ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ομπάμα: Το Νόμπελ Ειρήνης είναι ένας φόρος τιμής "στη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας

Ομπάμα: Το Νόμπελ Ειρήνης είναι ένας φόρος τιμής "στη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας Facebook Twitter
0

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, που συνέβαλε στην επίτευξη της δημοκρατικής μετάβασης στην χώρα αυτή, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά έναν φόρο τιμής «στη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας».


«Η σημερινή βράβευση συνιστά επίσης έναν φόρο τιμής στην επιμονή και τη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας ο οποίος, μπροστά στις πολιτικές δολοφονίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώθηκε υπό το πνεύμα της ομοφωνίας, της συναίνεσης και της ανεκτικότητας» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια ανακοίνωση.

Ομπάμα: Το Νόμπελ Ειρήνης είναι ένας φόρος τιμής "στη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας Facebook Twitter
Η Πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών της Τυνησίας, Wided Bouchamaoui, ο Γενικός Γραμματέας του Γενικού Εργατικού Συνδικάτου, Houcine Abbassi, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Abdessattar ben Moussa και ο Πρόεδρος του Εθνικού Δικηγορικού Συλλόγου, Mohamed Fadhel Mahmoud, που αποτελούν το Κουαρτέτο των Μεσολαβητών και βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Ειρήνης 2015.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας είναι ένας "φόρος τιμής στους μάρτυρες της δημοκρατικής Τυνησίας", δήλωσε επίσης το συνδικάτο Γενική Ένωση Εργασίας της Τυνησίας (UGTT), το οποίο ίδρυσε το βραβευθέν φόρουμ. "Αυτός ο αγώνας που έδωσε η νεολαία μας επέτρεψε στη χώρα να γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας" του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσίν Αμπασί, γενικός γραμματέας του UGTT, βαθιά συγκινημένος.


Είναι επίσης ο αγώνας "των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκαν να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στις πολιτικές κρίσεις", υπογράμμισε ο επικεφαλής της UGTT, του κυριότερου συνδικάτου που ξεκίνησε αυτό τον εθνικό διάλογο στον οποίο προσχώρησαν επίσης το 2013 η τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η UTICA (εργοδότες) και η Τάξη των δικηγόρων.

Ομπάμα: Το Νόμπελ Ειρήνης είναι ένας φόρος τιμής "στη γενναιότητα του λαού της Τυνησίας Facebook Twitter
H στιγμή της ανακοίνωσης

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κέρδισε σήμερα το Κουαρτέτο των οργανώσεων, που καθοδήγησε τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία, "για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011", ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ.


"Το κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, ενώ η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών", υπογραμμίζει η επιτροπή.


Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο "εθνικό διάλογο" ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση.


Το κουαρτέτο ξεκίνησε "μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου", ανέφερε η επιτροπή.


Ήταν, έτσι, "κρίσιμος" ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, "να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων", εξηγεί η νορβηγική επιτροπή.


Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ