Καναδάς: Ένοπλος σκότωσε 16 ανθρώπους -Η χειρότερη επίθεση στη χώρα

Καναδάς: Ένοπλος σκότωσε 16 ανθρώπους -Η χειρότερη επίθεση στη χώρα Facebook Twitter
0

Ένας ένοπλος- που κάποια στιγμή μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό- δολοφόνησε 16 ανθρώπους στη Νέα Σκωτία του Καναδά, στην πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει γίνει στην ιστορία της χώρας.

Αρκετοί νεκροί βρέθηκαν μέσα και έξω από ένα σπίτι στη μικρή επαρχιακή πόλη Πόρταπικ, ανακοίνωσε η αστυνομία και αρκετά σπίτια πυρπολήθηκαν. Σοροί βρέθηκαν και σε άλλες τοποθεσίες, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και μία αστυνομικός. Η επίθεση διήρκεσε 12 ώρες.

Ο δράστης ήταν ο 51χρονος Γκάμπριελ Γουόρτμαν, ο οποίος έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Οι αρχές εκτιμούν ότι στόχος του ενόπλου ήταν τα πρώτα θύματα, ενώ στη συνέχεια ο 51χρονος άρχισε να κάνει επιθέσεις στην τύχη.


Ο Γουόρτμαν, ιδιοκτήτης οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, κάποια στιγμή φόρεσε στολή αστυνομικού και είχε μετατρέψει το όχημά του για να μοιάζει με περιπολικό. Τα κίνητρα του 51χρονου παραμένουν άγνωστα, ενώ από τα έως τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον Γουόρτμαν και κάποια από τα θύματά του.

Οι επιθέσεις με όπλα είναι σπάνιες στον Καναδά. Ο τραγικός απολογισμός στη Νέα Σκωτία ξεπέρασε εκείνον από την επίθεση του 1989, όταν ένοπλος είχε σκοτώσει 15 γυναίκες στο Μόντρεαλ.

 

Πώς έγινε η επίθεση

Στη Νέα Σκωτία, όπως και στον υπόλοιπο Καναδά, οι πολίτες ήταν στα σπίτια τους, λόγω της καραντίνας που έχει επιβληθεί για τον κορωνοϊό.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς στο Πόρταπικ. Εκεί, μέσα και έξω από ένα σπίτι βρέθηκαν αρκετοί νεκροί, ενώ είχαν πυρποληθεί διάφορα σπίτια στην ίδια κοινότητα. Οι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με τον 51χρονο, ο οποίος διέφυγε χρησιμοποιώντας διάφορα οχήματα, ανάμεσά τους κάποιο που είχε μετατρέψει για να μοιάζει με περιπολικό.

Από έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι ο ένοπλος είχε δολοφονήσει κι άλλους ανθρώπους, σε διάφορα σημεία στην περιοχή. Δεν είναι σαφές αν ο δράστης ήταν μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό όταν έκανε τους φόνους, αλλά κάποια στιγμή φόρεσε στολή.

Με πληροφορίες από Guardian, AΠΕ/ Reuters, AFP, Xinhua

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM