Πρόκειται για ένα ακόμα ανάγνωσμα νοσταλγίας και επιστροφής σε ηρωικές εποχές ή για κάτι διαφορετικό; Τι ενεργοποιεί το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού ώστε να εκτινάσσει τις πωλήσεις ενός βιβλίου και να το κατατάσσει ανάμεσα στα best sellers;

Το βιβλίο της Λένα Διβάνη «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» (εκδ. Πατάκη) είναι μια βιογραφία της σπουδαίας συγγραφέως –αλλά κυρίως προσωπικότητας–, Διδώς Σωτηρίου σε μορφή μιας συνέντευξης-αφήγησης «ποταμού» που η γνωστή ιστορικός και συγγραφέας «ονειρεύτηκε» και ολοκλήρωσε μέσα «στον ζόφο των αλλεπάλληλων κρίσεων», όπως λέει και η ίδια. 

Μια «υβριδική» βιογραφία που ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια της στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, συνεχίζει με τις πρώτες της αναμνήσεις από τη Σμύρνη και από το φευγιό των Ελλήνων, και διασχίζει όλο τον ελληνικό εικοστό αιώνα με τις περιπέτειες και τις μικρότερες και μεγαλύτερες τραγωδίες μας. 

Πρόκειται για ένα απολαυστικό ανάγνωσμα ιστορικής αναδρομής, εμπλουτισμένο με προσωπικά σχόλια, από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Χούντα, βασισμένο σε έρευνα σχετικά με τη μυθιστορηματική ζωή αυτής της μοναδικής γυναίκας, η οποία ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της.