 κομπάρσους στο νέο δυστοπικό φιλμ «Crimes of the Future» του αγαπημένου Καναδού σκηνοθέτη, που θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα: «Εάν αφήσουμε να επιβραβευθεί ένας επιθετικός  πόλεμος, τελειώσαμε ως ανθρωπότητα»

Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα / «Εάν αφήσουμε να επιβραβευθεί ένας επιθετικός πόλεμος, τελειώσαμε ως ανθρωπότητα»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα εγκλήματα κατά αμάχων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη σε μια συζήτηση με την επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ήμουν άτυχη, αν και αυτό δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν γκρίνια»

Θέατρο / Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ήμουν άτυχη, αν και αυτό δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν γκρίνια»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλά στη LiFO για το φετινό, φιλόδοξο πρόγραμμα της διοργάνωσης, για τις τεράστιες δυσκολίες των προηγούμενων δύο ετών, για τους νεωτερισμούς που επιχείρησε να φέρει στον θεσμό και κάνει έναν μικρό απολογισμό, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Συνεντεύξεις / Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια ξεκίνησε μια άλλη περίοδος στη ζωή του πρώτου τρανς μοντέλου, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Η Τζένη Χειλουδάκη λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που μένει στη Σητεία προσπαθεί να εξαγνιστεί, πως σήμερα δεν έχει τίποτα και ταυτόχρονα έχει τα πάντα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στέλιος Ελληνιάδης: «Χρέος μας είναι να βοηθήσουμε την ομογένεια στην Ουκρανία να επιβιώσει και να ξανασταθεί στα πόδια της όταν τελειώσει ο βρώμικος αυτός πόλεμος»

Διεθνή / Στέλιος Ελληνιάδης: «Να βοηθήσουμε την ομογένεια στην Ουκρανία να ξανασταθεί στα πόδια της»

Η συμπαγής και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας με τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια κουλτούρα και ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής σε αυτήν, μέσα από το βλέμμα ενός ανθρώπου που τυχαίνει να είναι άριστος γνώστης της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ρομπέρτα Μέτσολα: «Αυτό που κάνουν Πούτιν και Λουκασένκο στην Ουκρανία είναι εγκληματικό. Πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

European LiFO / Ρομπέρτα Μέτσολα: «Πούτιν και Λουκασένκο πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στη LiFO, εν μέσω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Ελλάδα / Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Στη σημερινή συνέντευξή του στη LiFO ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. παίρνει ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση, την πορεία του κόμματός του και όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μπέττυ Αρβανίτη: «Για να λειτουργήσει ο άνθρωπος καλά, πρέπει να δίνει και να παίρνει»

Θέατρο / Μπέττυ Αρβανίτη: «Για να λειτουργήσει ο άνθρωπος, πρέπει να δίνει και να παίρνει»

Στη νέα θεατρική σεζόν, η μεγάλη ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο «Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη Νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νιλ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Τι την κρατάει ακόμα στη σκηνή; Τι της έχει αφήσει αυτή η σπουδαία διαδρομή; Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνει; Λόγια μεστά και ειλικρινή από μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης: «Δεν έκανα ποτέ εκπτώσεις, ούτε σε ασθενείς ούτε σε νοσήματα»

Υγεία & Σώμα / Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης: «Δεν έκανα ποτέ εκπτώσεις ούτε σε ασθενείς ούτε σε νοσήματα»

Βραβεύτηκε φέτος από τη WONCA ως ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη φορά –η πρώτη ήταν το ’19– και με την αφορμή αυτή μιλήσαμε για το έργο, τις αρχές του, την αξία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μιας θωρακισμένης δημόσιας υγείας που θα συνδυάζει τη φροντίδα με την ελευθερία και την υπευθυνότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Χριστοδούλου: Ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας μαθηματικός μιλάει στη LiFO

Συνεντεύξεις / Δημήτρης Χριστοδούλου: Ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας μαθηματικός μιλάει στη LiFO

Μια συζήτηση με τον διακεκριμένο «μαθηματικό του σύμπαντος» για την επιστήμη των μαθηματικών, τις μαύρες τρύπες, την ευτυχία και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα.  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ