Ο Lee Scratch Perry είναι πολύ εύθυμος από την άλλη άκρη της γραμμής. Όπως με προειδοποιεί αρχικά η φιλική γυναίκα του Mireille πριν του δώσει το ακουστικό πρέπει να μιλάω δυνατά επειδή δεν ακούει τίποτα. Και πραγματικά το να του παίρνεις συνέντευξη αποδεικνύεται σκέτος εφιάλτης αλλά ταυτόχρονα είναι μια από τις πιο αστείες εμπειρίες που μπορεί να σου συμβούν. Με τρόμο διάβαζα μια παλιότερη συνέντευξη του στην Village Voice με τον δημοσιογράφο να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση αλλά να είναι τελείως μαγεμένος μέχρι το τέλος της κουβέντας.

 

Δεν καταλαβαίνεις τίποτα από αυτά που λέει. Ένα μάτσο ασυναρτησίες σκέφτομαι κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας αλλά καθώς ξανακούω την συνέντευξη δεν είναι καθόλου ασυναρτησίες. Με ρωτάει όλο σοβαρότητα και έγνοια κάποια στιγμή αν καταλαβαίνω τι εννοεί. Δεν μπορώ να του πω ψέμματα. Του απαντάω ότι δεν καταλαβαίνω πολλά αλλά θα τα ξανακούσω όλα προσεκτικά αργότερα και να μην ανησυχεί. Έχω την εντύπωση ότι μιλάει με γρίφους. Δεν θέλει απλά να καταλάβεις αλλά πιο πολύ να τα σκεφτείς και να τα αποκωδικοποιήσεις.

 

Ο Perry είναι η πεμπτουσία του εκκεντρικού καλλιτέχνη. Και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να βάζει ακόμη ένα λιθαράκι στον μεγάλο μύθο του. Γεννήθηκε το 1936 στην Τζαμάικα και είναι  ο άνθρωπος που εφηύρε τον ήχο της ρέγγε και του dub που άλλαξε τα πάντα με την χρήση των samples.

 

Όταν τον ρωτάω ποιο πιστεύει ότι είναι το μεγαλύτερο του επίτευγμα στην μουσική μου απαντάει: «Πιστεύω στον Θεό. Ο Θεός κάνει όλα τα πράγματα δυνατά. Χωρίς το θεό τίποτα δεν είναι δυνατό. Έτσι πιστεύω στον θεό και στην μουσική που φτιάχνω». Σε αυτό το σημείο συνεχίζει και μου απαγγείλει λίγο από το Πάτερ Ημών με την τζαμαϊκανή προφορά του.

 

Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον με τον Perry είναι η οξυδέρκεια του πίσω από τις λέξεις. Έχει απόλυτη συναίσθηση του τι συμβαίνει στον κόσμο. Είναι ιδιοφυής και πραγματικός διασκεδαστής σαν να θέλει να προσφέρει γέλιο όπως γελάει και ίδιος όταν τραβάει την κουβέντα.

 

Για τις πιο αξιομνημόνευτες συνεργασίες του μου λέει ότι συνεργάζεται με το πνεύμα! «Έχω κάνει και μερικές δουλειές με ανθρώπινα όντα. Πιστεύω στην ηθική αν ένα ανθρώπινο ον δεν είναι ηθικό, μπορεί να συνεργαστούμε μια φορά και να κάνουμε κάτι και αυτό είναι. Δεν ασχολούμαι μαζί του πια. Τον αφήνω. Έτσι έχω συνεργαστεί στην Τζαμάικα με ανθρώπους με ράστα, τονBob Marley και τους υπόλοιπους. Μετά έφυγα από την Τζαμάικα και ήρθα στο Λονδίνο και τώρα ζω στην Ελβετία που δεν έχει τόσο κακούς ανθρώπους.» Και πραγματικά στην αρχή της καριέρας του οι συνεργασίες του με τους   Clement Coxsone Dodd και Joe Gibbs κατέληξαν πολύ άσχημα με τον Perry να γράφει κομμάτια που να τους ειρωνεύεται.

 

«Δεν είναι τόσο κακοί εδώ [Ελβετία] οι άνθρωποι,» επαναλαμβάνει και ξεκαρδίζεται στα γέλια. «Θέλω να συνεργαστώ με όσους σκέφτονται ηθικά, θρησκευτικά και θεικά. Εύχομαι να συνεργαστώ με αυτούς. Είμαι ένας πνευματικός άγγελος. Και συνεργάζομαι με ανθρώπινα όντα αλλά ορισμένα από αυτά δεν μπορούν να ζήσουν καθαρά εδώ στον πάγο. Συνεργάζομαι τώρα στον πάγο και στο χιόνι.»

 

Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον με τον Perry είναι η οξυδέρκεια του πίσω από τις λέξεις. Έχει απόλυτη συναίσθηση του τι συμβαίνει στον κόσμο. Είναι ιδιοφυής και πραγματικός διασκεδαστής σαν να θέλει να προσφέρει γέλιο όπως γελάει και ίδιος όταν τραβάει την κουβέντα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς όταν μου μιλάει για την Ελλάδα και την δική του εκδοχή για την οικονομία της χώρας.

 

«Έρχομαι στην Ελλάδα για να κάνω τον κόσμο ευτυχισμένο επειδή ο κόσμος στην Ελλάδα χρειάζεται ganja και αγαπώ το ganja και πιστεύω σε αυτό και αν ο κόσμος στην Ελλάδα πιστέψει στο ganja, θα τους βοηθήσει από την χρεοκοπία και αυτό που θα συμβεί είναι ότι τους φέρει πάλι στην κορυφή. Και αν ο κόσμος σας πιστέψει στο ganja θα σας βοηθήσει και θα φτιάξει την οικονομία, έτσι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που έρχομαι στην Ελλάδα και στην Αθήνα για να σας βοηθήσω να φέρετε την οικονομία στα ίσια της.»

 

Ο Lee Scratch Perry, o θεος και το ganja
Φωτο: Wikipedia

 

Το ganja θα μας σώσει; Σίγουρα έχει φερθεί πολύ καλά στον ίδιο.

 

«Αν δεν έκανα μουσική, θα έκανα ταινίες. Θα ήταν το ίδιο πράγμα» μου λέει «Έχω μια ταινία που βγαίνει τώρα για τον παράδεισο και λέγεται Lee Scratch Perry’s Vision of Paradise.» Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από τους φαν του μέσω του kickstarter. «Υπάρχουν άνθρωποι που προσπάθησαν να βοηθήσουν. Ζήτησα την βοήθεια του κόσμου και του θεού και ο θεός μου την έδωσε ελεύθερα. Ζήτα και θα σου δοθεί. Γι’ αυτό πιστεύω στον λόγο του Χριστού σαν αλήθεια και όχι στον αντίχριστο. Και δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι ένας αντίχριστος. Η ζωή μου έμαθε να αγαπάω τους εχθρούς μου. Να τους αγαπώ και να μην τους χρειάζομαι και μετά να πέφτουν στα πόδια μου και να μου ζητάνε συγχώρεση και μετά να μου λένε ‘Ο θεός να σ’ έχει καλά κύριε Perry’. Και αυτό με έχει μάθει η ζωή να τους αγαπάω όπως αγαπάω τον εαυτό μου. » και γελάει πάλι και μου επαναλαμβάνει πάνω κάτω τα ίδια. Να αγαπάς τον εχθρό σου ακόμη και είναι εναντίον σου. Γι’ αυτό αγαπάω τον θεό. Αν τον χτυπήσω θα βρεθώ στην κόλαση για πάντα. Εκείνος λέει ‘μισώ αυτόν τον άνθρωπο’ αλλά αυτός με αγαπάει. Και τότε θα με αγαπήσει και θα πει ‘κοίτα αυτός είναι σαν τον Χριστό ή κάτι τέτοιο’. Πρέπει να συγχωρείς τους ανθρώπους και να τους αγαπάς αληθινά και αυτό είναι υπέροχο. Και όταν είσαι σε αυτή την διάσταση θα βρεις ηρεμία και ειρήνη για τον εαυτό σου και για τον εχθρό σου.Jah. Μου αρέσει να λέω τα πράγματα όπως είναι. Και εσύ πρέπει να κάνεις το ίδιο. Εσύ. Και αν το κάνεις αυτό όλα θα ανυψωθούν».

 

Πριν κλείσουμε το τηλέφωνο με ρωτάει όλο γλύκα αν θα πάω στην συναυλία του. «Φυσικά και θα έρθω. Σας είχα δει και τις δύο προηγούμενες φορές  που είχατε και ήταν πολύ ωραία. Και όντως ισχύει η συναυλία του στο An ήταν από τις καλύτερες που έχω δει ποτέ.

 

Lee Scratch Perry & Subatomic Sound System - Full Performance (Live on KEXP)

 

Η συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο της εμφάνισης του στο Plissken Festival το 2014.