Ο Ιούλιος του 1974 είναι μήνας ραγδαίων εξελίξεων εντός και εκτός Ελλάδας. Το σχεδιασμένο από τη Χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο στις 15 του μήνα δίνει το έναυσμα για ένα ντόμινο που θα οδηγήσει στην πτώση των Συνταγματαρχών και στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας υπό την πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Καραμανλή εννέα ημέρες αργότερα.

 

Στο Σύνταγμα συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδων κόσμου που πανηγυρίζουν για την πτώση της Χούντας, ενώ πλήθος κινείται με αναστάσιμες λαμπάδες προς το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου, με φόντο την τραγωδία της Κύπρου, ο Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός και ξεκινά επίσημα η ιστορική περίοδος που είναι γνωστή με τον όρο Μεταπολίτευση.

 

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Επίσης, είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies με έδρα τις Βρυξέλλες.

 

Είναι συγγραφέας δέκα βιβλίων, έχει επιμεληθεί πέντε συλλογικούς τόμους, ενώ δεκάδες άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του με τίτλο 1974: Μεταπολίτευση.