Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καλεί σε διαδηλώσεις (EPA)
0

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καλεί σε δημόσιες διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος που έγινε στη Μιανμάρ, λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψή της ίδιας και και άλλων κυβερνώντων από τον στρατό.

Η εκλεγμένη ηγέτιδα, συγγραφέας και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1991, είπε ότι ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει εκ νέου δικτατορία.

«Προτρέπω τους ανθρώπους να μην το αποδεχτούν αυτό. Να απαντήσουν και ολόψυχα να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε δήλωσή της.

Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
(EPA)

Η στρατιωτική τηλεόραση ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας για ένα έτος, με την εξουσία να περνά στα χέρια του στρατηγού Min Aung Hlaing. Πρόσθεσε δε ότι ο στρατός κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει θέσει υπό κράτηση ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Το πραξικόπημα ήταν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απάντηση στην «απάτη» που συνέβη κατά τη διάρκεια των  εκλογών του περασμένου έτους.


Όλες οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στο Γιανγκόν παρέλυσαν τη Δευτέρα το πρωί και στρατιωτικά φορτηγά, με συρματοπλέγματα, στάθμευσαν έξω από το Δημαρχείο. Η κρατική τηλεόραση MRTV δήλωσε ότι σταματά τη μετάδοση. Οι τράπεζες έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η στιγμή που ανακοινώνεται το πραξικόπημα θα παραμείνει στην ιστορία της χώρας.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα καταδίκασαν ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε «οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών ή παρεμπόδιση της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ, και θα αναλάβουν δράση εναντίον των υπευθύνων εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε επίσης την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και των υπολοίπων κρατουμένων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι οι εξελίξεις αντιπροσωπεύουν «ένα σοβαρό πλήγμα στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ»

Ο David Mathieson, ανεξάρτητος αναλυτής στη Μιανμάρ, δήλωσε ότι είναι πιθανό αρκετοί να λάβουν υπόψη τους τις εκκλήσεις για διαμαρτυρίες από την Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι λατρεύεται εξάλλου από μεγάλη μερίδα κόσμου στη χώρα.

Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
(EPA)

«Δεν παραβλέπεις ένα εθνικό είδωλο. Τη στιγμή που η Αούνγκ Σαν Σου Τσι βγαίνει και δίνει την εντολή, οι άνθρωποι πιθανώς θα την ακολουθήσουν. Δεν θέλουν να επιστρέψουν (στο στρατιωτικό καθεστώς του παρελθόντος)», είπε

Ο συγγραφέας και ιστορικός Thant Myint-U έγραψε στο Twitter: «Οι πόρτες μόλις άνοιξαν σε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον. Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν θα μπορέσει να ελέγξει ό,τι ακολουθήσει. Και να θυμάστε ότι η Μιανμάρ είναι μια χώρα γεμάτη όπλα, με βαθύ διχασμό σε εθνικό και θρησκευτικό επίπεδο, όπου εκατομμύρια άνθρωποι μετά βίας μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή».

Τι οδήγησε στο πραξικόπημα 

 

Η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Τσι κέρδισε με συντριπτική διαφορά στις εκλογές του Νοεμβρίου, εξασφαλίζοντας 396 από τις 476 έδρες, οι οποίες της έδωσαν άλλα πέντε χρόνια στην κυβέρνηση.

Το Στρατιωτικό Κόμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης που υποστηρίζεται από το στρατό κέρδισε μόλις 33 έδρες.

Η στρατιωτική αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, ενώ ισχυρίστηκε ότι βρήκε 8,6 εκατομμύρια περιπτώσεις απάτης. Η εκλογική επιτροπή αρνήθηκε την απάτη, παρόλο που παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «ελαττώματα» στις λίστες των ψηφοφόρων.

Την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε διάχυτη ανησυχία ότι ο στρατός, ο οποίος διοικούσε τη Μιανμάρ - πάλαι ποτέ Βιρμανία - για περίπου 50 χρόνια μέχρι το 2011, ετοιμαζόταν να ανακτήσει την εξουσία.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές ξένες αποστολές στη χώρα να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους.

Ο στρατός αργότερα υποχώρησε, ισχυριζόμενος ότι τα σχόλια είχαν παρερμηνευθεί. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις περιπολούσαν σε κατοικίες όπου βουλευτές είχαν τεθεί σε καραντίνα πριν από το άνοιγμα του κοινοβουλίου αυτήν την εβδομάδα.

Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
(EPA)

Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το εθνικό είδωλο

 

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι πέρασε σχεδόν 15 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό ως μέρος μιας πολυετούς πάλης ενάντια στη στρατιωτική κυριαρχία, πριν οδηγήσει την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) σε μια σαρωτική νίκη στις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Μιανμάρ το 2015.

Αν και η διεθνής φήμη της έχει υπονομευθεί σοβαρά από τη μεταχείριση των Ροχίνγκια και την απόφασή της να υπερασπιστεί τη Μιανμάρ σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς για γενοκτονία, θεωρείται σεβαστή από πολλούς στην πλειοψηφία του Μπαμάρ, ως μητέρα του έθνους.

Ο στρατός, ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά ισχυρός λόγω του συντάγματος που υποστηρίζεται από τη χούντα, δίνοντάς του τον έλεγχο σε βασικά υπουργεία. Έτσι, εγγυάται το ένα τέταρτο των κοινοβουλευτικών εδρών.

«Η στρατιωτική χούντα που κυβέρνησε τη Μιανμάρ για δεκαετίες ποτέ δεν αποχώρησε από την εξουσία», δήλωσε τη Δευτέρα ο John Sifton, διευθυντής υπεράσπισης της Ασίας στο Human Rights Watch.

«Ποτέ δεν υποτάχθηκε στην πολιτική αρχή, οπότε τα σημερινά γεγονότα κατά κάποιον τρόπο αποκαλύπτουν απλώς μια πολιτική πραγματικότητα που υπήρχε ήδη».

Με πληροφoρίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM