Mια Ζωή σε 40 Απαντήσεις: Άρης Μαραγκόπουλος

Facebook Twitter
0

Επιμέλεια: Μίνα Καλογερά

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία; Είναι γύρω μου μαζεμένοι κάμποσοι φίλοι από τα παλιά. Ο Γιώργος, η Εύα, η Συραγώ, ο Χρήστος, η Χαρίκλεια, ο Σπύρος, η Αναστασία κι άλλοι πολλοί. Είναι αργία, είμαστε κοντά στη θάλασσα, χειμωνιάτικο απομεσήμερο με λιακάδα, έχουμε πιει κάμποση ρακή, κι οι φίλοι μου πότε τιτιβίζουν για τα πολιτικά, πότε σιγοτραγουδάνε κάποιο σκοπό. Έχω ξαπλώσει λίγο πιο εκεί σε κάτι σαν ντιβάνι και, καθώς αυτοί συνεχίζουν την κουβέντα και το τραγούδι, σιγά σιγά, μέσα σ' αυτό το νανούρισμα που διακόπτει ο στεναγμός των κυμάτων, με τυλίγει ένας παιδικός ύπνος.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Nα πάθω κάποια ανίατη ασθένεια, να χρειάζομαι την ευθανασία και να είμαι ανήμπορος να την απαιτήσω από το περιβάλλον.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; Έναν αφανή ήρωα. Ήρωα: επειδή κόντρα στον δύστηνο καιρό στέκεται αμετάκλητα πιστός στις αρχές του.

Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι' αυτό; Ξόδεψα μερικά χρόνια στη ζωή μου δίχως να με τρελαίνει, δίχως να με εμπνέει κάτι, στριμωγμένος σ' αυτή την κοινωνική σύμβαση που η Ιστορία αποκαλεί "κανονικότητα της ζωής".

Για ποια προδοσία του εαυτού τους οικτίρετε τους άλλους; Για το γεγονός ότι έχασαν / ξόδεψαν / κατέστρεψαν το σημαντικότερο χάρισμα που κάποτε διέθεταν ως παιδιά. Το χάρισμα να δίνουν δίχως να περιμένουν αντάλλαγμα.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο σιχαίνεστε περισσότερο; Τους πληρωμένους δημοσιογράφους και τους δωσίλογους διανοούμενους. Κάνουν περισσότερο κακό κι από τους πληρωμένους / βολεμένους/ δωσίλογου πολιτικούς.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Πρόσφερε πολλά για να έχεις λίγα.

Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Τα χρόνια που εκατομμύρια άνθρωποι πίστευαν (ακόμα) ότι μπορούν ν' αλλάξουν ριζικά τον κόσμο.

Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; Το επαναλαμβάνει, λιγότερο εξωφρενικά, ένας ήρωας σε κάποιο μυθιστόρημά μου (και πάντως όχι ο αφηγητής). Η αναφορά του εδώ θα επέσυρε διάφορες μηνύσεις από διάφορες πλευρές. («Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λες την αλήθεια», υπογράμμιζε ο Μπρεχτ.)

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Αγαπημένο βρωμοδουβλίνο.

Ποια θεωρείτε την πιο υπερεκτιμημένη αρετή; Την οικογενειακή αγάπη, απόρθητο οχυρό του υποκριτικού, καπιταλιστικού καθωσπρεπισμού.

 

 

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; Διαρκής, για τα πάντα, παιγνιώδης περιέργεια. Και μαζί μια μανία να αλλάζω τη δοσμένη κατάσταση των πραγμάτων.

 

 

Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον; Τη διαρκή, για τα πάντα, παιγνιώδη του περιέργεια. Και μαζί τον ενθουσιασμό του όταν ζητά να αλλάξει τη δοσμένη κατάσταση των πραγμάτων.

 

 

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας; Να αφηγούνται πειστικά το καθημερινό τους ψέμα.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; Κι ένας μόνο να πιστέψει στο όραμά σου όλος ο κόσμος ύστερα μπορεί να επαναστατήσει.

 

 

Πότε κλάψατε για τελευταία φορά; Το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, όταν μια κυβέρνηση μισθοφόρων καταδίκασε στη σιωπή το δημόσιο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα μουσικά σύνολα.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη διασημότητα; Διασημότητες σήμερα είναι οι πιο αμόρφωτοι / ακαλλιέργητοι άνθρωποι στον πλανήτη. Δεν είναι μύθος αυτό. Είναι κοινό μυστικό.

 

Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας; Καημός, Ομορφιά, Θυμός, Πολεμική, Μαστοριά.

 

Ποιοι είναι οι δύο καλύτεροί σας φίλοι; Είναι όλα τόσο ρευστά σήμερα. Δεν ξέρεις με ποιους να πας και ποιους ν' αφήσεις.

 

Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας; Μου αρέσει η έκφραση «νεκρική σιγή».

 

Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας; Την κοινωνική βαρβαρότητα. Του τύπου που αναβιώνει σήμερα στη βιασμένη Ελλάδα. Με τον ακήρυκτο, αθόρυβο πόλεμο που θερίζει ψυχές, κάθε μέρα, κάθε μέρα – και τον προκλητικό φασισμό να καραδοκεί με το μισάνθρωπο κήρυγμά του ad portas.

 

Πού θα θέλατε να ζείτε; Στην Ικαρία. Στο Κορκ της Ιρλανδίας.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; Κολύμπι στη θάλασσα (χειμώνα καλοκαίρι).

 

Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; Πάντα, πάντα, πάντα. (Νοιάζομαι υπερβολικά για την αλήθεια.)

 

Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας; Που μαλλιά και νύχια μεγαλώνουν τόσο γρήγορα.

 

Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε υπερβολικά; Ως πότε, ρε γαμώτο; Γαμημένη εξουσία. Ποτέ μη λες ποτέ.

 

 

Τι ή ποιον αγαπάτε περισσότερο στη ζωή σας; Έχω δυο κόρες, μια σύντροφο και μερικά ζώα ακόμα.

 

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο; Που επιτρέπω (ακόμα) στον εαυτό μου να ταράζεται στην όποια συναναστροφή του με ανάξιους, τιποτένιους ανθρώπους. Που δεν καταφέρνω ποτέ να «δώσω τόπο στην οργή».

 

Πότε και πού υπήρξατε ευτυχισμένος; Κάθε φορά που βρίσκομαι στη θάλασσα. Ναι, και τις φορές που πρωτοδιάβασα δυο τρία βιβλία. Παράδειγμα, τότε που, στα δεκαοκτώ μου, διάβασα την πρώτη σελίδα του Ulysses του Τζόις. Ή, όταν, λίγο αργότερα, διάβασα το Δικαίωμα στην Τεμπελιά του Πολ Λαφάργκ. Ή, όταν πολύ αργότερα, βυθίστηκα στον Θάνατο του Βιργιλίου, του Χέρμαν Μπροχ.

Εντάξει, και κάμποσες στιγμές στην αγκαλιά σπάνιων κοριτσιών.

 

 

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Το πολύ σημαντικό και χρήσιμο για τη βελτίωση της κοινωνίας: εκείνο των χάκερ.

 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Οι παλιοί δάσκαλοι. Δεν προλαβαίνει κανείς να τους διαβάσει όλους.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; Ο Κος Κόινερ, του Μπρεχτ. Ο Λίοπολντ Μπλουμ, του Τζόις. Η κυρία Έρση, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Ο Μανούσος Φάσσης, του Μανώλη Αναγνωστάκη. Ο Βενιαμίν Σανιδόπουλος.

 

Ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σας; Ό,τι και να πω γι' αυτούς θα είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσει, να τους καταλάβει ο αναγνώστης. Μοιάζουν σε όλους. Δεν μοιάζουν σε κανένα. Ανήκουν όλοι σε μια ιδιαίτερη φυλή ανθρώπων που αρνείται να πει «ναι» στη βαρβαρότητα. Που έχει μονίμως ως μέτρο την ουτοπία, δηλ. αγωνίζεται μονίμως για μια δυσπρόσιτη αλήθεια και μια δυσπρόσιτη ομορφιά. Μερικοί από αυτούς συμβαίνει να είναι φίλοι μου.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας ονόματα; Ένας άνεμος: Πουνέντες. Ένα νησί: Ανάφη. Ένα λουλούδι: Μη με λησμόνει. Ένα πέλαγος: Μυρτώο. Ένας τεχνίτης: Δαίδαλος. Ένα κορίτσι: Ηρώ.

 

Τι απεχθάνεστε περισσότερο; Όσους απερίσκεπτα συναινούν στη βία της εξουσίας.

 

Ποια είναι η παρούσα διανοητική σας κατάσταση; Μπορώ πάντα να κάνω με το μυαλό μου τα πάντα…

 

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό; Αυτού του είδους η αυτογνωσία μου λείπει.

 

Aν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην οικογένεια σας, τι θα ήταν αυτό; Δεν έχω οικογένεια με την προυστική σημασία της λέξης. Ουδέποτε είχα.

 

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Tο γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι με αγάπησαν πολύ ενώ εγώ δεν κατάφερα να τους αγαπήσω στον ίδιο βαθμό. Αποδείχτηκε, τελικά, ότι το ένστικτό μου λειτούργησε σωστά. Στη συνέχεια αποδείχτηκαν απατεώνες. Η αγάπη τους είχε αποκλειστικό παραλήπτη τον εαυτό τους.

 

Αν μπορούσατε να διαλέξετε πώς να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλετε να είστε; Αδέσποτο σκυλί της ράτσας Λουκάνικος.

 

 

i Ο Άρης Μαραγκόπουλος είναι συγγραφέας, κριτικός,μεταφραστής και ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος όπου και διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Τελευταίο του μυθιστόρημα Το Χαστουκόδεντρο (εκδ. Τόπος 2012). Περισσότερα γι' αυτόν στις διαδικτυακές σελίδες:
http://www.toposbooks.gr
http://www.arisgrandman.com/
www.arisgrandman.blogspot.com
https://www.facebook.com/TheSlapTree
https://www.facebook.com/ObsessionWithSpring

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ