«Φοβάμαι ότι έχουμε πάρει την απόφαση να συνυπάρχουμε μαζί του, αλλά δεν έχουμε καταλάβει το κόστος που θα μετριέται σε ανθρώπινες ζωές» λέει ο Γιώργος Παππάς μιλώντας στη Βασιλική Σιούτη.

 

«Η λογική της συνύπαρξης με τον ιό είναι μια παραδοχή ήττας» υποστηρίζει και επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν ιό που μας έχει εκπλήξει πολλές φορές ως τώρα και δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε μπροστά από αυτόν.

 

«Τα περί εξασθένησης του ιού είναι ευχολόγια» λέει. «Τώρα γνωρίζουμε τους κορωνοϊούς. Μέχρι τώρα δεν είχαμε ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους».

 

Ο Γιώργος Παππάς εξηγεί τη σχέση της οικολογικής καταστροφής και των πανδημιών με τις οποίες θα ζούμε στο εξής, αφού οι άνθρωποι καταστρέψαμε τα δάση. «Υπάρχουν ιοί που εμφανίζουν τρομακτική θνησιμότητα. Δεν τους είχαμε συναντήσει πριν, γιατί βρίσκονταν με τους ξενιστές τους κρυμμένοι βαθιά μέσα στα δάση. Όταν καταστρέφουμε τα δάση και φέρνουμε τους ξενιστές τους σε επαφή με τον άνθρωπο, τότε δημιουργούμε τις συνθήκες για να κολλήσουμε έναν τέτοιο ιό, που μπορεί να προκαλέσει μια νέα πανδημία» λέει. 

 

Για την παραλλαγή Όμικρον αναφέρει ότι κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα προέκυπτε ένα τόσο διαφορετικό στέλεχος. Και ακόμα κανένας δεν έχει ερμηνεύσει επαρκώς από πού προέκυψε.