ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ένοχος για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Κάρατζιτς

Ένοχος για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Κάρατζιτς Facebook Twitter
EPA/Michael Kooren
1

Σε κάθειρξη 40 ετών καταδικάστηκε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το 1995 και για άλλες εννέα κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου.

Ο 70χρονος πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απαλλάχθηκε μόνο για την κατηγορία της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας.

«Ράντοβαν Κάρατζιτς, το δικαστήριο σας καταδικάζει σε κάθειρξη 40 ετών», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995, τη μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια προειδοποιήση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

Ο 70χρονος Κάραζιτς δεν ομολόγησε την ενοχή του και επέμεινε ότι οι ενέργειές του είχαν ως στόχο την προστασία των Σέρβων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Κάραζιτς αντιμετώπισε δύο κατηγορίες γενοκτονίας, πέντε κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερις κατηγορίες για παραβιάσεις των νόμων του πολέμου, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας των Σέρβων το διάστημα 1992-1996. Ωστόσο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) δεν βρήκε κανένα στοιχείο της γενοκτονίας σε πόλεις της Βοσνίας, όπως αναγνώστηκε νωρίτερα στην ετυμηγορία.

«Πολλά εγκλήματα διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων εναντίον Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών της Βοσνίας στους δήμους της Βοσνίας, αλλά ο Κάρατζιτς «δεν ευθύνεται για γενοκτονία», είπε ο προεδρεύων δικαστής Ο-Γκον Κβον.

Η  ετυμηγορία είναι το αποτέλεσμα μιας δίκης σχεδόν πέντε ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάραζιτς καταζητείτο αρκετά χρόνια και βρέθηκε να ζει μεταμφιεσμένος σε περιοχή της Σερβίας. Οι σερβικές δυνάμεις τον παρέδωσαν στους δικαστές.

Περισσότερο από 20 χρόνια αφότου  τα όπλα σίγησαν στη Βοσνία, ο Κάρατζιτς εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στις ελεγχόμενες από τους Σέρβους περιοχές της χώρας, και η ετυμηγορία είναι απίθανο να συμβάλει στο συγκερασμό των συνεχών βαθέων διαιρέσεων στη Βοσνία και την γύρω περιοχή, επισημαίνει ο «Guardian».

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια