Ρωσία: Η βουλή νομοθετεί την απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων

Ρωσία: Η βουλή νομοθετεί την απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
0

Ρώσοι κοινοβουλευτικοί κατέθεσαν σήμερα ένα οπισθοδρομικό νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύονται οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη Ρωσία.

Μετά την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών στις οποίες ο γάμος ορίζεται μόνο ως «ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας», το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), απαγορεύοντας ρητά τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, όπως και την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου, κάτι που είναι αδύνατο στη Ρωσία και τώρα.

Η βουλευτής Γιελένα Μιζούλινα και μια από τους συντάκτες του νομοσχεδίου δήλωσε ότι ο γάμος και η υιοθεσία πρέπει να απαγορεύονται και για τα διεμφυλικά άτομα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η νομοθέτηση συνιστά μέρος αυτού που χαρακτηρίζεται ως επισημοποίηση των νέων νόμων και είναι επακόλουθο της ψηφοφορίας που έγινε για την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο Πούτιν έχει ευθυγραμμιστεί με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και κρατά την Ρωσία σε απόσταση από τις φιλελεύθερες αξίες της Δύσης, δηλώνοντας ότι δεν θα νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου για όσο διάστημα θα βρίσκεται στο Κρεμλίνο.

Εν τω μεταξύ, οι συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν μετά την πανεθνική ψηφοφορία που έγινε στις αρχές του μήνα, δίνουν την δυνατότητα στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036. Οι επικριτές του Κρεμλίνου ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν παραποιημένο κάτι που οι αρχές διαψεύδουν.

Αναλυτές σχολιάζουν πως ο Πούτιν, κατοχυρώνοντας μια de facto απαγόρευση με την έννοια της συνταγματικής ερμηνείας, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο και για οποιονδήποτε διάδοχό του, να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ακόμη και αν το επιθυμεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ