Απεργία την Πρωτομαγιά

Μεξικό: Στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων παγκοσμίως

Μεξικό: Στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων παγκοσμίως Facebook Twitter
Μεξικό: Στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων - Ξεπέρασε τις εμπόλεμες ζώνες (EPA/Αρχείο)
0

Το Μεξικό είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ παγκοσμίως το 2020.

Αντιπροσωπεύει δε, σχεδόν το ένα τρίτο των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, η οποία ερευνά επιθέσεις εναντίον του Τύπου παγκοσμίως.

Εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Μεξικό το 2020, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 120 από το 2000. Τον περασμένο μήνα, τρεις δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν μέσα σε 10 ημέρες.


Ο αριθμός των θανάτων του 2020 σημαίνει ότι οι Μεξικανοί δημοσιογράφοι είναι τώρα πιο πιθανό να σκοτωθούν σε σχέση με εκείνους που καλύπτουν πολέμους. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα κατέχει αυτήν την αρνητική θέση από τότε που το CPJ άρχισε να παρακολουθεί τη βία κατά των μέσων ενημέρωσης το 1992.

«Το Μεξικό υφίσταται μια πολύπλευρη κρίση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το αβυσσαλέο καθεστώς της χώρας ως το πιο θανατηφόρο στον κόσμο για τους δημοσιογράφους το 2020. Η κρίση οφείλεται κυρίως στην ατιμωρησία », δήλωσε ο Jan-Albert Hootsen, εκπρόσωπος της CPJ στο Μεξικό. Συνολικά, τουλάχιστον το 90% των δολοφονιών δημοσιογράφων παραμένουν άλυτες υποθέσεις.

Το Μεξικό υπήρξε εδώ και πολύ καιρό το πιο επικίνδυνο μέρος για δημοσιογράφους εκτός μιας επίσημης ζώνης πολέμου. Στην ίδια κατάταξη και οι δημοσιογράφοι που ερευνούν τη σχέση μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και των διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Οι υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου ήλπιζαν ότι η τρομερή κατάσταση θα βελτιωνόταν μετά την εκλογή του προέδρου Αντρέ Μανουέλ Λοπέζ Ομπραντόρ το 2018, ο οποίος δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τη βία εναντίον δημοσιογράφων και να τερματίσει την ατιμωρησία για τους δράστες.

Ωστόσο, οι επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου δημόσιας εχθρότητας προς τα μέσα ενημέρωσης από τον πρόεδρο, ο οποίος συχνά χρησιμοποιεί συνεντεύξεις τύπου για να υποτιμήσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους και ακτιβιστές.

Η κυβέρνηση περιόρισε επίσης την προστασία των δημοσιογράφων που απειλούνται και «έκοψε»  κεφάλαια για έρευνες.

Δύο από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος υπόκεινταν σε ομοσπονδιακή προστασία αφού ανέφεραν απειλές θανάτου, που σχετίζονται με το έργο τους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι διορισμένοι σωματοφύλακες τους πέθαναν επίσης στις επιθέσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, 25 διεθνείς οργανισμοί ειδησεογραφικών μέσων, δημοσίευσαν μια σειρά για τις δολοφονίες δημοσιογράφων, που διερευνούν σχέσεις μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και κρατικών αξιωματούχων στο Μεξικό.

Το «Cartel Project», υπό τη διεύθυνση του Forbidden Stories - ένα παγκόσμιο δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας, του οποίου η αποστολή είναι να συνεχίσει το έργο των δημοσιογράφων που απειλούνται, λογοκρίνονται ή σκοτώνονται - αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν ακόμη και από μονάδες κατασκοπείας, που φαίνονται φαινομενικά ότι δρουν για την αποτροπή του οργανωμένου εγκλήματος.

«Οι εγκληματικές ομάδες συγκρούονται συχνά με τις τοπικές αρχές, γεγονός που οδηγεί στους δημοσιογράφους όχι μόνο να γίνονται στόχος, αλλά και να μην βρίσκουν βοήθεια από τις αρχές που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε κάνει ελάχιστα για να σταματήσει τη βία. Το αποτέλεσμα είναι η ατιμωρησία στη συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων κατά του Τύπου, που τροφοδοτούν και ενθαρρύνουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων», δήλωσε ο Hootsen.

Η έκθεση της Τρίτης καθιστά σαφές ότι η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση από εγκληματικές συμμορίες και εκλεγμένους αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και μέσα Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το CPJ.

Από αυτούς, 21 έγιναν στόχος σε αντίποινα για τη δουλειά τους. Είναι υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις δολοφονίες του 2019. Ο πραγματικός αριθμός δημοσιογράφων που γίνονται στόχος λόγω της δουλειάς τους θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς το CPJ συνεχίζει να ερευνά το κίνητρο πίσω από 15 άλλες δολοφονίες .

Μετά το Μεξικό, ακολουθούν το Αφγανιστάν και οι Φιλιππίνες, όπου υπάρχουν αντίστοιχες δολοφονίες για αντίποινα.

Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Ονδούρα, όπου ανώτερα μέλη της δεξιάς κυβέρνησης, που θεωρούνται βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, έχουν ισχυριστεί ότι συνδέονται με διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με εισαγγελείς των ΗΠΑ. Ένας τέταρτος, ραδιοφωνικός δημοσιογράφος, ο Pedro Canelas που σκοτώθηκε το Σαββατοκύριακο, δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία του CPJ.

Ενώ οι δολοφονίες αυξήθηκαν συνολικά το 2020, ο αριθμός των άμεσων θανάτων (3) που σχετίζονται με συγκρούσεις μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού κυριάρχησε στην προσοχή των μέσων ενημέρωσης και έκανε τα ταξίδια δύσκολα για τους δημοσιογράφους.

Και οι τρεις δημοσιογράφοι κατέγραφαν τη σύγκρουση στη βόρεια Συρία και πέθαναν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιθέσεων από ύποπτες ρωσικές δυνάμεις που συμμάχησαν με τον Άσαντ.

Παρά την πτώση του αριθμού των δολοφονιών που σχετίζονται με ανταλλαγή πυρών, οι χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση παραμένουν επικίνδυνες για τα μέσα ενημέρωσης. Τη Δευτέρα, ένας άλλος Αφγανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στην ανατολική πόλη Γκάζνι. Ο πέμπτος που σκοτώθηκε φέτος.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ