Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αΐτή - Κλείνει τα σύνορα η Δομινικανή Δημοκρατία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αΐτή - Κλείνει τα σύνορα η Δομινικανή Δημοκρατία Facebook Twitter
Ζοβενέλ Μοΐζ/ EPA
0

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοφέφ είπε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία. «Οι συμπατριώτες μου, παραμένουν ήρεμοι επειδή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», είπε.

Ο Ζοζέφ δήλωσε ότι η αστυνομία και ο στρατός έχουν υπό έλεγχο την ασφάλεια της χώρας. Οι δρόμοι της συνήθως πολυσύχναστης πρωτεύουσας του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων είναι ήσυχοι και άδειοι μετά την επίθεση και τις αναταραχές της νύχτας.

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους και για την προστασία του έθνους» πρόσθεσε.

Αλλά με την Αϊτή πολιτικά πολωμένη και αντιμέτωπη με την αυξανόμενη πείνα, εντείνονται οι φόβοι για κατάρρευση. Η Δομινικανή Δημοκρατία δήλωσε ότι κλείνει τα σύνορα που μοιράζεται με την Αϊτή στο νησί Ισπανιόλα της Καραϊβικής.

«Δώσαμε εντολή να κλείσουν αμέσως» τα σύνορα, μήκους 380 χιλιομέτρων, των δύο χωρών που μοιράζονται στο νησί Ισπανιόλα, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σεϊνέτ Σάντσες.

«Λυπόμαστε και καταδικάζουμε τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ και της πρώτης κυρίας, Μαρτίν Μοΐζ. Το έγκλημα αυτό είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής τάξης της Αϊτής και της περιοχής», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Λουίς Αμπινάντερ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν ανέκαθεν δύσκολες. Περίπου 500.000 Αϊτινοί ζουν παράνομα στη Δομινικανή Δημοκρατία και η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα συνεχές αγκάθι στις σχέσεις τους. Ο πρόεδρος Αμπινάντερ φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα τείχος ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων.

Στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων, ασαφές παραμένει το ποιος θα διαδεχθεί τον Μοΐζ στην προεδρία. Είχε διορίσει νέο πρωθυπουργό αυτήν την εβδομάδα, ο οποίος δεν έχει ακόμη ορκιστεί. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου - ένας άλλος πιθανός  υποψήφιος, όπως ορίζει το σύνταγμα - πέθανε τον περασμένο μήνα από κορωνοϊό και δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί .

Η δολοφονία, η οποία προκάλεσε καταδίκη από την Ουάσιγκτον και τις γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συνέπεσε με μια έξαρση βίας των συμμοριών στο Port-au-Prince τους τελευταίους μήνες, τροφοδοτούμενη από μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και πολιτική αναταραχή.

Οι αναταραχές αυτές έχουν μετατρέψει πολλές περιοχές της πρωτεύουσας σε ζώνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Στην δολοφονική επίθεση, οι δράστες πυροβόλησαν και την 53χρονη σύζυγο του προέδρου, Μαρτίν, Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη 1 το βράδυ τοπική ώρα, στο σπίτι του ζευγαριού στους λόφους πάνω από το Port-au-Prince, δήλωσε ο Ζοζέφ, επισημαίνοντας ότι η Πρώτη Κυρία έχει λάβει ιατρική περίθαλψη.

«Μια ομάδα αγνώστων, μερικοί από τους οποίους μιλούσαν ισπανικά, επιτέθηκαν στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας και έτσι τραυματίστηκε θανάσιμα ο αρχηγός του κράτους», είπε.


Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο καταδίκασαν την επίθεση και ζήτησαν ηρεμία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το περιέγραψαν ως «φρικτό έγκλημα», ενώ ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντουίκ κάλεσε τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να στείλει ειδική ομάδα στην Αϊτή για την «εγγύηση της δημοκρατικής τάξης».

Με πληροφορίες του Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM