Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη - Φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» στους αστυνομικούς

Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη - Φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» στους αστυνομικούς Facebook Twitter
0

Ένας 29χρονος Ελληνοαμερικανός έχασε την ζωή του από αστυνομικούς, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όταν ένας γείτονας κατήγγειλε πως οπλοφορούσε μέσα στο σπίτι του.

Ο George Zapantis (Γιώργος Ζαπάντης), που έπασχε από διπολική διαταραχή, βρισκόταν στο ισόγειο του σπιτιού του, ντυμένος μονομάχος και κρατούσε ένα σπαθί σαμουράι όταν έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί, λίγο πριν τις 9.30 το βράδυ. 

Όταν μπήκαν στο σπίτι, του ζήτησαν να πετάξει το σπαθί, αλλά εκείνος φέρεται να αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προβούν σε χρήση τέιζερ. Στην προσπάθειά τους δε, να του περάσουν χειροπέδες έξω από το σπίτι, φέρεται να έκαναν ξανά χρήση τέιζερ.

Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη - Φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» στους αστυνομικούς Facebook Twitter
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μαζί με την αδελφή του μεγάλωσαν χωρίς πατέρα, καθώς έφυγε από τη ζωή το 1992. Η μητέρα τους εργαζόταν ως οικιακή βοηθός.

Ο 29χρονος εκτιμάται πως πέθανε από καρδιακή ανακοπή μέσα στο ασθενοφόρο. Το νοσοκομείο του Κουίνς επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Οι γείτονες του πάνω ορόφου, ο 42χρονος Ricky Noble με την 16χρονη κόρη του, Shakira, περιέγραψαν τον 29χρονος ως ένα φιλήσυχο άνθρωπο, που πήγαινε τακτικά στην εκκλησία, τους έφερνε συχνά ελληνικό φαγητό, δεν προκαλούσε προβλήματα και φρόντιζε πολύ την 33χρονη αδερφή του, με σύνδρομο Down.

«Η γυναίκα μου το λάτρευε», λέει ο 42χρονος για το φαγητό. «Ήταν καλός άνθρωπος. Είπα στους αστυνομικούς πως έχει νοητικά προβλήματα, πως παίρνει φάρμακα. Τους φώναζα πως είναι ψυχικά άρρωστος και αυτοί συνέχιζαν με το τέιζερ», ανέφερε ο 42χρονος γείτονας.

Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη - Φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» στους αστυνομικούς Facebook Twitter
Ο Γιώργος και η αδερφή του, Ελευθερία με την μητέρα τους.

Οι δυο μάρτυρες είπαν πως ο Zapantis δεν απειλούσε κανέναν με το όπλο του όταν έγινε η καταγγελία στην αστυνομία, σημειώνοντας πως τα πράγματα ξέφυγαν πολύ γρήγορα εκτός ελέγχο μετά την άφιξη των αστυνομικών. Σχετικό βίντεο αποδεικνύει άλλωστε πως ο 29χρονος ήταν άοπλος όταν τελικά συνελήφθη.

«Υπήρχαν στιγμές που ο Τζορτζ έλεγε όντως [στους αστυνομικούς] ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όταν τον τραβούσαν από την μπλούζα», ανέφερε η 16χρονη Shakira. «Και οι αστυνομικοί του έλεγαν, "μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανείς δεν σε πνίγει"», πρόσθεσε.

Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη - Φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» στους αστυνομικούς Facebook Twitter
Με την μητέρα του Αθανασία.

Η Athanasia Zapantis (Αθανασία Ζαπάντης) είπε πως η οικογένεια αναμένει τα αποτελέσματα ανεξάρτητης νεκροψίας σχετικά με την αιτία θανάτου του γιου της, εκφράζοντας ταυτόχρονα την οργή της για το γεγονός πως η αστυνομία δεν κάλεσε κοινωνικό λειτουργό για την διευθέτηση της κατάστασης.

«Αν ο γιος μου ήταν λάθος... Βασικά δεν νομίζω πως ήταν λάθος. Είχε τόσο καλή καρδιά. Ήταν ευγενικός με όλους», ανέφερε. «Κλαίω γιατί δεν ήμουν εκεί για τον γιο μου στις τελευταίες στιγμές του, πέθανε με τόσο φρικτό τρόπο. Ήταν τα πάντα για μένα, πέθανε για το τίποτα», πρόσθεσε η μητέρα του 29χρονου.

Βίντεο που τράβηξε γείτονας δείχνει τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση τέιζερ στον 29χρονο ενώ τον σύρουν βίαια έξω από την πόρτα του διαμερίσματός του, με έναν από αυτούς να φωνάζει, «Πέσε κάτω! Θα φας κι άλλο τέιζερ αν δεν πέσεις κάτω!». Ένας δεύτερος αστυνομικός ακούγεται να λέει, «Χτύπα τον ξανά!», πριν τελικά ο Zapantis δεχθεί νέο χτύπημα.

 
 

Με πληροφορίες από New York Post, Greek City Times, NBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ