Μεγάλη μάχη στην μεγάλη ανδρική κατηγορία

Μεγάλη μάχη στην μεγάλη ανδρική κατηγορία Facebook Twitter
Denzel Washington και Viola Davis στην ταινία "Fences" Πηγή: IMDB
0

Η μεγάλη μάχη για το Όσκαρ Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, φαίνεται να είναι μεταξύ του Casey Affleck για την ερμηνεία του στην ταινία "Manchester by the Sea" (Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα) και του Denzel Washington για την ταινία "Fences".

 

Ο Casey Affleck που έχει ήδη σαρώσει τα μεγάλα βραβεία που προηγήθηκαν (βλέπε Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, Gotham, National Board of Review, New York Film Critics Circle, Critics Choice κ.α.), φαίνεται να είναι το φαβορί σε αυτήν την κούρσα με τον ρόλο ενός ικανού επιστάτη από την Βοστώνη, καταβεβλημένου από θλίψη και θυμό, που καλείται να παίξει έναν άλλο νέο σημαντικό ρόλο. Αυτός λοιπόν ο χαρακτήρας, είναι ίσως ο πιο απαιτητικός σε βάθος και δυσκολία από όσους μέχρι τώρα είχε δοκιμάσει ο Affleck, κάτι που τελικά το χάρηκε και το έβγαλε εις πέρας, κερδίζοντας το στοίχημα. Μετά το "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" που πριν 8 χρόνια τον είχε βάλει στην κούρσα των υποψηφιοτήτων, έρχεται και άλλη μια ευκαιρία να πάρει μαζί του το πολυπόθητο αγαλματάκι.

Βέβαια, όταν απέναντι έχεις το μεγαθήριο των ήδη 2 Όσκαρ στο ράφι του σπιτιού του, που ακούει στο όνομα Denzel Washington ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Μετράει ήδη πόσες υποψηφιότητες στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, βρίσκετε μπροστά και πίσω από την κάμερα γνωρίζοντας ακριβώς πως πρέπει να χειρίζεται τον χώρο. Η ιστορία του, μια άλλη δραματική υπόθεση ενός πρώην αθλητή του baseball που κατέληξε να είναι σκουπιδιάρης, έχοντας πολύ θυμό απέναντι σε όλο τον κόσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στην προσωπική του ζωή. Το "Fences" είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου με Tony (μεγάλα θεατρικά βραβεία) έργου του August Wilson.

Στη συνέχεια, θα βρούμε άλλο ένα δράμα, αυτή τη φορά δια χειρός Mel Gibson, όπου στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο Andrew Garfield. Η πραγματική ιστορία του γιατρού που αρνήθηκε να φέρει όπλο στον πόλεμο (συγκεκριμένα στο β' παγκόσμιο πόλεμο), κέρδισε κοινό και κριτικούς και δεν βρέθηκε τυχαία ως υποψήφιος σε όλα τα μεγάλα βραβεία. Η ταινία "Hacksaw Ridge" (Αντιρρησίας συνείδησης) είναι υποψήφια συνολικά σε 6 κατηγορίες και μυρίζει πολύ Αμερική.

Η επόμενη ταινία που έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό, είναι παιδί του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου, πολύ πιο κοντά σε όλους όσοι αγαπάνε τον ευρωπαϊκό, με έναν πολύ καλό Viggo Mortensen στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ιστορία ενός πατέρα που έχει μεγαλώσει τα έξι του παιδιά μέσα στο δάσος, όπου καλείται τώρα να τα πάρει από τον μικρό τους παράδεισο και να τα φέρει στον «πραγματικό» κόσμο. Ο Mortensen κατάφερε με την δραματική κομεντί "Captain Fantastic" να μπει σε διάφορα βραβεία (The Critics Choice, Screen Actors Guild, Golden Globes και BAFTA) και το σημαντικότερο να βάλει το ανεξάρτητο σινεμά σε μια από τις μεγάλες κατηγορίες των Όσκαρ.

Για το τέλος, και μετά τα δράματα, χαλαρώνουμε την ατμόσφαιρα με το φαβορί των 14 υποψηφιοτήτων "La La Land" όπου στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Ryan Gosling, έναν πιανίστα της τζαζ που ξαναζωντανεύει τον μύθο των μιούζικαλ.

Τι λένε οι προβλέψεις στα αμερικάνικα sites;

1. Casey Affleck ("Manchester by the Sea")

2. Denzel Washington ("Fences")

3. Ryan Gosling ("La La Land")

4. Andrew Garfield ("Hacksaw Ridge")

5. Viggo Mortensen ("Captain Fantastic")

Εγώ πάλι τι θα ήθελα; Είτε Casey Affleck, είτε Viggo Mortensen. Και η αγωνία τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία μεγαλώνει.

Μη χάσετε στα Novacinema αποκλειστικά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παντελής Βούλγαρης: «Δεν έγινα ποτέ κατεστημένο ούτε κατά παραγγελία σκηνοθέτης»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Παντελής Βούλγαρης: «Δεν έγινα ποτέ κατεστημένο ούτε κατά παραγγελία σκηνοθέτης»

Ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή σκηνοθέτες μας σε μια χορταστική συνέντευξη για τη ζωή, το έργο και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει εδώ και έξι δεκαετίες πίσω από την κάμερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Τζον Λένον πίστεψε ότι είναι ο Τσε Γκεβάρα

Οθόνες / Όταν ο Τζον Λένον πίστεψε ότι είναι ο Τσε Γκεβάρα

Ένα νέο ντοκιμαντέρ ρίχνει για πρώτη φορά φως στους 18 μήνες που ο πρώην Beatle και η Γιόκο Όνο εγκαταστάθηκαν σ΄ ένα ταπεινό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, στο οποίο συνέβαιναν καθημερινά έντονες ριζοσπαστικές ζυμώσεις.
THE LIFO TEAM
«Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Βιβλίο / «Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Ο 84χρονος ηθοποιός κοιτάζει προς τα πίσω και βλέπει τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την καταθλιπτική μητέρα του, τον Τσέχoφ, τις σχέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στον γάμο, τις έντονες αναταράξεις μιας πολυκύμαντης διαδρομής.
THE LIFO TEAM
fight club

Οθόνες / «Με συνάντησες σε μια πολύ παράξενη περίοδο της ζωής μου»: 25 χρόνια μετά, ακόμα ζούμε στον κόσμο του Fight Club

Παρότι πραγματεύεται τα δεινά και τις ανησυχίες της Generation X, στα 25 χρόνια που πέρασαν από την κυκλοφορία της η ταινία έχει εισχωρήσει βαθιά στην κουλτούρα και έχει (παρ)ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.
THE LIFO TEAM
Νίκος Γραμματικός: «Η τέχνη είναι το μεγαλύτερο αντίδοτο που εφηύρε ο άνθρωπος απέναντι στον θάνατο»

Οθόνες / Νίκος Γραμματικός: «Μα, σας είπα, δεν κάνω θέατρο!»

Ο σκηνοθέτης του «Βασιλιά» και των «Απόντων» επιστρέφει ανεβάζοντας την παράσταση «Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο», τον μονόλογο-ρέκβιεμ του Γιώργου Σκούρτη, και εξηγεί γιατί έχει τόσα χρόνια να κάνει ταινία.
ΑΚΗΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ
Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Daily / Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Η εκδοχή του ντοκιμαντέρ για τον Brian Eno που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας ήταν μοναδική και αποκλειστική για τη συγκεκριμένη προβολή, αυτό που μένει όμως σε κάθε περίπτωση είναι η μαγνητικά χαρισματική και πάντα προσηνής προσωπικότητά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Εμείς, το Τέρας»: Όλες οι ταινίες του μεγάλου αφιερώματος του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οθόνες / «Εμείς, το Τέρας»: Όλες οι ταινίες του μεγάλου αφιερώματος του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Toντ Μπράουνινγκ, Ντέιβιντ Λιντς, Σαμπρόλ, Μιγιαζάκι, Κρόνενμπεργκ και Σπάικ Τζόνζι: Οι ταινίες που θα διερευνήσουν και θα διευρύνουν την έννοια του «τέρατος» στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Disclaimer: Ο Κουαρόν ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς ακόμα και στην τηλεόραση

Pulp Fiction / Disclaimer: Ο Κουαρόν ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς ακόμα και στην τηλεόραση

Το αφήγημα και η αφήγηση μιας πολύπλοκης τραγωδίας στην πρώτη τηλεοπτική σκηνοθεσία, αν και ευτυχώς κινηματογραφικής προσέγγισης, του βραβευμένου με Όσκαρ Μεξικανού σκηνοθέτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ