Βρετανοί τουρίστες φεύγουν μαζικά από τη Γαλλία μετά την απόφαση για καραντίνα - Με αεροπλάνα, πλοία και τρένα

Βρετανοί τουρίστες φεύγουν μαζικά από τη Γαλλία μετά την απόφαση για καραντίνα - Με αεροπλάνα, πλοία και τρένα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Χιλιάδες παραθεριστές επιστρέφουν από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον για επιβολή καραντίνας σε όσους φθάνουν από τη συγκεκριμένη χώρα. 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους φθάνουν από τη Γαλλία και άλλα κράτη από αύριο Σάββατο, διότι ο δείκτης αναπαραγωγής του κορωνοϊού στη χώρα αυτή είναι πολύ υψηλός, γνωστοποίησε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον, που ανησυχεί για τον κίνδυνο να ενσκήψει το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, προσέθεσε επίσης την Ολλανδία, τη Μάλτα, το Μονακό, τα νησιά Τερκς και Κάικος και την Αρούμπα στον κατάλογο των χωρών οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις οποίες θα τίθενται σε καραντίνα. Ισπανία και Βέλγιο είχαν ήδη προστεθεί στη λίστα πρόσφατα.


«Τα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει» να αφαιρεθούν οι χώρες αυτές από τον κατάλογο των κρατών όπου τα ταξίδια θεωρούνται ασφαλή για «να διατηρήσουμε τον δείκτη των μολύνσεων χαμηλά», ανέφερε ο Σαπς μέσω Twitter, πληκτρολογώντας τη λέξη «χαμηλά» με κεφαλαία γράμματα για έμφαση.

«Αν φτάνετε στο ΗΒ από τους προορισμούς αυτούς μετά τις 04:00 το Σάββατο θα πρέπει να τίθεσθε σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες», πρόσθεσε ο υπουργός μέσω του λογαριασμού. 

Αντιδράσεις από Γαλλία 

Η πρώτη χώρα που αντέδρασε στην ανακοίνωση αυτή του υπουργού Μεταφορών της Βρετανίας ήταν η Γαλλία. Το Παρίσι εξέφρασε λύπη για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και διεμήνυσε ότι θα εφαρμόσει «μέτρο ανταπόδοσης» της κίνησης, μέσω του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, που εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Πρόκειται για «μια βρετανική απόφαση για την οποία λυπούμαστε και θα οδηγήσει σε μέτρο ανταπόδοσης, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της ομαλότητας το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο υφυπουργός. 

Από την πλευρά της η Ολλανδία αναμένεται να αντιδράσει όταν τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή. 

Χιλιάδες εκδρομείς επιστρέφουν 

 

Για τους Βρετανούς τουρίστες, η Γαλλία είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στην Ευρώπη, πίσω από την Ισπανία. Η Γαλλία θεωρείται εξάλλου η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τους παραθεριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια πλοίων στη Μάγχη, τα τρένα του Eurotunnel είναι γεμάτα ενώ οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων παραμένουν υψηλές. Ο ίδιος ο Σαπς υπολογίζει πως στη Γαλλία βρίσκονται 160.000 Βρετανοί παραθεριστές. 

Ο Τομ Ντάφελ, ιδιοκτήτης μίας μικρής επιχείρησης, αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές του στη Νίκαια, μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Αναγκάστηκε να επιβιβαστεί «τελευταία στιγμή» σε μία πτήση. Ο Ντάφελ και οι οικογένειά του ενημερώθηκαν από τις ειδήσεις για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ απολάμβαναν ένα κοκτέιλ στη μεσογειακή πόλη.

«Έπρεπε να ξοδέψουμε περίπου 800 λίρες καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε άλλες δύο εβδομάδες άδεια» είπε αναφέροντας πως όλα τα μέτρα για κοινωνικές αποστάσεις «είχαν πάει περίπατο» καθώς σχηματίστηκαν «τεράστιες ουρές» στα αεροδρόμια. Και μία Γαλλίδα όμως, που ζει στο Κέντ, επέκρινε τον «μανιακό» τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε η καραντίνα κάνοντας λόγο για μία πραγματικά αγχωτική βραδιά όταν κλήθηκε να κλείσει ένα εισιτήριο από το Παρίσι προς το Λονδίνο.

Με αεροπλάνα, τρένα και πλοία 

 

Από την πλευρά της η Eurotunnel δήλωσε ότι 12.000 άτομα προσπάθησαν να κάνουν κρατήσεις εισιτηρίων για τα τρένα την ώρα που ανακοινώθηκαν οι νέοι κανόνες την Πέμπτη. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και η εταιρεία καλεί τους επιβάτες να μην πηγαίνουν στους σταθμούς χωρίς να έχουν κάνει κράτηση. 

Παράλληλα με την αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων πολλές πτήσεις από τη Ν. Γαλλία για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη γεμάτες. 

Η P&O Ferries, που μέρος του στόλου της συνδέει τη Βρετανία με την Ευρώπη, ανέφερε στο BBC ότι αύξησε τη χωρητικότητά της στα πλοία της προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι επιβάτες πρέπει να έχουν κάνει κράτηση πριν εμφανιστούν στα λιμάνια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Και η DFDS Ferries ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει τέσσερα επιπλέον δρομολόγια για να βοηθήσει τους Βρετανούς να επιστρέψουν εγκαίρως. 

Βρετανοί τουρίστες φεύγουν μαζικά από τη Γαλλία μετά την απόφαση για καραντίνα - Με αεροπλάνα, πλοία και τρένα Facebook Twitter
Αυξημένα δρομολόγια και στο στενό της Μάγχης (ΕΡΑ)

Νέα ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσαν Παρίσι και Λονδίνο

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα 2.846 νέα κρούσματα κορονοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφοντας ένα νέο υψηλό ημέρας μετά την άρση του lockdown για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο κι ανεβάζοντας το σύνολο των μολύνσεων από τη νόσο Covid-19 στα 212.211. Λίγο νωρίτερα, η Βρετανία είχε καταγράψει 1.441 θετικά τεστ COVID-19, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τη 14η Ιουνίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 1000 τις πέντε από τις έξι τελευταίες ημέρες στη χώρα.

 

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ