Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων σήμερα

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων σήμερα Facebook Twitter
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε σήμερα αύξηση - ρεκόρ στα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη, καθώς μέσα σε 24 ώρες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 212.326.

Τα περισσότερα νέα θετικά τεστ διαπιστώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βραζιλία και την Ινδία. Στον αντίποδα ο ρυθμός των νέων θανάτων παρέμεινε σχετικά σταθερός, με 5.000 νέες απώλειες παγκοσμίως.


Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 28 Ιουνίου, όταν τα κρούσματα είχαν αυξηθεί κατά 189.077. 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε χθες τα 11 εκατομμύρια (πλέον 11,15 εκατ.) και, μέσα σε επτά μήνες, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 528.000 ανθρώπους. 

Τέρμα στις κλινικές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης - Lopinavir/Ritonavir

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις κλινικές δοκιμές του σχήματος Solidarity για τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και Lopinavir/Ritonavir.


Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών του σχήματος Solidarity έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη και το αντιρετροϊκό Lopinavir/Ritonavir κατά του HIV «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19».


Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η απόφαση τερματισμού των δοκιμών αφορά μόνο τις δοκιμές επί νοσηλευομένων ασθενών και δεν αφορά άλλες έρευνες όπου τα σκευάσματα χρησιμοποιούνται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς ή ως προφύλαξη.

Τα τοπικά ξεσπάσματα του κορωνοϊού «χτυπούν» τις πιο φτωχές περιοχές

Από το Λέστερ ως τη Λισαβόνα και τον Εχίνο, τα κρούσματα του κορωνοϊού ακολουθούν το ίδιο κοινωνικό μοτίβο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πανδημία δεν είναι πλέον σαν μία οριζόντια τομή όπως φάνηκε στην αρχή, που απειλεί τους πάντες. Το πρώτο κύμα έπληξε ιδιαίτερα τις πιο εύπορες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο ιός φάνηκε «να ισοπεδώνει» τα πάντα χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας και πιο πρόσφατα δείγματα απεικονίζουν κάτι διαφορετικό. Τα περισσότερα ξεσπάσματα πλέον σημειώνονται σε πιο φτωχές και υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, όπου συχνά κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται ως χαμηλόμισθοι.

Αυτό το μοτίβο εγείρει πλέον ερωτήματα για το εάν οι κυβερνήσεις κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες κατανοούν τις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν για να προστατευθούν, και έχουν τα μέσα να το πράξουν αυτό.

Μία τέτοια παρατεταμένη κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις εάν οι κοινότητες μεταναστών και φτωχότερων στρωμάτων στοχοποιηθούν ως πιθανότεροι φορείς του ιού.

Πέντε κοινά σημεία στην Ευρώπη

 

Σε πέντε διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους περιοχές της Ευρώπης φαίνεται πως η εξέλιξη του ιού ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.

Στην Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Guetersloh, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης βγήκαν θετικοί τον ιό. Οι ασθενείς σε μεγάλο βαθμό ήταν χαμηλά αμειβόμενοι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι ζούσαν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Λέστερ, μία περιοχή όπου ο μέσος όρος των εισοδημάτων είναι 10% χαμηλότερός από άλλες περιοχές της Αγγλίας. Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι Ασιάτες και εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ιταλία, αρχικά η επιδημία είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Λομβαρδία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Mondragone, όχι μακριά από τη Νάπολη, σημείωσε έξαρση του ιού. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε οικοδομικό συγκρότημα, όπου διαμένουν Βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε εποχικές γεωργικές εργασίες.

Ανάλογες περιπτώσεις και σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αναφέρει το Bloomberg. Χώρες που είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της επιδημίας, όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε ένα τοπικό «έξυπνο lockdown» στον Εχίνο της Ξάνθης, η οποία φιλοξενεί πολλούς κατοίκους από τη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας, ενώ στην Πορτογαλία έκλεισαν 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούσαν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

Αυτές οι εστίες έχουν εύλογη εξήγηση. Ορισμένοι μετανάστες ενδέχεται να έχουν μεταφέρει τον ιό από χώρες όπου δεν είχε ακόμη περιοριστεί. Παράλληλα, οι φτωχότερες κοινότητες μπορεί να έχουν χειρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μια κακή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού και του τρόπου προστασίας από αυτόν.

Και μερικοί άνθρωποι πιθανώς αποφεύγουν τα τεστ εξαιτίας του φόβου ότι αν μπουν σε καραντίνα, θα χάσουν το εισόδημά τους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ