Απεργία την Πρωτομαγιά

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Προκλητικές οι δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ, υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Προκλητικές οι δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ, υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει έντονα τα λεγόμενα του αρχιεπισκόπου, κάνοντας λόγο για «απρεπείς δηλώσεις». Παράλληλα σημειώνει ότι αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την άποψη ότι το Ισλάμ δεν αποτελεί θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και πως οι άνθρωποί του είναι «άνθρωποι του πολέμου και των εξαπλώσεων».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «προκλητικές εκφράσεις» του αρχιεπισκόπου, που «ωθούν την κοινωνία στην εχθρότητα και τη βία εναντίον του Ισλάμ, δείχνουν το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία».

«Τέτοιες κακοήθεις ιδέες είναι επίσης υπεύθυνες για την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

«Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός πως μία τέτοια δήλωση έγινε σε μια στιγμή κατά την οποία γίνονται προετοιμασίες για τις διερευνητικές επαφές και αποτελεί ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας», αναφέρει επίσης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ισλάμ «είναι θρησκεία ειρήνης, που βασίζεται σε μια κατανόηση ανοχής και συμπόνοιας, η οποία διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών». Ακόμη, το υπουργείο αναφέρει ότι «είναι λυπηρή η δυσφήμιση της ιερής θρησκείας μας», ενώ εν μέσω πανδημίας «ο καθένας θα έπρεπε να βάζει τα δυνατά του για την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου, η αρχιεπισκοπή Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση που σημείωνε ότι με τα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος «δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη».

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι τόσο ο κ. Ιερώνυμος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος «σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα».

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ