Οι Άθλιοι (Les Miserables)

Οι Άθλιοι (Les Miserables) Facebook Twitter
0

Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ

Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Ράσελ Κρόου, Αν Χάθαγουεϊ

Βαθμολογία: 3,5/5

Οι Άθλιοι εστιάζουν στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη (Χιου Τζάκμαν), ενός πρώην κατάδικου, ο οποίος προσπαθεί να επανεντάξει τον εαυτό του στην κοινωνία, καταλήγοντας να γίνει δήμαρχος μιας πόλης της Γαλλίας, μολονότι σε όλο το έργο καταδιώκεται από τον αδίστακτο αστυνομικό Ιαβέρη. Μετά από χρόνια ο Αγιάννης γνωρίζει τη Φαντίν, η οποία, αφού απολύθηκε από το εργοστάσιο όπου δούλευε όταν μαθεύτηκε ότι έχει εξώγαμο παιδί, κατέληξε στην πορνεία. Πριν πεθάνει, η Φαντίν παρακαλά τον Γιάννη Αγιάννη να φροντίσει το παιδί της, τη μικρή Κοζέτ. Τότε όλα αλλάζουν για τον ήρωα, ακόμα μια φορά.

Μετά το  Όσκαρ για τον "Λόγο του Βασιλιά", ο Τομ Χούπερ αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το μεγάλο στοίχημα της μεταφοράς ενός γιγαντιαίου μιούζικαλ στο σινεμά. Ήδη, οι Άθλιοι υπήρξαν μια τολμηρή δραματοποίηση του κλασικού μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκό. Το έργο των Μπουμπλίλ και Σένμπεργκ σεβάστηκε τη σοβαρότητα του πρωτότυπου υλικού, τουλάχιστον ως τον βαθμό που ένα μιούζικαλ που προορίζεται για το West End μπορεί να το κάνει.

Ο Χούπερ ισορρόπησε το κάστινγκ γνωστών ηθοποιών, στη θέση καθαρόαιμων αντίστοιχων του θεάτρου (όπως γινόταν ανέκαθεν στο σινεμά που γυρίζει ακριβά θεατρικά), με αυθεντική σκηνογραφία, ρευστή κίνηση της κάμερας και κυρίως με τη ζωντανή ηχογράφηση, μια εντελώς πρωτότυπη προσέγγιση, ανήκουστη στα χρονικά μιας τόσο μεγάλης παραγωγής.

Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει: μπορεί να μην ακούγονται τέλεια τα τραγούδια που πάνω-κάτω είναι γνωστά από διασκευές τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά εντάσσονται στο πνεύμα απελπισίας που διακατέχει τους ήρωες και, με την ακατέργαστη απόδοσή τους, μεγιστοποιούν τον στόχο μέσα στο πλαίσιο κάθε σκηνής με ψίθυρους, ανάσες, ελαττώματα και την ανθρώπινη αγωνία έντονη και συνεχώς παρούσα. Για παράδειγμα, το χιλιοτραγουδισμένο «I dreamed a dream» αποκτά νέα διάσταση τραγικότητας από τα χείλη της καταρρέουσας Φαντίν και μόνο από αυτήν τη σκηνή η Αν Χάθαγουεϊ γίνεται αυτόματα φαβορί για Όσκαρ και για το απόσπασμα που θα αποτελεί παράσημο για την καριέρα της.

Με όλο το σώμα και τις αισθήσεις αναγκαστικά να ενεργοποιούνται για να εκφραστούν στο μάξιμουμ, το επιτελείο των ηθοποιών δίνει παλμό κι επείγοντα τόνο στο φιλμ, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητες του καθενός. Ο Χιου Τζάκμαν παίρνει το έργο στις πλάτες του και μετέρχεται με πάθος τη σταδιακή μεταμόρφωση του Γιάννη Αγιάννη, ενώ ο πιο άπειρος στο τραγούδι Ράσελ Κρόου χρησιμοποιεί ροκ φωνητικά κόλπα για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ανένδοτου διώκτη Ιαβέρη.

Η γενικότερη εικόνα είναι εντυπωσιακή αλλά άνιση. Ο Χούπερ ζωγραφίζει το φιλμ, δίνοντας την εντύπωση πως έβγαλε στον καθαρό αέρα το «Liberte guidant le peuple» του Ντελακρουά από το Λούβρο, αλλά περιορίζεται στις σκηνές των οδομαχιών και των κλειστών χώρων, ξεμένοντας από έμπνευση και χάρη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Οθόνες / O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Η ιστορία του ισπανού ερασιτέχνη ηθοποιού Ενρίκε Ιραζόκουι που στα 20 του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Θεανθρώπου, παρά το ότι βρισκόταν μακριά από τα ξανθογάλανα πρότυπα του δυτικού κινηματογράφου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

The Review / Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

Η Βένα Γεωργακοπούλου και η Κατερίνα Οικονομάκου συζητούν για δύο ταινίες με τον Πούτιν στο επίκεντρο: συμφωνούν για την πρώτη, διαφωνούν για τη δεύτερη. Το μόνο βέβαιο; Η Ρωσία παραμένει μια τεράστια φυλακή που θα συνεχίσει να δίνει έμπνευση για περισσότερες ιστορίες.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Οθόνες / Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Στην «Gorgonà» της Εύης Καλογηροπούλου δύο γυναίκες επαναστατούν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την ταυτότητά τους, μετατρέποντας εαυτόν σε σύμβολα αντίστασης και μεταμόρφωσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Οθόνες / Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Ο Ερρίκος Λίτσης πρωταγωνιστεί στην «Τελευταία κλήση», ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο στην υπόθεση του Σορίν Ματέι, τη συγκλονιστική ιστορία ομηρίας με τραγική κατάληξη. Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για την ταινία αλλά και τους καιρούς που ζούμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ