ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΗΠΑ: Νέα ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη - Η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα

ΗΠΑ: Νέα ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη - Η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα Facebook Twitter
EPA
0

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την εκτέλεση ενός άνδρα καταδικασμένου σε θάνατο για ομοσπονδιακό έγκλημα, μετά την αποτυχία πολλών προσφυγών των δικηγόρων του που επικαλούνταν τη διανοητική του κατάσταση.

Με τη απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γουέσλι Πάρκεϊ, 68 ετών, εκτελέστηκε σήμερα, και είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός θανατοποινίτης που εκτελείται αυτή την εβδομάδα, μετά τον Ντάνιελ Λι την Τρίτη. Ο Πάρκεϊ δηλώθηκε νεκρός στις 08.19 τοπική ώρα (15.19 ώρα Ελλάδας) στην αίθουσα εκτελέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης στη φυλακή του Τερ Οτ στην Ιντιάνα, στις βόρειες ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχος της ενισχυμένης χρήσης της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, επανέλαβε τις εκτελέσεις έπειτα από μια παύση 17 ετών. Δύο ακόμη εκτελέσεις θανατοποινιτών, των Ντάστιν Χόνκεν και Κιθ Νέλσον, για δολοφονίες παιδιών, προβλέπονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η μια την Παρασκευή και η άλλη στις 28 Αυγούστου.

Ο Γουέσλι Πάρκεϊ κρίθηκε ένοχος το 2003 γιατί βίασε και σκότωσε μια 16χρονη στο Μιζούρι προτού διαμελίσει και κάψει το σώμα της, και στη συνέχεια πετάξει τις στάχτες σε υπόνομο.

Η εκτέλεσή του, που αρχικά είχε προγραμματιστεί χθες, Τετάρτη, στην ίδια φυλακή όπου εκτελέστηκε ο Ντάνιελ Λι, καθυστέρησε λόγω των πολλών δικαστικών προσφυγών των δικηγόρων του και των συγγενών του, που βεβαίωναν ότι η τιμωρία ήταν «απάνθρωπη» για ένα άνθρωπο που πάσχει από Αλτσχάιμερ και υποφέρει από σχιζοφρένεια.

«Το αίτημα να ανασταλεί η εκτέλεση της θανατικής ποινής απορρίφθηκε», σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει απόφαση που είχε εκδώσει την προηγουμένη περιφερειακό δικαστήριο που ανέστειλε την εκτέλεση. Τέσσερις από τους εννέα δικαστές του Δικαστηρίου διαφώνησαν ωστόσο με την απόφαση αυτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ είχε ανακοινώσει πέρυσι το τέλος του μορατόριουμ για τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις, που ίσχυε από το 2003, απηχώντας τη βούληση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ρεπουμπλικανός αξιωματούχος, που θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 3 Νοεμβρίου, είναι ένθερμος υποστηρικτής της εσχάτης των ποινών, κυρίως για αυτούς που σκοτώνουν αστυνομικούς και για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που διαπράττονται στις ΗΠΑ δικάζονται σε πολιτειακό επίπεδο. Ορισμένες πολιτείες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, αλλά η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη μπορεί να επιληφθεί βαρύτερων υποθέσεων. Πριν από τον Ντάνιελ Λι, τρείς ακόμη κατάδικοι είχαν εκτελεστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 1974, από τους οποίους ο Τίμοθι Μακβέι, το 2001, υπεύθυνος για την επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι (168 νεκροί το 1995).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ