ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Βρετανία: Η σύζυγος πρών μεγαλοτραπεζίτη απειλείται με κατάσχεση εκατομμυρίων αν δεν αποκαλύψει την πηγή του πλούτου της

Βρετανία: Η σύζυγος πρών μεγαλοτραπεζίτη απειλείται με κατάσχεση εκατομμυρίων αν δεν αποκαλύψει την πηγή του πλούτου της Facebook Twitter
Βρετανία: Η σύζυγος πρώην αφεντικού κρατικής τράπεζας απειλείται με κατάσχεση εκατομμυρίων λιρών (Pixabay)
0

H Zamira Hajiyeva, που ξόδευε 1 εκατ. λίρες ετησίως στο Harrods θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι των 15 εκατ. λιρών, εάν δεν αποκαλύψει την πηγή της περιουσίας της.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα «βρώμικου χρήματος» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Zamira Hajiyeva, σύζυγος ενός πρώην επικεφαλής της κρατικής τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν που φυλακίστηκε για απάτη, έχασε την τελική έφεση κατά δικαστικής απόφασης που την ανάγκαζε να αποκαλύψει πώς προήλθε η μυθική της περιουσία.

Εάν δεν συμμορφωθεί, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να κατασχέσει ακίνητα αξίας 22 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού της στο Knightsbridge, στο κεντρικό Λονδίνο, και ένα γήπεδο γκολφ ύψους 11 εκατομμυρίων λιρών.

Το ανώτατο δικαστήριο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέρριψε την έφεση της Hajiyeva κατά της εντολής από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος. Η Hajiyeva είχε ήδη αποτύχει να πείσει το εφετείο και το ανώτατο δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση.

Ο Graeme Biggar, γενικός διευθυντής του εθνικού κέντρου οικονομικού εγκλήματος στο NCA, δήλωσε πως «Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον καθορισμό ανεξήγητων εντολών πλούτου ως ισχυρό εργαλείο για χρηματοοικονομικές έρευνες. Αυτή η υπόθεση θα δημιουργήσει ένα χρήσιμο προηγούμενο για μελλοντικές περιπτώσεις.»

Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι για την κ. Hajiyeva να ασκήσει έφεση κατά της διαταγής. Τώρα θα πρέπει να παρέχει στην NCA τις πληροφορίες που αναζητά σε σχέση με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, επισήμανε.

Η Hajiyeva έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι όταν ο Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης κέρδισαν μια νομική υπόθεση προκαλώντας τη δημοσίευση των οικονομικών της δαπανών.

Αποκαλύφθηκε ότι ξόδεψε περισσότερα από 16 εκατομμύρια λίρες μόνο στο Harrods μεταξύ 2006 και 2016. Φάνηκε να αντιμετωπίζει το πολυκατάστημα ως το γωνιακό της μαγαζί, ξοδεύοντας 24.000 λίρες για τσάι και καφέ, 10.000 λίρες για φρούτα και λαχανικά και 32.000 λίρες για σοκολάτες Godiva.

Επίσης, ξόδεψε 4,9 εκατ. λίρες στα κοσμήματα Boucheron και Cartier και 300.000 λίρες για τον οίκο Celine.

Επιπλέον, 251.000 λίρες ξοδεύτηκαν στο τμήμα παιχνιδιών και δεκάδες χιλιάδες για τις πριγκίπισσες της Disney στο Bibbidi Bobbidi Boutique.

Η Hajiyeva αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα και οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι η υπόθεση εναντίον του συζύγου της είχε πολιτικά κίνητρα.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ