Τρία Όσκαρ στη σειρά;

Τρία Όσκαρ στη σειρά; Facebook Twitter
0

Τελικά το μεγάλο κλείσιμο για την «Επιστροφή» δεν έγινε με τους νικητές Ντι Κάπριο και Ινιαρίτου και υπάρχει πολύ καλός λόγος για αυτό... Ποτέ ξανά στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ, που και φέτος τα απολαύσαμε στα κανάλια Novacinema σε απευθείας και αποκλειστική μετάδοση, δεν έχει πάρει επί τρία συναπτά έτη, Διευθυντής Φωτογραφίας το Όσκαρ. Και το κατάφερε ένας Μεξικανός βιρτουόζος της κάμερας, αναγνωρισμένος τα μέγιστα και από τους Αμερικανούς συναδέλφους του. 

Πολλοί τον αποκαλούν τον πρώτο d.p. (director of photography) σούπερ σταρ, οι περισσότεροι τον σημαντικότερο κινηματογραφιστή της γενιάς του και δεν μας κάνει καμία εντύπωση.

Τρία Όσκαρ στη σειρά; Facebook Twitter

Επειδή όλοι μας αγαπάμε το σινεμά, επειδή όλοι μας ταξιδεύουμε με μία ωραία ταινία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πίσω από αυτό το μαγικό ταξίδι, κρύβεται ένας μάγος, που δεν είναι άλλος από τον Διευθυντή Φωτογραφίας. Είναι ο άνθρωπος που φροντίζει να οπτικοποιήσει τις σκηνοθετικές ιδέες, είναι αυτός που φτιάχνει το πλάνο βάσει ενός σεναρίου και μιας σκηνοθετικής οδηγίας.

Ο Εμάνουελ «Τσίβο» Λουμπέσκι, πέρασε στην ιστορία του θεσμού, καταρρίπτοντας το ρεκόρ και αισθανόμενος μοναδικά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την επόμενη ημέρα: «Είμαι ο πιο τυχερός κινηματογραφιστής του κόσμου. Οι κόρες μου νομίζουν ότι το να πηγαίνεις στα Όσκαρ είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει κάθε χρόνο, ενώ δεν είναι. Μπορεί να μην ξανάρθω ποτέ στα Όσκαρ. Μπορεί να μην είμαι ξανά υποψήφιος ποτέ.»

Έγινε ευρέως γνωστός όταν πήρε το πρώτο του αγαλματάκι με την ταινία «Gravity», ενώ η καριέρα του ξεκίνησε ήδη τη δεκαετία του 90, μετρώντας συνεργασίες με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όπως για παράδειγμα ο Τιμ Μπάρτον, ο Τέρενς Μάλικ, ο Αλφόνσο Κουαρόν, με τον οποίο Κουαρόν ήταν και συμφοιτητές στο τμήμα κινηματογράφου του Πανεπιστημίου του Μεξικό. 

Τρία Όσκαρ στη σειρά; Facebook Twitter

Ο τελευταίος μάλιστα (θυμίζω τις τελευταίες μεγάλες δουλειές του «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» και το «Gravity» που του έδωσε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας), είπε χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξη προ ολίγων ημερών «Πάντα ήθελα να γίνω σκηνοθέτης και να κάνω μάλιστα και τη διεύθυνση φωτογραφίας στις ταινίες μου. Αλλά όταν συνάντησα τον Τσίβο, έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι ήταν πολύ καλύτερος από μένα. Είπα: Αυτός είναι ένας d.p.!”. Και συνεχίζοντας, με θαυμασμό: «Είναι σελέμπριτι. Είναι ο Τσίβο! Το παρατσούκλι του, είναι πλέον σήμα κατατεθέν.»

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που τον σταματούν στο δρόμο για αυτόγραφα και τον ζήτησε η εταιρεία μπύρας Indio να πρωταγωνιστήσει σε διαφημιστικό σποτ, πράγμα ανήκουστο για έναν άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες...

Όλη αυτή η επιτυχία των τελευταίων ετών τον κάνουν να αισθάνεται λίγο άβολα. Ο ίδιος ανέφερε, σε συνέντευξη του στο Variety, ότι η κινηματογράφηση είναι μια ομαδική δουλειά, για αυτό και όταν παίρνεις ένα Όσκαρ, είναι λίγο άσχημο, καθότι αυτό ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει μια ταινία πραγματικότητα. Όσο για τους υπόλοιπους συνυποψήφιους δήλωσε ότι είναι όλοι μάστερς σε αυτό που κάνουν, ενώ ο ίδιος πέρα ότι θαυμάζει πολύ τη δουλειά τους, θεωρεί ότι κάποιοι από αυτούς είναι για αυτόν μεγάλοι δάσκαλοι.

Τρία Όσκαρ στη σειρά; Facebook Twitter

Όσο για το αν γίνεται περισσότερο εύκολο, ο δρόμος προς το podium, ο Λουμπέσκι εξομολογείται ότι κάθε φορά είναι χειρότερο για αυτόν. Κάθε χρόνο, αισθανόταν όλο και πιο νευρικός: θα ξεχάσει κάποιο όνομα, θα ξεχάσει τα λόγια του, θα πέσει στη σκηνή... Όταν δεν είσαι ηθοποιός που ξέρεις να αποστηθίζεις, συνεχίζει, όλο αυτό σε βάζει σε μία εντελώς άλλη διάσταση. Είναι πολύ περίεργο, σαν να είσαι υπό την επήρεια αναισθησίας. Και για αυτό και από τις τρεις φορές που έχει ανέβει πάνω, δεν θυμάται τίποτα!

Εμείς πάλι θυμόμαστε τις δουλειές του και του ευχόμαστε να είναι και πάλι σύντομα υποψήφιος. Για την «Επιστροφή» και για άλλες πρεμιέρες, εμείς θα επιστρέψουμε στα κανάλια Novacinema. πρώτα και αποκλειστικά βραβευμένες οσκαρικές πρεμιέρες λίγο μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες και 1 χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι. Εκτός από την Επιστροφή, έχουμε να περιμένουμε τις ταινίες 'Room', 'Spotlight', 'Mad Max: Fury Road', 'Carol', 'Joy', 'Brooklyn', 'Bridge of spies', 'Creed', 'The Martian' και όχι μόνο, τις οποίες θα παρακολουθήσουμε όπου και αν βρισκόμαστε live ή και τις περισσότερες από αυτές on demand, στο tablet, laptop ή smartphone μέσω του Nova GO και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Οπότε μένουμε συντονισμένοι!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ