ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κλιμακώνεται ή ένταση στο Νότιο Σουδάν

Κλιμακώνεται ή ένταση στο Νότιο Σουδάν Facebook Twitter
0

Εκτός της Τζούμπα εξαπλώνονται οι μάχες στο Νότιο Σουδάν. Η ένταση στο πετρελαιοπαραγωγό κράτος της κεντρικής Αφρικής αυξάνεται συνεχώς από τον Ιούλιο, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κίιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ριέκ Μασάρ.

Ο Κίιρ κατήγγειλε τη Δευτέρα πως οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν μια απόπειρα πραξικοπήματος, υπό τον πρώην αναπληρωτή του. Η δήλωσή του αποτέλεσε αφορμή για νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο αντιπάλων στρατοπέδων του κυβερνώντος Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (SPLM).

Η διεθνής κοινότητα φοβάται το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου στο νεότερο κράτος του κόσμου. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε «την κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με την αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, καθώς αυτή εκτελεί τα καθήκοντά της, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φροντίδας σε πολίτες και της διεξαγωγής ερευνών έπειτα από πρόσφατες καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με εκπροσώπους του πρώην αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Όμως την ίδια ώρα, και υπό συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, πάνω από 10.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Οι μάχες αποτελούν ακόμη ένα πλήγμα στην προσπάθεια του φτωχότερου κράτους της Αφρικής να σταθεί στα πόδια του. Μοναδική πηγή εσόδων για το Νότιο Σουδάν είναι η παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, αυτή είχε παγώσει για 15 μήνες μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, λόγω μιας διαμάχης με το Σουδάν, το οποίο φιλοξενεί τον κύριο εξαγωγικό αγωγό.

Η κλιμακούμενη ένταση επαναφέρει τις μνήμες από το 1990, όταν και πάλι υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα σε πτέρυγες του SPLM, του κινήματος που επί δύο δεκαετίες πολεμούσε εναντίον του σουδανικού στρατού.

Πηγή: Euronews

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ