Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια

Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια Facebook Twitter
0

— Πες μου δύο λόγια για το ευρωπαϊκό δίκτυο Refill και το πρόγραμμα URBACT.

To Refill είναι ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του URBACT με αντικείμενο την επανάχρηση κενών κτιρίων στα αστικά περιβάλλοντα. Το URBACT είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και εκμάθησης με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα του Refill συνδέει δέκα ευρωπαϊκές πόλεις σε έναν διάλογο γύρω από τους κενούς χώρους, τις μεθόδους αξιοποίησής τους και τη σημασία της ανάπτυξης συνεργειών ανάμεσα στις δημοτικές αρχές και τους ενεργούς πολίτες.

— Με ποια ιδιότητα συμμετείχες;

Είμαι συνεργάτης της πλατφόρμας συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων. To συνΑθηνά υπάγεται στην Αντιδημαρχία Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και παρουσιάστηκε σε συνάντηση του δικτύου Refill στη Γάνδη ως ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδέει έναν δήμο με τις πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών του.

Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια Facebook Twitter
Είμαι συνεργάτης της πλατφόρμας συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων... To συνΑθηνά υπάγεται στην Αντιδημαρχία Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης και παρουσιάστηκε σε συνάντηση του δικτύου Refill στη Γάνδη ως ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδέει έναν δήμο με τις πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών του. Φωτό: Αγγελική Κορωναίου.

Σιγά-σιγά καταλαβαίνουμε ότι στην προσπάθεια για τη βελτίωση της πόλης είναι πολύ σημαντική η συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τις πρωτοβουλίες πολιτών. 

— Ποιες ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες ιδέες που άκουσες;

Η ίδια η Γάνδη παρουσιάζει προχωρημένες περιπτώσεις προσωρινής χρήσης, όπως το DOK, το μοναδικό εγχείρημα προσωρινής χρήσης το οποίο φιλοξενείται σε αποκλειστικά υπαίθριο χώρο και στεγάζει συναυλίες, τεχνητή παραλία, υπαίθρια πικνίκ και μια τεράστια σκηνή τσίρκου. Επίσης, ξεχωρίζω το De Site , μια πρώην βιομηχανική ζώνη που φιλοξενεί 80 αστικούς κήπους, γήπεδο ποδοσφαίρου και διαθέτει το δικό της τοπικό νόμισμα, το Toreke. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις τα Toreke είναι κάνοντας μια δράση για τη βελτίωση της γειτονιάς του De Site. Όσον αφορά τις υπόλοιπες πόλεις, το Cooltour στην Οστράβα της Τσεχίας είναι μια πλατφόρμα στην οποία νέοι καλλιτέχνες μπορούν να συναντηθούν, να προβάλλουν το έργο τους και να διασυνδεθούν. Το ZwischenZeitZentrale συνδέει προσωρινούς χρήστες με κενά γραφεία και εγκαταλελειμμένα κτίρια στην πόλη της Βρέμης. Από το 2009 το ZZZ λειτουργεί ως ένα διαφορετικό μεσιτικό γραφείο, έχοντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή σε 123 εγχειρήματα προσωρινής χρήσης.

— Θα μπορούσε κάποια από αυτές να μεταφερθεί εδώ;

Στην Αθήνα πραγματοποιούνται, ήδη, αντίστοιχες δράσεις, είτε μεγαλύτερης είτε μικρότερης έκτασης, από τα Ίχνη Εμπορίου μέχρι τη χρήση του Μπάγκειου Ξενοδοχείου για τους σκοπούς της Μπιενάλε της Αθήνας και τον αστικό κήπο της Ναβαρίνου. Δύο χώροι που ανήκουν στον δήμο, η στέγη του συνΑθηνά απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά και η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, εντάσσονται σε αντίστοιχα πλαίσια. Η πόλη έχει, όμως, πολλά να πάρει από νομοθετικά εργαλεία, όπως τα συμβόλαια προσωρινής χρήσης της Νάντης ή οι φορολογικές ελαφρύνσεις για ανάλογα εγχειρήματα που εφαρμόζονται στην πόλη Cluj-Napoca της Ρουμανίας.

Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια Facebook Twitter
To Refill είναι ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του URBACT με αντικείμενο την επανάχρηση κενών κτιρίων στα αστικά περιβάλλοντα...

— Ποιες είναι οι δράσεις που γίνονται στην Αθήνα αυτή την περίοδο που σε κάνουν να ατενίζεις το μέλλον με αισιοδοξία;

Οι πωλητές της «Σχεδίας». Τα σακίδια για τα παιδιά των προσφύγων που φτιάχνει η άτυπη ομάδα εθελοντών «Παρέα». Οι δράσεις διαφόρων ομάδων για τους πρόσφυγες της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας του Ελαιώνα.

— Έπειτα από τόσο καιρό ενασχόλησης με την πόλη και τις ομάδες της, έχεις δει να αλλάζει κάτι;

Η αλλαγή είναι κάτι που απαιτεί υπομονή, πίστη και χρόνο. Νομίζω πως αυτό που αλλάζει σταδιακά είναι ότι η έννοια της συνέργειας μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Σιγά-σιγά καταλαβαίνουμε ότι στην προσπάθεια για τη βελτίωση της πόλης είναι πολύ σημαντική η συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τις πρωτοβουλίες πολιτών.

Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια Facebook Twitter
Στην Αθήνα πραγματοποιούνται, ήδη, αντίστοιχες δράσεις, είτε μεγαλύτερης είτε μικρότερης έκτασης, από τα Ίχνη Εμπορίου μέχρι τη χρήση του Μπάγκειου Ξενοδοχείου για τους σκοπούς της Μπιενάλε της Αθήνας και τον αστικό κήπο της Ναβαρίνου...
Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια Facebook Twitter
Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια Facebook Twitter
Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια Facebook Twitter
Το πρόγραμμα Refill βρίσκει τρόπους να επαναχρησιμοποιούνται τα εγκαταλελειμένα κτίρια Facebook Twitter

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Refill εδώ: https://refillthecity.wordpress.com/
για το πρόγραμμα URBACT εδώ: http://urbact.eu/

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ