Απεργία την Πρωτομαγιά

Εκεί που σήμερα ακόμη σφαγιάζουν και τρώνε νυχτερίδες, φίδια και σκύλους

Εκεί που σήμερα ακόμη σφαγιάζουν και τρώνε νυχτερίδες, φίδια και σκύλους Facebook Twitter
0

Έξι μέρες την εβδομάδα, στην πιο διαβόητη αγορά της Ινδονησίας οι κρεοπώλες συγκεντρώνονται και σφαγιάζουν νυχτερίδες, αρουραίους, φίδια και σαύρες που ελήφθησαν από τις άγριες περιοχές του νησιού Sulawesi.

Μερικοί σφαγιάζουν επίσης σκύλους - πολλοί εκ των οποίων εκτιμάται πως είναι κατοικίδιοι που έχουν κλαπεί - προκαλώντας κατακραυγή από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Εδώ και χρόνια, οι λάτρεις των ζώων και οι ακτιβιστές της άγριας πανίδας προέτρεψαν τους αξιωματούχους να κλείσουν την αγορά, γνωστή ως Extreme Market Tomohon. Τώρα, η πανδημία του κορωνοϊού τους δίνει έναν άλλο λόγο να πιέσουν τους αξιωματούχους να αναλάβουν επιτέλους δράση. «Η αγορά είναι σαν μια καφετέρια για παθογόνα», δήλωσε ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας της ειδικής ομάδας κορωνοϊών της Ινδονησίας, Wiku Adisasmito, ο οποίος παρότρυνε την κυβέρνηση να κλείσει τις αγορές άγριας ζωής της χώρας. «Η κατανάλωση άγριων ζώων είναι όπως το παιχνίδι με τη φωτιά».

Το πρώτο κύμα κρουσμάτων στο παγκόσμιο ξέσπασμα συνδέθηκε με μια αγορά στη Γουχάν της Κίνας, όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα και θεωρείται πως δημιουργήθηκε μια ευκαιρία για το άλμα του ιού στους ανθρώπους. Ο ιός SARS, ο οποίος σκότωσε 800 ανθρώπους παγκοσμίως, πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες πριν εξαπλωθεί σε μια αγορά στην Κίνα και τελικά μολύνει ανθρώπους το 2002.

Η Κίνα διέταξε το κλείσιμο όλων των αγορών άγριας ζωής μετά το ξέσπασμα τον Δεκέμβριο. Τώρα, η αγορά Tomohon της Ινδονησίας είναι μια από τις μεγαλύτερες στην περιοχή που εξακολουθεί να πουλά άγρια ζώα και το κρέας τους για κατανάλωση.

Εκεί που σήμερα ακόμη σφαγιάζουν και τρώνε νυχτερίδες, φίδια και σκύλους Facebook Twitter

Τα περισσότερα από τα άγρια ζώα στο Tomohon σφαγιάζονται πριν φτάσουν στην αγορά. Είναι κυρίως σκυλιά που διατηρούνται ζωντανά σε κλουβιά και σκοτώνονται επί τόπου για πελάτες που λένε ότι προτιμούν το κρέας φρέσκο. «Είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε ο Billy Gustafianto Lolowang, διευθυντής στο κέντρο διάσωσης Άγριας Ζωής στην κοντινή πόλη Μπιτούνγκ. «Περιμένουμε να γίνουμε το επίκεντρο μιας πανδημίας όπως η Γουχάν», προειδοποιεί.

Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι ορισμένα ζώα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων, που λέγεται ότι θεραπεύουν το άσθμα. Στο Βόρειο Σουλαουέσι, που περιλαμβάνει την Tomohon, το κρέας από άγρια ζώα αποτελεί ένα τόσο μεγάλο μέρος της τοπικής διατροφής που συχνά πωλούνται σε σούπερ μάρκετ φίδια και νυχτερίδες.

«Πριν από τον ιό, οι νυχτερίδες ήταν τα πιο δημοφιλή ζώα για κατανάλωση μαζί με τους αρουραίους και τους πύθωνες», δήλωσε ο Roy Nangka, 40 ετών, ο οποίος εργάζεται σε κρεοπωλείο στο Tomohon από το 1999. «Τώρα οι άνθρωποι αγοράζουν ως επί το πλείστον το κρέας των χοίρων και των αγριόχοιρων».

Η Ινδονησία, η οποία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, καθυστέρησε να αναγνωρίσει την απειλή του κορωνοϊού και υστερεί πολύ σε τεστ διάγνωσης. Από την Τετάρτη, η Ινδονησία είχε καταγράψει 15.438 κρούσματα και 1.028 θανάτους, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ανατολική Ασία μετά την Κίνα.

Την Τρίτη, ένας συνασπισμός ομάδων δικαιωμάτων των ζώων που ονομάζεται Dog Meat Free Indonesia προέτρεψε τον πρόεδρο του έθνους, Joko Widodo, να κλείσει τις αγορές άγριας ζωής για να αποτρέψει την πιθανή εμφάνιση ενός νέου παθογόνου. «Εάν δεν ενεργήσουμε, το ερώτημα δεν είναι εάν θα προκύψει άλλη παρόμοια πανδημία, αλλά πότε», δήλωσε η ομάδα σε επιστολή.

Οποιαδήποτε απόφαση για το κλείσιμο των αγορών άγριας ζωής της Ινδονησίας είναι ευθύνη των τοπικών αξιωματούχων, δήλωσε η Indra Exploitasia, διευθύντρια της διατήρησης της βιοποικιλότητας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδονησίας. Είπε ότι το υπουργείο ενθάρρυνε τους τοπικούς αξιωματούχους να τις κλείσουν.

Το γραφείο της εντόπισε επτά μεγάλες αγορές στα νησιά της Ιάβας, της Σουμάτρα, του Μπαλί και του Σουλαουέσι που πωλούν άγρια ζώα για κατανάλωση. Ακτιβιστές λένε ότι οι μικρότερες αγορές πωλούν επίσης τέτοιο κρέας.

Αξιωματούχοι στο Tomohon και σε άλλες περιοχές αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις για κλείσιμο τμημάτων των αγορών που πωλούν άγρια ζώα επειδή παρέχουν μια σημαντική πηγή φαγητού και εισοδήματος.

Η Tomohon Extreme Market είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης αγοράς - της Tomohon Faithful Wilken Market που πουλά από φρούτα και λαχανικά μέχρι ρούχα και κινητά. Οι αξιωματούχοι της πόλης Tomohon, σε απάντηση στον κορωνοϊό, απλά μείωσαν τις ώρες της αγοράς περισσότερο από το μισό τον Μάρτιο για να μειώσουν την κοινωνική επαφή.

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ