Η αγαπημένη μας κατηγορία στα ΌΣΚΑΡ

Η αγαπημένη μας κατηγορία στα ΌΣΚΑΡ Facebook Twitter
Η πρώτη είναι ο νικητής των φετινών European Film Awards, πήρε ένα βραβείο στις Κάννες αλλά και σε πολλά ακόμα φεστιβάλ, ένα τρίωρο δράμα που αφορά σε μια ιδιαίτερη σχέση πατέρα -κόρης της Maen Ade με τίτλο “Toni Erdman”.
0

Μία κατηγορία που πάντα ενδιέφερε το ευρωπαϊκό κοινό -και όχι μόνο- είναι αυτή της ξενόγλωσσης ταινίας. Εκεί θα βρούμε συχνά μαργαριτάρια του παγκόσμιου κινηματογράφου καθότι καλές οι αμερικάνικες περιπέτειες και οι αμερικάνικες ιστορίες που ευλογούνε τα γένια τους, αλλά μια δραματική ταινία όπως ξέρει να κάνει ο ανεξάρτητος (μη αμερικάνικος) κινηματογράφος είναι απαραίτητη.

Οι πέντε υποψηφιότητες που επιλέχθηκαν μεταξύ των 85 προτάσεων, έγιναν από επιτροπές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Μεταξύ των υποψηφίων θα βρούμε και δύο που είδαμε στις Κάννες, οι οποίες φαντάζουν τα φαβορί αυτής της κατηγορίας. Η πρώτη είναι ο νικητής των φετινών European Film Awards, πήρε ένα βραβείο στις Κάννες αλλά και σε πολλά ακόμα φεστιβάλ, ένα τρίωρο δράμα που αφορά σε μια ιδιαίτερη σχέση πατέρα -κόρης της Maen Ade με τίτλο “Toni Erdman”. 

H δεύτερη δε του βραβευμένου με Όσκαρ Ιρανού σκηνοθέτη Asghar Farhadi, που έγινε θέμα λόγω πιθανού κωλύματος εισόδου στη χώρα για την τελετή, από τις απαγορεύσεις του «δημοκράτη» νέου Προέδρου Τραμπ. Ο Ιρανός σκηνοθέτης δήλωσε ότι δεν πρόκειται καν να προσπαθήσει να παραβρεθεί στα βραβεία μετά από αυτές τις εξελίξεις, κάτι που έχει εξοργίσει -εις βάρος του Τραμπ- τα μέλη της Ακαδημίας. Η νέα ταινία του Farhadi “The Salesman” κέρδισε ήδη στις Κάννες τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου.

Άλλες δυο υποψηφιότητες είναι από τον αγαπημένο μας σκανδιναβικό κινηματογράφο, και συγκεκριμένα η μία από την Δανία του Martin Zandvliet  που τιτλοφορείται “Land of Mine” και η άλλη από την Σουηδία του Hannes Holm “A man Called Ove".

Κλείνουμε την πεντάδα με μια ιστορία αγάπης από την μακρινή Αυστραλία της αβορίγινης φυλής Yakel, το “Tanna” των Martin Butler και Bentley Dean.

Πάρτε μια γεύση από τα trailers:

The Salesmen

Toni Erdmann

Land of Mine

A Man Called Ove

Tanna

Στα Προγνωστικά με σειρά προτεραιότητας έχουμε τα:

1. "The Salesman" (Iran)

2. "Toni Erdmann" (Germany)

3. "Land of Mine" (Denmark)

4. "A Man Called Ove" (Sweden)

5. "Tanna" (Australia)

Μη χάσετε και φέτος, αποκλειστικά στα Novacinema, μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Οθόνες / Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Νέα αναβολή πήρε η ταινία «Michael» ενώ η παραγωγή ανακοίνωσε την έναρξη επιπλέον γυρισμάτων, τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τις βαριές κατηγορίες εις βάρος του αείμνηστου «Βασιλιά της ποπ».
THE LIFO TEAM
Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Οθόνες / Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Η ανακοίνωση των Village Cinemas γεμίζει χαρά τους Αθηναίους σινεφίλ που πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους αίθουσα IMAX. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία IMAX και γιατί μέχρι πρότινος είχε μόνο η Θεσσαλονίκη πιστοποιημένη αίθουσα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ