Σ' αυτές τις χώρες η Πρωτομαγιά δεν έφτασε ποτέ

Σ' αυτές τις χώρες η Πρωτομαγιά δεν έφτασε ποτέ Facebook Twitter
Σε πολλές χώρες του κόσμου εξακολουθούν να υφίστανται συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα, αν και εκείνη την εποχή οι δουλοπάροικοι εργάζονταν λιγότερες ώρες από τους εργαζόμενους της ψηφιακής εποχής.
3

Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται σήμερα στις πόλεις του κόσμου με πορείες και διαδηλώσεις. Είναι μια μέρα που θεωρείται σταθμός για τις εργατικές διεκδικήσεις, αλλά και για την ιστορία της εργατικής τάξης.

Καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 20 Ιουλίου του 1889 στη διάρκεια του συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, υπενθυμίζοντας και τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον ξεσηκωμό και τους αγώνες που είχαν γίνει στις αρχές Μαΐου του 1886 από εργάτες του Σικάγου, οι οποίοι διεκδικούσαν 8ωρο και φυσικά καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην Ελλάδα, η πρώτη αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη, με συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, οι οποίοι ζητούσαν 8ωρο, καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας καθώς και ασφάλιση για θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1919, η Πρωτομαγιά θα εορταστεί σε 12 πόλεις της Ελλάδας, ενώ σήμερα η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία.

Μέρα-ορόσημο, λοιπόν, η παγκόσμια γιορτή των εργατών, αλλά, παρ' όλη την εξασφάλιση πολλών δικαιωμάτων, ακόμη και το 2018 σε πολλές χώρες του κόσμου εξακολουθούν να υφίστανται συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα, αν και εκείνη την εποχή οι δουλοπάροικοι εργάζονταν λιγότερες ώρες από τους εργαζόμενους της ψηφιακής εποχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο του Μεσαίωνα στη Γαλλία οι αργίες υπολογίζονταν σε 180 ημέρες, στην Ισπανία σε 150 και στη Μεγάλη Βρετανία σε 120.

Στην Ινδία των 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 εργάτες, οι οποίοι απασχολούνται στη Βομβάη και κύρια δουλειά τους είναι η συλλογή των σκουπιδιών, το καθάρισμα των υδρορροών και των υπονόμων καθώς και το σκάψιμο των χωματερών. Τα άτομα αυτά δεν συγκαταλέγονται σε καμία από τις κάστες της χώρας και φέρουν την ονομασία «ντάλιτ», που σημαίνει «σπασμένοι και θρυμματισμένοι άνθρωποι».

ΙΝΔΙΑ

Σ' αυτές τις χώρες η Πρωτομαγιά δεν έφτασε ποτέ Facebook Twitter
Εργάτες στο εργοστάσιο της Αpple στην Κίνα

Στην Ινδία των 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 εργάτες, οι οποίοι απασχολούνται στη Βομβάη και κύρια δουλειά τους είναι η συλλογή των σκουπιδιών, το καθάρισμα των υδρορροών και των υπονόμων καθώς και το σκάψιμο των χωματερών. Τα άτομα αυτά δεν συγκαταλέγονται σε καμία από τις κάστες της χώρας και φέρουν την ονομασία «ντάλιτ», που σημαίνει «σπασμένοι και θρυμματισμένοι άνθρωποι».

Συγκεκριμένα, τους αποκαλούν «ανέγγιχτους» διότι δεν επιτρέπεται να τους αγγίξει κανείς επειδή θα μολυνθεί. Παράλληλα, δεν έχουν καμία πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα ούτε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, από έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή Τύπο από το 1990 έως το 2015, προκύπτει πως έχουν δολοφονηθεί πάνω από 500 άτομα και έχουν βιαστεί περισσότερες από 700 γυναίκες που ανήκουν στους «ντάλιτ».


ΚΙΝΑ

Σ' αυτές τις χώρες η Πρωτομαγιά δεν έφτασε ποτέ Facebook Twitter
Εργάτες σε μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών στη Μαλαισία

Τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην Κίνα κατέγραψε φοιτητής που έμεινε για έξι εβδομάδες στο εργοστάσιο της Apple, στο οποίο κατασκευάζεται το τηλέφωνο iΡhone.

Όπως δήλωσε, το ωράριο της βάρδιάς του ξεπερνούσε τις 10-11 ώρες δουλειάς, υπήρχε η δυνατότητα για ένα και μόνο μικρό διάλειμμα, ενώ η καθημερινή εργασία γινόταν κάτω από τις οργισμένες φωνές των προϊσταμένων του, οι οποίοι φώναζαν και απειλούσαν συνεχώς. Ο μισθός ήταν 450 δολάρια τον μήνα, ενώ οι εργάτες, όπως είπε, διαμένουν σε μικρά δωμάτια, που μερικές φορές φτάνουν να φιλοξενούν μέχρι και οκτώ άτομα μαζί.

Στο παρελθόν, στην ίδια χώρα, π.χ. στην πόλη Zhengzhou, είχαν γίνει γνωστά παρόμοια κρούσματα με ανθρώπους που εργάζονταν σε πολυεθνικές εταιρείες και αν δεν κατάφερναν να αγγίξουν τους στόχους τους, η τιμωρία τους ήταν να σέρνονται γονατιστοί στους δρόμους της πόλης. Σε άλλες εταιρείες τιμωρούσαν τους εργαζόμενους, αναγκάζοντάς τους να τρέχουν ημίγυμνοι.


ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Σ' αυτές τις χώρες η Πρωτομαγιά δεν έφτασε ποτέ Facebook Twitter
Οι εργάτες κακοποιούνται, εργάζονται με τη βία και οι μισθοί είναι μηδαμινοί.

Σε μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών που διατηρούν τα εργοστάσιά τους στη Μαλαισία οι κατηγορίες για μισθούς πείνας και σκληρές εργασιακές συνθήκες είναι πολυάριθμες. Εργασία έως 14 ώρες με συνεχή ορθοστασία και χωρίς διάλειμμα ούτε για τουαλέτα, ενώ από πολλούς αλλοδαπούς γίνονται συνεχώς καταγγελίες για κατάσχεση διαβατηρίων προκειμένου να μην μπορούν να φύγουν από τη χώρα.


ΚΑΤΑΡ

Σ' αυτές τις χώρες η Πρωτομαγιά δεν έφτασε ποτέ Facebook Twitter
Εργάτες στη Βόρεια Ελλάδα

Την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσαν οι σοβαρές καταγγελίες για άθλιες και μεσαιωνικές συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται η κατασκευή των γηπέδων στα οποία θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται ότι οι εργάτες κακοποιούνται, εργάζονται με τη βία, οι μισθοί είναι μηδαμινοί, επικρατεί και εκεί το φαινόμενο της αφαίρεσης διαβατηρίων, ενώ στην ίδια έκθεση καταγράφεται ότι ζουν σε άθλια εργοτάξια-στρατόπεδα στην έρημο.



Buzz
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

G400: Η γενιά των «μισθών πείνας» είναι οργισμένη

Ελλάδα / G400: Η γενιά των «μισθών πείνας» είναι οργισμένη

Μία ομάδα νέων ανθρώπων έχει δημιουργήσει μία δραστήρια αυτοοργανωμένη συλλογικότητα που διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον σε μια περίοδο που κυριαρχούν η απογοήτευση από την πολιτική, η μοιρολατρία και η ιδιώτευση
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παλιά επαγγέλματα, νεαροί τεχνίτες: αισιόδοξη επιστροφή στη χειρωνακτική εργασία

Ελλάδα / Παλιά επαγγέλματα, νεαροί τεχνίτες: αισιόδοξη επιστροφή στη χειρωνακτική εργασία

Σε πείσμα μιας εποχής που δεν ευνοεί τα χειρωνακτικά επαγγέλματα και ο κόσμος προτιμά να αγοράζει προϊόντα μαζικής παραγωγής, υπάρχουν μερικοί ενθουσιώδεις νέοι που πιστεύουν στην αξία και στη μοναδικότητα του χειροποίητου.
ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ