Η Γερμανία θέλει να κάνει τη δουλειά της στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τα κόμματα, λέει ο ανταποκριτής γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα, Φέρρυ Μπατζόγλου στη Βασιλική Σιούτη και στο LiFO Politics. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τις προτιμήσεις της.

 

Η κυβέρνηση Σολτς και κυρίως η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή τα έξι κράτη που τα αποτελούν και το Κοσσυφοπέδιο, που δεν έχει αναγνωρίσει η Ελλάδα και άλλα τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κύπρος.

 

Ο  Αλέξης Τσίπρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απέδειξε στο Βερολίνο ότι μπορεί να πετύχει στα Βαλκάνια μια πορεία που να εξασφαλίζει και τα συμφέροντα της Γερμανίας στην περιοχή. Να ενταχθούν αυτές οι χώρες στην Ε.Ε.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει συμπαγής στα μάτια του Βερολίνου, επίσης φαίνεται ως ένας παράγοντας σημαντικός για να πετύχουν τον στόχο, όταν υπάρξει το λεγόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» που θα επιτρέψει μία συμφωνία για το Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντήσει αντιστάσεις από κάποια εσωκομματική αντιπολίτευση, σε μια συμφωνία για την οποία πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί σε θέματα ταμπού.

 

Οι Γερμανοί παρατηρούν ότι με τον Μητσοτάκη δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα τέσσερα αυτά χρόνια, ενώ ο Τσίπρας δείχνει πιο ευέλικτος και το απέδειξε με τα Σκόπια, σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό του εταίρο και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. «Το πήγε μέχρι τέλους και το Βερολίνο αυτό το έχει καταγράψει» αναφέρει στο LiFO Politics ο ανταποκριτής γερμανικού Τύπου στην Ελλάδα, Φέρρυ Μπατζόγλου.